Чому у Вінниці ростуть ціни на продукти? Думки вінничан та економістів

Чому у Вінниці ростуть ціни на продукти? Думки вінничан та економістів
  • У порівнянні з груднем, ціни на продукти в січні зросли в середньому на 1,4%, повідомляють в обласному управлінні статистики.
  • Найбільше подорожчали яйця, молоко, олія. Вінничани дорікають, що це все сталося через зростання комуналки.
  • Експерти наводять ще низку причин, серед яких і карантинні обмеження.

Яйця, олія, хліб, молоко та інші продукти — це все додало у ціні всього за один місяць. Продавці на вінницьких ринках розказують, що подорожчання спричинене зростанням тарифів на газ і електроенергію. Покупці нарікають, що комуналка «з’їдає» більшість доходів, тому доводиться купувати тільки найнеобхідніше.

Економісти наводять приклади, що ціни ростуть ще й через карантинні обмеження, які змусили фермерів скоротити обсяги виробництва і виник дефіцит. За їх прогнозом, чергова хвиля здорожчань відбудеться навесні, після ще одного зростання тарифів на комуналку.

На м’ясо немає попиту

На Центральному ринку у вівторок людей не так багато, як зазвичай. Спершу підходимо до м’ясних лавок. Усі без виключення продавці м'яса запевняють в тому, що ціни на їх товар впали.

Відео дня

— М’ясо подешевшало на кілька гривень. На нього немає попиту, — розповідає продавчиня Тамара. 

— У людей просто немає грошей, тому і не купують, — говорить інша продавчиня Оксана.

У м'ясному павільйоні прогнозують, що далі буде лише гірше. Кажуть, негативна тенденція почалася не кілька місяців тому, а кілька років, коронавірус лише її пришвидшив.

— Наша влада літає десь у хмарах. Людям нема за що хліба купити, а вони щось там розказують. Нехай прийдуть ці аналітики на ринок, подивляться, хто і що тут купує, сильно здивуються, мабуть, — розповідає продавець м’яса Олександр. — На ринок приходять пенсіонери і незаможні люди, вони хочуть зекономити. Сюди йдуть за хлібом, молоком, туалетними засобами — це речі першої необхідності, а без м’яса можна прожити. 

Чоловік, який цікавився у Олександра ціною на сало, підтримує продавця і каже, що він все правильно говорить. 

— Ціни стали меншими, але я не відчуваю різниці. У моїй кишені все одно не водиться таких грошей, — говорить цей чоловік. — Сьогодні я купив кістки на борщ і курятину, цього нам з жінкою має вистачити на тиждень. У нас із нею пенсія п’ять тисяч на двох. Більшість йде на ліки і комунальні, решта — на їжу.

«На 2100 можна прожити?»

У відділах, де продають молочні продукти, яйця, крупи та олію, розповідають, що найбільше зросла вартість останньої, в середньому на 6-8 гривень. Вершкове масло — на чотири, майонези на кілька гривень, а консервовані горошок і кукурудза — на гривню. 

— Усе це з нового року, — говорить продавчиня Галина. — Думаю, що далі також ціни зростатимуть. Я так розумію, що все це залежить від підвищення тарифів на газ і електроенергію. Скоро ще й на вивіз сміття ціни піднімуть. 

Сусідка за яткою, також Галина, говорить, що однією з небагатьох продукцій, ціна на яку не рухається, залишається ковбаса. Каже, якщо власник ятки скаже піднімати вартість, то купувати її взагалі перестануть.

— Торгівлі зараз немає. Багатші йдуть у «Фуршети» і «АТБ», а пенсіонери приходять до нас. Деякі просто приходять подивитися, бо нічого не можуть собі дозволити, — говорить Галина. — Я й сама маю пенсію 2100. Хіба можна прожити за ці гроші? Ні. Тому продовжую працювати. 

Галина

Складалося враження, особливо біля м'ясних точок, що покупці більше цікавляться ціною, ніж реально хочуть купувати. Однією з таких жінок була Валентина, яка приїхала на ринок з онукою.

— Раніше ми приїздили сюди на закупи. Ледве доносили ті сумки додому. А зараз беремо лише найнеобхідніше, а грошей витрачаємо стільки ж. Все дорого, — розповідає Валентина.

Її онука, Світлана, каже, що їм з чоловіком легше у цьому плані, адже мають непогані зарплати. Але ціни називає невиправдано високими, особливо для гаманців людей старшого покоління. 

— Не розумію, що, крім каш, їдять самотні пенсіонери, яким пенсії не вистачає навіть на перекриття комуналки і придбання ліків? Стареньки у нашій країні вимушені виживати, — підсумовує Світлана.

