«Неправильне носіння призведе до катастрофи»: вінницький лікар зняв відео про те, як носити маски

«Неправильне носіння призведе до катастрофи»: вінницький лікар зняв відео про те, як носити маски
фото ілюстративне
  • В Україні, і в тому числі у нашому місті, ситуація з розповсюдженням коронавірусу щодня погіршується. 
  • Вінницький лікар-анестезіолог записав відео з поясненнями про те, як правильно носити маски, аби вберегти себе від COVID-19. 

Станом на 18 жовтня в Україні за добу зафіксували +5 231 випадок коронавірусу. Загалом під час епідемії захворіли 298 тисяч 872 людини. А на Вінниччині станом на 18 жовтн 8 356 людей інфіковані коронавірусом, і плюс 123 лабораторно підтверджених випадків за добу. 

На думку медиків, для того, щоб уповільнити розповсюдження коронавірусу нам усім потрібно дотримуватись протиепідемічних правил. Вочевидь, інформація про те, як носити маски не буде для вас цілковито новою, але, враховуючи стрімкий ріст хворих, її варто нагадати. Для цього вінницький лікар-анестезіолог Вадим Бабій записав серію роликів про те, як, де і коли варто носити маски. 

«Я вирішив записати кілька роликів, які є перекладом порад ВООЗ про носіння масок. Існує два типи масок: медичні та багаторазові багатошарові з тканини. Обидві рекомендовані ВООЗ, і про кожну з них я розповім детальніше», — розповів у першому ролику Вадим Бабій. 

Відео дня

Кому і як правильно носити медичну маску

Як розповів у своєму відео лікар, медичні одноразові маски не призначені для носіння усіма людьми, а підходять лише для окремих категорій людей. А саме, такі маски варто носити: медичним працівникам або людям, які доглядають за хворими з коронавірусом; пенсіонерам; особам з супутніми патологіями. 

«Перш, ніж одягнути маску, потрібно обробити руки антисептиком або помити їх з милом. Далі потрібно визначити, де у маски верх, він позначається металевою пластиною. Маску потрібно щільно прикладати до обличчя, вона має прикривати ніс, рот та підборіддя. І в кінці потрібно стиснути металеву смужку», — пояснює медик. 

За його словами, ніколи не можна торкатися зовнішньої частини маски, якщо ж це трапилось, бо треба одразу обробити руки антисептиком. Знімати маску теж потрібно обробленими антисептиком руками. Після одного використання потрібно викинути її смітник. 

«Маска сама по собі не може убезпечити вас від коронавірусу, проте її носіння треба поєднувати з іншими заходами. А саме дотримання дистанції, часте миття рук та не доторкання до обличчя», — каже Вадим Бабій. 

За словами лікаря, за правилами використання медичних масок на один день людині потрібно мати десять штук. У відео йдеться, що неправильне їх використання призведе до збільшення кількості хворих, а в подальшому до катастрофи. 

А як носити багаторазові маски? 

«В ідеалі тканинна маска повинна мати три шари: зовнішній, внутрішній та середній. Останній може бути вставкою або вшитий всередині. Внутрішній шар, який контактує з вашим обличчям має бути гідрофобним матеріалом, тобто має легко вбирати вологу та краплинки з вашим видихом. Це, наприклад, може бути бавовна», — розповідає анестезіолог. 

За словами лікаря, краще вибирати маски з світлим внутрішнім шаром, адже на них краще видно, коли маска забруднена чи волога. Середній шар працює, як фільтр. В ідеалі це має бути смужка поліпропіленової тканини. А зовнішній шар має бути з тканини, яка відштовхує краплі та вологу. Наприклад, поліестер. 

За словами лікаря, у такій масці доволі комфортно дихати. Всесвітня організація охорони здоров’я наполегливо рекомендує носити саме такі маски. 

Нагадаємо, Вадим Бабій — старший ординатор відділення невідкладної медичної допомоги Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону. Нещодавно він став лауреатом «Медичного Оскару», яким лікарів нагороджують за високі здобутки в медицині. Тоді ми записали з ним інтерв’ю

Читайте також: 

Не коронавірусом єдиним. За тиждень майже шість вінничан захворіли ГРВІ

Чотири смерті за добу від коронавірусу на Вінниччині: цифри по районах



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (58)
  • Anna Rita

    Маски нужны нормальные, с фильтрами. Все остальные не особо помогают, но все же. Носите хоть что то, но носите.
  • Ольга Шняга

    Сьогодні це дуже актуально, тому що хворих стає все більше....
  • Vitaly Shnyaga

    Як наших людей змусити ходити в масці? У мене колега на Кіпрі змушений цілий день сидіти в офісі у масці, у них це досить жорстко. В Україні люди якщо і носять маски, 90 відсотків  з них носять як правило неправильно
  • Анна

    Береженого - Бог береже !

    Бережіть себе і своє життя
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up