Йодна профілактика у разі радіації: які, коли і кому слід вживати препарати?

Йодна профілактика у разі радіації: які, коли і кому слід вживати препарати?
  • У МОЗ розповіли, чому потрібно вживати калій йодид, чи можна пити звичайний йод та як дізнатися, що настав час для йодної профілактики.
  • Вінницькі медики наголошують, що профілактику потрібно проводити лише один раз і людям певного віку.

У МОЗ розповіли, чому потрібно вживати калій йодид, чи можна пити звичайний йод та як дізнатися, що настав час для йодної профілактики.

У разі радіаційної аварії МОЗ рекомендує:

  • перейти в укриття,
  • щільно закрити вікна і двері (без провітрювання),
  • упакувати харчові продукти або помістити їх в закриті ємності,
  • запастися чистою водою.

Також в результаті викиду з ядерних установок атомної станції утворюється радіаційна хмара, яка може забруднювати грунт, поверхні, їжу та воду. 

Відео дня

Опади з хмари можуть осідати на шкірі та одязі людини. Так виникає зовнішнє опромінення, а при споживанні забруднених харчових продуктів — внутрішнє. Якщо не вживати заходів захисту, то в такому разі радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань.

Прийом калій йодиду — після офіційного оповіщення

Щоби зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

Але! Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики! Таке оповіщення проводиться  місцевими  органами виконавчої влади всіма  доступними  засобами масової інформації.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за шість і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через шість годин після. Не рекомендуємо прийом препарату через 24 годин після надходження хмари. 

Де брати калій йодид у разі потреби?

Держава закупила необхідну кількість йодиду калію. Кожен регіон отримав необхідну кількість з розрахунку чисельності населення. У разі аварії будуть оперативно визначені пункти його видачі, найближчі до місця проживання людей. 

Якщо аварія вже сталася, категорично не рекомендовано залишати місце укриття до офіційних повідомлень місцевої влади. Так можна наразитися на ще більшу небезпеку. У будь-якому випадку варто чекати сповіщень від місцевої влади. 

Кому і в яких дозах потрібно приймати калій йодиду?

Людям старшим за 40 років калій йод не призначають.

  • діти до одного місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг, 
  • діти від 1 місяця до 3 років — 32 мг, 
  • діти від 3 до 12 років — 62,5 мг, 
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми —  125 мг.

Які наслідки прийому калій йодиду?

Медики застерігають: тимчасова блокада функції щитоподібної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров'я дітей та дорослих. Але якщо приймати такі препарати протягом тривалого часу і у неправильному дозуванні, підвищується ризик зниження функції щитоподібної залози. Отже, приймати йодовмісні препарати для профілактики не варто.  

Вінницькі лікарі наголошують, що використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним та завдасть лише шкоду.

—  Лікувати власні страхи йодом не варто, — говорить Олександр Катілов, к.м.н, пульмонолог. — Щоб зменшити негативний вплив радіації, потрібно вживати калій йодид. Але це робити слід один раз, і якщо ваш вік — до сорока років. Наголошую: приймати профілактичну дозу калію йодиду слід одноразово, за 8 годин до або через 8 годин після радіаційної аварії. Якщо цей час втрачено — ніякі препарати приймати не потрібно. Самодіяльністю займатися не варто — це може негативно вплинути на вашу щитоподібну залозу.

 

Читайте також:

Як віднайти мотивацію в умовах війни: психологи дають поради

Адаптація дітей до навчання: чому не всім першачкам легко дається школа?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • инна мазур

    А що робити людям яким за 40,як вберегтися?

keyboard_arrow_up