Збитки наніс карантин і тарифи

За даними вінницького управління Держстату, протягом січня ціни на продукти зросли в середньому на 1,4% у порівнянні з груднем. 

Подорожчали майже всі продукти: хліб на 0,7%, молоко на 0,6%, олія на 1,9%. Риба прибавила в ціні 0,4%, м’ясо — 0,7%. Найбільше в січні у порівнянні з попереднім місяцем подорожчали яйця — на 10,2% та овочі — 8,2%.

Кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський пояснює, що зростання цін спричинено скороченням виробництва продуктів харчування в 2020 році. Воно було обумовлене карантинними обмеженнями для стримування пандемії коронавірусу.

— Ціни зростають не лише в Україні, але й за кордоном. Це призвело, зокрема, до зростання експорту продовольства та певного дефіциту продуктів харчування в Україні. Аграрії збільшують посівні площі під зернові, які відправляють на експорт, та скорочують посіви городини, — розповідає економіст.

Згадаємо, що торік у Вінниці та інших містах України закривали ринки на карантин. Фермерів та аграріїв позбавили їх традиційних точок продажу, люди були змушені викидати готову продукцію на смітник. І навіть на початку осені, коли продають врожаї, ціни були вищими, ніж в аналогічний період 2019 року.

Ще одна причина зростання цін — збільшення тарифів на комунальні послуги з 1 січня 2021 року. І знову ж таки, через ще одне зростання тарифів на газ і електроенергію, яке прогнозують вже з квітня, буде подальше збільшення вартості продуктів.

— Зростання цін на газ та електроенергію, за які сплачують аграрні підприємства, збільшує собівартість продукції. Тому вартість продуктів харчування до літа буде зростати. Очікуване зростання тарифів на електроенергію, газ, воду в другому кварталі, теж призведе до зростання цін на продукти, — говорить Олександр Хмелевський.

Що продовжить дорожчати

Заступник голови ГО «Всеукраїнська аграрна рада» Денис Марчук доповнює, що зростання ціни на хліб, м’ясо і молочну продукцію було закладено в минулому році. І за його прогнозом, ця тенденція триватиме і надалі.


— Так, у 2020 році хліб подорожчав на 7-10% і його ціна до весни ще зросте на близько 4-7%. У грошовому еквіваленті буханець житнього хліба додасть в ціні від 50 до 80 копійок. Вартість хліба зростає через збільшення ціни на пшеницю, але це — світовий тренд, — каже Марчук.

Натомість свинина, за словами фахівця, росте в ціні тому, що на ринку з’явилося багато імпортного м’яса.

— Вітчизняні свинарі переживають кризу, яка розпочалась ще минулого року — закупівельні ціни на свинину у живій вазі на внутрішньому ринку впали. Це пов’язано з тим, що на ринку з’явилось багато імпортної свинини. Однак, подальший рост цін на це м’ясо навряд чи відбудеться, оскільки, потрібно звертати увагу і на платоспроможність українців, — каже Денис Марчук.

Ціна молочної продукції росте, тому що Україна більше закуповує цей товар з-за кордону.

— Минулого року Україна вперше стала нетто-імпортером молочної продукції, коли імпорт молочки переважив за експорт. Причиною нестачі сировини стало стрімке скорочення поголів’я худоби у промисловому секторі, який забезпечує понад 80% надходжень молока на переробку. Так, минулого року Україна щомісяця втрачала 1,5-2 тисяч голів, — розповідає заступник голови ГО «Всеукраїнська аграрна рада» Денис Марчук.

Раніше, нагадаємо, ми розбиралися у яких вінницьких супермаркетах і за скільки можна замовити доставку?

Читайте також:

Достатньо буде трьох ознак. Як уряд пропонує боротись з неофіційною роботою

«ЕкоВін» встановив нові тарифи на вивіз сміття

«Пасажири лежали під палаючим літаком»: про 14 сумних подій, які пережили вінничани за останні 100 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Vik Vet

    писец все растет
  • Aleksandr NonameD

    Помнится проливалась кровь за подписание ассоциации с Европой и открытие украинских рынков для европейской продукции. Ну так чего теперь удивлятся, что более налаженное ыермерство уничтожает украинское. А завтра это разорённое сельское хозяйство уедет в Польшу в качестве дешёвой раб силы.
  • Aleksandr NonameD

    Потребность и спрос это разные вещи. И не нужно представлять ситуацию так, словно украинцы перестали любить свинные отбивные и сало.
  • Денис Петров

    Що за аполітичні настрої? Ану масочки вище попіднімали!!!!)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up