«В інфекції будуть умови, щоб розгулятися» Про коронавірус, який схожий на сезонну застуду

«В інфекції будуть умови, щоб розгулятися» Про коронавірус, який схожий на сезонну застуду
Фото ілюстративне
  • На Вінниччині за останній місяць захворюваність на COVID-19 зросла втричі.
  • Що відомо про «свіжий» штам, який перебіг захворювання — з’ясовували у вінницьких лікарів.

Ще наприкінці липня в Україні офіційно підтвердили, що до нас дійшов новий різновид штаму Омікрон. Спочатку цифри прийдешньої хвилі пандемії не вражали масовістю. Втім, на початку осені вони почали зростати. 

Наразі зафіксовано біля 12 тисяч хворих на коронавірусну хворобу, а в лікарнях перебувають понад 3 тис. пацієнтів.

Станом на 5 вересня на території Вінницької області зареєстровано 163 420 підозр на коронавірусну інфекцію. В 157 765 випадках захворювання підтверджено, в т.ч. у 12 168 дітей. Поступово зростає кількість госпіталізованих із підтвердженим Covid-19.

Відео дня

Зі слів медиків відомо, що новий омікрон викликає менш важкий перебіг хвороби, ніж попередні штами, протікає досить м’яко, нагадуючи звичайні респіраторні інфекції, але водночас — ще більш заразний. 

Ми запитали у фахівців, чи означає це, що до коронавірусу вже можна ставитися, як до звичайного сезонного захворювання.

Симптоми та перебіг

Якихось типових симптомів, за якими можна було б здогадатися, що людина захворіла саме на новий штам Омікрону, немає. Це раніше зникнення нюху або зміна смакових відчуттів з великою ймовірністю вказувало на коронавірус. Нині — це симптоми, які спостерігаються при ураженні верхніх дихальних шляхів. А саме — нежить, біль у горлі, а якщо кашель, то сухий, поверховий.

Основними симптомами Омікрону є:

  • біль в горлі;
  • нежить і закладеність носа;
  • головний біль;
  • підвищена температура тіла;
  • ломота в тілі, слабкість, млявість, підвищена стомлюваність;
  • симптоми інтоксикації організму.

Новий Омікрон нижні дихальні шляхи, легені не вражає, а якщо це й трапляється, то рідко. Тобто пневмоній, гострої дихальної недостатності майже не спостерігається, сатурація залишається в межах норми. І це не може не радувати, кажуть лікарі.

Лікування і наслідки хвороби

Лікування при зараженні Омікроном у легкій формі не відрізняється від будь-якого іншого лікування при ГРВІ. Тобто необхідно підтримувати водний баланс організму, забезпечити повноцінний відпочинок, уникати контактів, приймати ліки, як при застуді, але самолікуванням не займатися.

— Через вакцинацію та випрацюваний імунітет, восени вінничани  хворіють на коронавірус в легкій формі, — говорить пульмонолог Олександр Катілов.— Серед симптомів нового штаму Омікрону: в перші дні підвищення температури до 37 градусів і вище, слабкість, головний біль, біль у м’язах. Перебіг хвороби дуже схожий на застуду, і лікуватися потрібно відповідно, без використання антибіотиків, але під наглядом лікаря. 

Коронавірус може вразити будь-кого, але вважають, що літні люди і пацієнти з хронічними захворюваннями мають вищий ризик важкого перебігу хвороби. Якщо людина вчасно звернулася за медичною допомогою, дотримується рекомендацій лікаря, то за тиждень — максимум за десять днів вона одужує.

Вінницькі медики говорять, що  летальність від COVID-19 наразі невисока порівняно з тим, що було в попередні хвилі пандемії. Й мало хто сприймає це захворювання серйозно.

Проте, в незалежності від того, якою формою коронавірусу перехворіла людина, легкою або важкою — наслідки можуть бути і довготривалими, і серйозними. Тому, що COVID-19 — це системне захворювання, яке здатне вразити будь-який орган, в залежності від того, де у людини «слабке місце» — чи то серце, нирки або легені. Тобто ставитися до коронавірусу, як до звичайного респіраторного захворювання, на жаль, не випадає. 

Як проходитиме ця хвиля коронавірусу, поки не ясно,— говорять фахівці. Як це не прикро, але плюс в тому, що багато школярів не навчатимуться офлайн, з іншого боку — в країні високий рівень внутрішньої міграції. Отже в інфекції будуть умови, щоб розгулятися.

 

Читайте також:

Йодна профілактика у разі радіації: які, коли і кому слід вживати препарати?

Курорти Вінниччини: скільки коштуватиме оздоровитися в наших краях під час війни?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up