Про рак ротової порожнини: на що звертати увагу і коли йти до лікаря?

Про рак ротової порожнини:  на що звертати увагу і коли йти до лікаря?
  • За даними центру громадського здоров'я України, стабільно на другому місці за кількістю смертей в нас — онкологія.
  • Усього фіксують 45 проявів раку,  і десяту сходинку за «популярністю» займає рак ротової порожнини.
  • Прикро те, що саме цей рак можна попередити найшвидше, адже перші прояви, та навіть передумови на видноті.
  • На що звертати увагу, і коли йти до лікаря?

 

Існує багато видів ураження і захворювань ротової порожнини. Найпоширеніші серед них: стоматит, герпес, лейкоплакія і кандидоз (молочниця). Хоч раз у житті проблеми ротової порожнині мав кожен. І якось бабусиними методами, або в кращому випадку за допомогою лікаря усі ці «ротові хвороби» проходили.

Проте не варто недооцінювати серйозність цих проблем, і будь-яке ураження слизової ротової порожнини, яким ви хворіли протягом тижня або довше, варто показати лікарю. Він або визначить, що це стоматологічна проблема. Або порадить зробити біопсію (забір тканин для дослідження), щоб побачити причину хвороби, та виключити більш загрозливі стани, які вас можуть спіткати у майбутньому.

Савва Магдебура, хірург-онколог


Савва Магдебура, хірург-онколог, онкологічного центру Oncohelp Clinic, на своїй сторінці розповідає, що на слизових оболонках ротової порожнини може розвинутися онкологічне захворювання — рак.

Відео дня

— Причиною цієї проблеми, крім генетичного фактора (наявність онкопатології у близьких родичів), є куріння, а також вчасно не проліковані доброякісні утворення, — говорить лікар. — Та з огляду на те, що патологія знаходиться на «поверхні», це гарна можливість ранньої діагностики та початку специфічного лікування.

Від нас залежить

Захворювання ротової порожнини мають багато факторів ризику, які поділяються на незмінні (вік, спадковість) і змінні (спосіб життя людини, поведінка, звички). На останні ми можемо впливати, тому від нас залежить — будуть у нас проблеми в ротовій порожнині чи ні. Наприклад, ризик появи раку ротової порожнини.

— Як ми можемо охарактеризувати появу раку? — говорить лікар. — Патологічна зміна слизової (передрак) частіше відбувається при палінні, вживанні наркотиків, алкоголю, поганому харчуванні. А ще через порушення засвоюваності організмом вітаміну А, через патологічно знижений імунітет, через вірус папіломи. І також при механічних травмах гострими краями зубів і погано підігнаних протезах.

Входить у ТОП-10

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, рак ротової порожнини — один з десяти найбільш поширених видів раку. Він може локалізуватися в будь-якій частині рота. А саме: губи, ясна, язик, горло, внутрішня оболонка щік, верхнє і нижнє піднебіння. І як будь-який рак, якщо його не діагностувати і не лікувати на ранніх стадіях, він може стати життєво небезпечним.

За словами Савви Магдебури, на початковому періоді розвитку раку больових відчутів в більшості випадків не буває.

— В цей період можуть спостерігатися різні зміни слизової: поверхневі виразки, ущільнення слизової оболонки, білі або червоні плями на губах чи слизової, папілярні новоутворення, — розповідає лікар-онколог. — І неодмінно потрібно звернутись до лікаря якщо у вас є язва, яка не загоюється і кровоточить на губі, яснах або слизовій оболонці ротової порожнини. 

Крім того, онколог наголошує на станах, коли з походом до лікаря тягнути не варто, а саме, коли є здуття слизової, коли ви язиком відчуваєте будь-яке ущільнення в порожнині рота. 

— Також варто звернутись за медичною консультацією, коли ви помітили втрату чутливості або оніміння в будь-якій частині ротової порожнини, — говорить лікар. — Або спостерігаєте труднощі під час пережовування чи ковтання їжі, відчуваєте безпричинний біль в ротовій порожнині, чи у вас набрякли щелепи та змістилися протези. 

10 потенційних ознак раку порожнини рота

  1. Набряк/затвердіння, грубі бляшки/кірки на губах, яснах або інших частинах порожнини рота.
  2. Поява шорстких білих або червоних плям у роті, вузликів.
  3. Незрозуміла кровотеча в роті.
  4. Незрозуміле оніміння чи біль/болючість обличчя, рота або шиї.
  5. Стійкі виразки на обличчі, шиї або в роті, які легко кривавлять і не загоюються протягом двох тижнів.
  6. Біль або відчуття, ніби щось заважає в задній частині горла.
  7. Утруднене жування, ковтання, розмови чи переміщення щелепи або язика.
  8. Хрипота, хронічна ангіна чи зміна голосу.
  9. Біль у вухах.
  10. Зміни розташування зубів або зубних протезів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина

    почитать последние симптомы - то у всех людей по ходу уже рак

keyboard_arrow_up