Діти війни: за півроку на Вінниччині народилося більше 6 тисяч немовлят, тисяча — у переселенок

Діти війни: за півроку на Вінниччині народилося більше 6 тисяч немовлят, тисяча — у переселенок
Фото: Центр планування сім'ї та перинатальний центр
  • З початку повномасштабної війни у Вінницькій області народилося 6008 немовлят. Це більше, ніж за відповідний період минулого року.
  • Причина — майже тисяча дітей народилася у жінок переселенок.

На базі обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова працює Центр планування сім'ї, репродукції людини і медико-генетичного консультування та перинатальний центр.

Від 24 лютого тут  працюють у посиленому режимі. Надають медичну допомогу не тільки пацієнтам з Вінницької області, а й внутрішньо переміщеним особам. За статистикою, наразі в області проживає 182 тисячі внутрішньо переміщених осіб. За рахунок переселенців населення області збільшилось на 13%.

З початку повномасштабної війни у Вінницькій області народилося 6008 немовлят: 2915 — дівчаток та 3093 — хлопчиків. Майже тисяча дітей, батьки яких вимушені були переїхати до нас.  

Відео дня

Спостерігаються вагітні у Центрі планування сім’ї. Як зазначила завідувач Центру серед пацієнтів, частина — це жінки із числа ВПО. Тут вони отримують комплексне обстеження: УЗД-діагностику, гінекологічні обстеження, моніторинг стану плода, медико-генетичне консультування, терапевтичну та психологічну допомогу та інші необхідні обстеження й дослідження.

— В порівнянні з відповідним періодом минулого року, дітей в місті та області з народилося більше, оскільки жінок з гарячих точок до нас приїхало чимало, — розповідає Тетяна Постоловська, завідувачка Центру планування сім'ї, репродукції людини і медико-генетичного консультування. — Важко нам було у перші місяці повномасштабної війни, коли наше місто було транзитним для таких людей.

В Центрі збільшилось кількість консультацій вагітних із антенатальною та екстрагенітальною патологіями, наслідками перенесеного стресу. На сьогодні збільшилась кількість жінок, які бажають стати на облік по веденню вагітності.

Це пов'язано із багатопрофільною особливістю в роботі Центру, а саме, антенатальним спостереженням плоду з використанням сучасних методик, експертним  ультразвуковим дослідженням, медико-генетичним консультування і, безумовно, наявністю команди висококваліфікованих лікарів акушер-гінекологів, генетиків, лікаря терапевта, психолога, сонологів, андролога. 

З початку повномасштабної війни у перинатальному центрі народилося понад 800 малюків.

У відділенні інтенсивної терапії новонароджених виходжують дітей вагою від 500 грамів. Керівник обласного перинатального центру Інна Кукуруза зазначає, що у Вінницькій області це єдиний центр, який концентрує на собі усіх вагітних з важкою патологією екстрагенітальною та акушерською. А також вагітних, які мають передчасно народжених діток та з певними вадами.

— Зараз народжуються діти війни. І ми усім колективом докладаємо максимум зусиль, аби нашим вагітним, породіллям у нас було комфортно, — говорить керівник перинатального центру. — У своїй роботі ми маємо бути акушер-гінекологами і психологами. 

Життя продовжується, і в Центр продовжують звертатися пари, які мріють про поповнення в родині.

 — З початку війни  в нашому перинатальному Центрі проконсультовано 18 тисяч 869 пацієнтів, з них 117 пар з питань непліддя, — додає керівник Центру планування сім'ї. — Незважаючи на війну, наші пари продовжують планувати та виношувати вагітність. А  весь колектив Центру щиро допомагає в цьому.

 

Читайте також:

«В інфекції будуть умови, щоб розгулятися» Про коронавірус, який схожий на сезонну застуду

Йодна профілактика у разі радіації: які, коли і кому слід вживати препарати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій Петрович Корчинський

    Швидше най зростають ! Україні потрібні захисники.
  • Андрій Петрович Корчинський

    Швидше най зростають ! Україні потрібні захисники.
  • Sofiya Makovii

    Кількість населення збільшилось, кількість вагітних збільшилась, на обласний центр планування сім'ї велике навантаження, тоді для чого планують закривати 2 пологовий будинок  та гінекологічне відділення.

keyboard_arrow_up