Достатньо буде трьох ознак. Як уряд пропонує боротись з неофіційною роботою

Достатньо буде трьох ознак. Як уряд пропонує боротись з неофіційною роботою
Наслідки проекту закону — кур'єрам сервісів типу Glovo доведеться офіційно працевлаштуватись; ФОПи, що на підряді, будуть під загрозою потрапити в штат замовника
  • В Україні хочуть запровадити перелік ознак трудових відносин.
  • Якщо будуть наявні принаймні три з семи пунктів— між працівником і працедавцем повинен бути трудовий договір.
  • Чиновники очікують, що так вдасться зменшити тіньову зайнятість, експерти прогнозують протилежне.

На вінничан очікує оновлення трудового законодавства. У комітетах Верховної Ради розглядають законопроект № 5054 «Про визначення трудових відносин та ознак їх наявності».

Головне в проекті закону — сім ознак наявності трудових відносин. Це перелік пунктів, які, як вважають законотворці, є доказами працевлаштування. Для підтвердження трудових відносин потрібен збіг хоча б за трьома з семи пунктів.

У такому разі працедавець і робітник мають укласти трудовий договір, а працівник повинен бути забезпечений необхідним соцпакетом, зокрема, відпустками, лікарняними, наявністю гарантій та компенсацій щодо збереження за ним місця роботи.

Відео дня

За кожного працівника без трудового договору на роботодавця можуть накласти штраф 60 тисяч гривень.

У Міністерстві економіки кажуть, що докази трудових відносин сприятимуть зменшенню незадекларованої праці, легалізації зарплат (які виплачують в конвертах - авт.) і посилить соцзахист працівників.

Цивільні договори — зло?

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський стверджує, що законопроект 5054, перш за все, спрямований на детінізацію ринку праці.

— Зараз частина працівників офіційно не оформляються на роботу, а виконують завдання на підставі договорів підряду, або взагалі без укладання будь-яких договорів, — каже Хмелевський. — В результаті підприємці не сплачують внески до Фонду соціального страхування, працівники теж часто не сплачують податок на доходи. Законопроект спрямований на те, щоб змусити самозайнятих людей офіційно оформитися на роботу та сплачувати податки.

Крім того, ухвалення законопроекту, в теорії, прибере схеми з оформленням у штат працівників через цивільно-правові договори. Їх укладають, щоб зекономити на сплаті зарплатних податків (ЄСВ, військовий збір, ПДФО).

Економістка Марія Алексинська, яка раніше була в складі Міжнародної організації праці, розповідає, що працівники на таких договорах позбавлені трудових прав і гарантій. А ухвалення проекту закону вважає першим кроком.

— Далі потрібно довести до пуття решту трудового законодавства, надати трудовим інспекціям і судам повноваження, ресурси вирішувати спори і правильно застосовувати закон. В ідеалі, потрібно створити суди з трудових спорів, чого в Україні поки що не існує, — каже Алексинська. 

Що буде з ФОПами і кур’єрами Glovo

Але сім ознак трудових відносин можуть застосувати не тільки до найманих працівників, а й до справжніх ФОПів, які виконують замовлення для бізнес-партнерів. І три з семи причин знайти буде нескладно.

Партнер адвокатського об’єднання «Правовий Альянс» Ілля Костін, аналізуючи законопроект, наводить приклади, що деякі ознаки трудових відносин — виконання працівником роботи в інтересах замовника; контроль замовника за виконанням праці та відсутність вимоги щодо надання конкретного результату; систематична виплата винагороди особі, яка виконує роботу — є характерними і для цивільно-правових договорів.

Прийняття законопроекту 5054, за словами Костіна, може створити ризики для компаній, що залучають працівників на аутсорсингу (залучення до роботи зовнішніх виконавців, які не в штаті замовника) та аутстафінгу («оренда» працівників і обладнання в іншої компанії, без введення їх у штат замовника).

