У занедбаному стані 37%. В онкоцентрі звертають увагу на часті випадки раку шийки матки

У занедбаному стані 37%. В онкоцентрі звертають увагу на часті випадки раку шийки матки
Фото: Подільський регіональний центр онкології
  •  Рак шийки матки це другий найбільш поширений вид ракового захворювання серед жінок після раку грудей.
  • Цьогоріч рак шийки матки у 37% пацієнток Подільського центру онкології виявлено у занедбаному стані (3-4 стадії).
  • Вінницькі онкологи наголошують на необхідності профілактичних оглядів.

Кожна жінка знає про необхідність раз на рік відвідувати гінеколога. Але більшість українських жінок, що роблять із цим правилом. Правильно, нічого, і на профілактичні огляди не ходять. Їх відкладають на потім.

А причин для цього знаходять багато — карантин, війна, робота, сім’я, діти, внуки, багато планів. А здоров’я почекає, бо ж «купа» справ, які важливіші. А рак не чекає — наголошують в Подільському центрі онкології. І поки жінки роблять «важливі справи»  і не ходять до лікарів, навіть коли є вже якісь симптоми, онкопроцес розвивається.

37% у занедбаному стані

Кожен рік, в Україні, рак шийки матки діагностується у більш ніж у пяти тисяч жінок. Рак шийки матки це другий найбільш поширений вид ракового захворювання серед жінок після раку грудей.

Відео дня

— Наприклад, цьогоріч рак шийки матки у 37% пацієнток ПРЦО виявлено у занедбаному стані (3-4 стадії), коли лікування і триваліше і складніше, — розповідає Володимир Шамрай, головний лікар Подільського регіонального центру онкології. — І давайте чесно,  шансів на повне одужання менші, ніж коли терапія  розпочинається  на початковому етапі розвитку онкопроцесу.

Хоча в середньому це онкологічне захворювання розвивається від нормального епітелію до появи злоякісного новоутворення 3-4 роки. І коли б хоча б раз на три роки проводити аналізи, цитологічні дослідження, відвідували регулярно гінеколога можна виявляти захворювання на ранній стадії, коли можливе повне одужання і позитивна динаміка лікування, чи взагалі знизити ризик захворювання.

За цією статистикою долі жінок, їх дітей і родин. І  це лише приклад одного онкогінекологічного захворювання. Але із нього можна і необхідно кожній жінці, дівчині винести урок, як робити не слід.

Як розпізнати захворювання?

Патологія підступна тим, що довгий час не турбує жінку. Помітні ознаки раку шийки матки виникають уже на просунутих стадіях хвороби:

На сьогодні відомо, що ризик захворювання на рак шийки матки може бути знижений на 70%, за умови регулярної здачі мазків на аналіз. 

Помітивши перші ознаки раку шийки матки, потрібно негайно звернутися до гінеколога для дообстеження, уточнення діагнозу та лікування, адже хвороба прогресує швидко. 

— Ми щоразу намагаємося привернути увагу громадськості до питань здоров’я жінок, — говорить головний лікар онкоцентру.—Та пам’ятайте, що ніхто не піклуватиметься за вас і ваше здоров’я краще ні ж ви самі. І можливо серед тисячі «важливих справ»  знайдеться час і можливість записатися і піти на консультацію до гінеколога чи онкогінеколога. 

За консультаціями до фахівців Подільського регіонального центру онкології можна звернутися:

Адреса: м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 84

Телефони: (0432) 65-52-71;(067)-455-24-60; (050)-010-58-05.

 

 Читайте також:
Діти війни: за півроку на Вінниччині народилося більше 6 тисяч немовлят, тисяча — у переселенок
«В інфекції будуть умови, щоб розгулятися» Про коронавірус, який схожий на сезонну застуду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Світлана Адамлюк

    Для мене причина не відвідувати лікарів - хамство і байдужість до пацієнта! Це, на жаль, зараз навіть у приватних клініках існує.
  • Alena Volchkova

    Можливо потрібно в план вакцинації, включити вакцину від папеломи віруса людини ?  Більшість  українців навіть не знають про її існування.
  • Юляся Фют Куйбіда

    А ще напишіть скільки це коштує. Напевно у всіх є 900грн на огляд та аналізи у хорошого лікаря.

    Юляся Фют Куйбіда reply Юляся Фют Куйбіда

    Маленькая Кнопка , ну я й не економлю, я сходила.

    Маленькая Кнопка reply Юляся Фют Куйбіда

    Юляся Фют Куйбіда краще витратити 900 грн раз в рік ніж потім шукати і позичати тисячі на лікування. Це ваше здоров’я, на якому не потрібно економити
  • Маленькая Кнопка

    А треба не лінуватися і пройти щорічний медогляд. А то звикли купувати мед книжки, а потім вирують всіх окрім себе

    Natalia Oleynik reply Маленькая Кнопка

    Liana Stashevska Так зараз якщо сама надумаєш то йди сама до вузького спеціаліста взяти тільки направлення але толку не буде

    Наталья Гладченко reply Маленькая Кнопка

    Маленькая Кнопка профогляди, зазвичай,проводять для "галочки".Довго живу,можу стверджувати 😆. Скаржуся лікареві що погано сплю,а вона каже:я теж 😆. Гінеколог,молода жінка,на мої скарги сказала:-а що ви хотіли?у вас вік😆

    Liana Stashevska reply Маленькая Кнопка

    Маленькая Кнопка на медогляді мені непропонували відвідати якогось лікаря,навіть більше- у мене є група інвалідності,але --- заключ.здорова

keyboard_arrow_up