«Не привезти вірус з поїздки». П’ять правил, як безпечно подорожувати під час пандемії

«Не привезти вірус з поїздки». П’ять правил, як безпечно подорожувати під час пандемії
  • Попри те, що кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин до кінця літа, Укрзалізниця віднедавна продає всі місця в пасажирських потягах далекого сполучення. 
  • Підготували добірку порад, як зараз безпечно подорожувати, якщо вирішили кудись їхати. 

На початку червня, після двох з половиною місяців карантинного простою, Укрзалізниця відновила пасажирські перевезення між областями. Щоправда, щоб забезпечити соціальну дистанцію між пасажирами, у продаж надходили квитки лише на 50% місць від загальної кількості.

16 липня у компанії заявили, що відкрили продаж квитків на всі місця у потягах, які прямують до Києва і у зворотному напрямку, в тому числі на транзитні потяги через столицю. А ще за кілька днів відкрила продаж квитків на п'ять поїздів до традиційних місць відпочинку українців. Укрзалізниця почала продавати всі місця в пасажирських потягах далекого сполучення. Зайшовши на сайт компанії, щоб купити квитки в онлайні, можна вибирати будь-яке місце у вагоні, без обмежень у 50%. 

На цю тему написала допис у соцмережі Facebook екс-міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун. За її словами, це не найкраще рішення, коли йдеться про закритий простір, де фактично неможливо дотримуватися фізичної дистанції, на додачу з поганим доступом свіжого повітря.

Відео дня

Уляна Супрун написала кілька порад про що варто подбати, якщо вирішили кудись поїхати.

Краще відкласти поїздку

— Перше правило: якщо ваша подорож не є нагальною, краще її відкласти на певний час. Будь-яка поїздка потягом, літаком, автобусом чи навіть власним авто передбачає контакт з новими людьми в незнайомих умовах, де, ймовірно, може не бути можливості помити ретельно руки чи дотримуватися фізичної дистанції від інших. Це підвищує ризики підхопити вірус», — пише екс-міністерка. 

Вона зазначає, що це особливо небезпечно, якщо ви плануєте візит до батьків чи родичів старшого віку, які мають хронічні хвороби і знаходиться у зоні ризику мати тяжкий перебіг COVID-19. Важливо бути обережним, аби не «привезти» вірус із собою та не наражати на небезпеку своїх близьких.

Почуваєтесь погано — нікуди не їдьте

«Друге правило: в жодному разі не подорожуйте, якщо почуваєтеся погано і маєте симптоми, наприклад, підвищену температуру, кашель і нежить. Це очевидна порада, але багатьом людям властиво переносити хворобу на ногах чи ігнорувати симптоми», — читаємо у дописі. 

Перевіряйте умови в’їзду в країну

Третє правило, яке пише Уляна Супрун, якщо все ж вирішили кудись виїхати, завжди перевіряйте умови в’їзду в країну. Це можна зробити на сайті Міністерства закордонних справ. Або ж на офіційних сайтах посольств. 

«Зараз ситуація дуже мінлива, в деяких країнах є окремі вимоги, як-от зробити ПЛР тест та мати з собою його результати, заповнити певні онлайн форми чи обов’язково мати страховий поліс. Їх треба перевірити заздалегідь», — пише фахівчиня. 

Обирайте надійного перевізника

«Четверте: дізнайтеся більше про заходи безпеки, яких дотримується перевізник. Приміром, деякі авіакомпанії надсилають сповіщення своїм пасажирам про те, які заходи вони вживають для зменшення ризиків поширення вірусу чи інформують про нові правила в салоні», — каже екс-міністерка. 

Як читаємо у дописі, обирайте найбільш надійного перевізника, який дбає про безпеку своїх пасажирів і дотримується необхідних рекомендацій.

Зважуйте всі ризики

«Якщо є така можливість, обирайте транспорт, де можливо дотримуватися дистанції або контактувати лише з близькими вам людьми, наприклад, подорож автомобілем», — пише Уляна Супрун. 

За її словами, у подорожах літаком є свої переваги. В більшості сучасних повітряних суднах працюють HEPA-фільтри, які забезпечують повну зміну повітря всередині близько 20-30 разів на годину, та фільтрують частинки бактерій і вірусів. Однак, дотримуватися дистанції може бути складно, і, можливо, вам доведеться сидіти біля незнайомих людей годинами чи очікувати в чергах в аеропорту. 

Крім вищезазначених правил Уляна Супрун радить, зателефонувати заздалегідь у місце куди збираєтеся, щоб отримати додаткову інформацію чи дізнатися, чи воно взагалі працює. Тепер це має стати нормальною практикою, аби уникнути зайвих контактів під час поїздки. Також радить взяти з  собою достатньо спиртовмісного антисептика, серветок, маски для обличчя. 

Насамкінець — дотримуйтеся базових правил де б ви не були — фізичної дистанції у 1,5-2 метри, ретельно мийте руки щонайменше 30 секунд, використовуйте антисептик, де миття рук неможливе, дотримуйтеся етикету кашлю і чхання, не торкайтеся обличчя брудними руками, одягайте маску правильно там, де дотримання фізичної дистанції неможливе. 

Читайте також: 

39 країн вже відкрили кордони для українських туристів. Список держав

Вінниччина увійшла у список регіонів, в яких дозволили пом’якшити карантин

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діна Крищук

    З курортів раніше,інші болячки возили,,🤣про них теж не забувайте
  • Олег Каськов

    Ну і навіщо тут цитувати супрунські "рекомендації"? Мова,здається,мала йти про внутрішньодержавні поїздки залізницею.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up