— Визнання відносин (між замовником і виконавцем - авт.) трудовими загрожує притягненням замовника до юридичної відповідальності у формі штрафу, донарахування сум податків, зборів, внесків, позбавлення податкового кредиту. І можливого примусового офіційного працевлаштування працівника у замовника, — додає партнер адвокатського об’єднання «Правовий альянс» Ілля Костін. Повний аналіз проекту закону за цим посиланням.

Залишається невирішеним питання, як бути з «новими» формами бізнесу — платформами типу Glovo, Uber, фріланс-біржі, стверджує економістка Марія Алексинська.

—  Суди США, Великобританії та Франції вже визначили, що робота через додаток, де платформа диктує умови праці, має ознаки трудових відносин. B Україні прийнятий закон сприятиме тому, що кур'єри сервісів типу «Глово» будуть переоформлені,  — вважає Алексинська. — Для працівників платформ типу Кабанчик, Фрілансхант, Апворк по суті мало що зміниться з новим законом: додаток допомагає їм у пошуку клієнтів, з якими вони потім домовляються про оплату праці, результат роботи, строки виконання тощо. Тобто, працівник залишається більш-менш незалежним від платформи. 

Простір для маніпуляцій

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський наводить ще один нюанс законопроекту №5054: список з семи ознак не є вичерпним.

— Оскільки законопроект дозволяє доповнювати ознаки трудових відносин, то контролюючі органи зможуть на власний розсуд визначати наявність трудових відносин та вимагати з підприємців додаткових відрахувань до Фонду соціального страхування та податку на доходи. Повної детінізації ринку праці очікувати не варто. Більш того, він стимулюватиме підприємців ретельніше приховувати трудові відносини, — зауважив Хмелевський.

Варто зазначити, що зараз проект закону «Про сім ознак трудових відносин» ще на етапі розгляду в депутатських комітетах Верховної Ради. Дата його розгляду наразі невідома — він не внесений у порядок денний засідань Ради. А після його ухвалення працедавці матимуть тримісячний строк, щоб правильно переоформити працівників.

Вінницькі компанії отримали штрафів на 7 млн грн

У обласному управлінні Держпраці відзвітували, що протягом 2020 року провели на Вінниччині 673 інспекційних перевірки. У 192 роботодавців виявили порушення законодавства про працю. Зокрема, в 66-ти роботодавців виявлено 432 працівники, які працювали без належного оформлення, зокрема у промисловості – 67, торгівлі – 118; готелях та ресторанах – 51, будівництві – 140 та інших видах діяльності – 56.

За результатами інспекцій винесено 57 постанов за статтею 265 Кодексу законів про працю (Відповідальність за порушення законодавства про працю) на суму — 7 мільйонів 50 тисячі 770 гривень. З них сплачено 1 мільйон 51 тисяча 503 гривні. 

Під час інспекцій зафіксовано три випадки використання найманої праці на умовах цивільно-правових договорів, що мали ознаки трудового договору.

За статтею 265 Кодексу законів про працю фактичний допуск працівника без оформлення трудового договору карається штрафом 60 тисяч гривень (10 мінімальних зарплат).

Такий же розмір покарання для працедавця передбачений за оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві; виплату зарплати без нарахування і сплати ЄСВ.

Раніше, нагадаємо, розбиралися як буде працювати «Доступна іпотека під 7%»

 

Читайте також:

Водіям на замітку. Нові штрафи, права і обов’язки, які ухвалили у Верховній Раді

Підтримка для вінницького бізнесу. Від яких податків можуть звільнити

Десять років не було такого великого боргу із зарплати, як нині — понад 20 мільйонів гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Иван Сутомин

    Давайте введем налог на депутата.
    Хорошее предложение. Я только за. А если не захочет платить такой налог, оо купить билет на поезд https://zhd.online до Салехарда или Лабытнанги и отправить в простом вагоне. Нехай едет и там живет. Депутатов уже больше чем нормальных людей развелось

  • Андрей Андреевич

    Давайте введем налог на депутата. Если ты депутат - ездишь не на велосипеде - платишь налог 50% от стоимости тачки в месяц. Вот это я понимаю. С себя начать, народу пример так сказать...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up