— Харчова алергія — це реакція імунної системи організму на харчові продукти. Організм виробляє «алергічні антитіла» або імуноглобулін E (IgE) до алергену. Алерген потрапляє до організму і зв’язується з антитілом IgE, чим викликає алергічну реакцію, — розповідають у Центрі громадського здоров'я. — Епідеміологічні дослідження показали, що майже 80% людей, яких запитували, чи є в них харчова алергія, відповідали ствердно, проте в них не було IgE-опосередкованої харчової алергії.
Загалом понад 160 продуктів харчування можуть викликати алергічні реакції. Та найчастіше викликають алергію такі продукти:
Зазначимо, що на молюски найчастіше алергію мають дорослі, на яйця — діти. Тим часом на арахіс можуть мати усі. Як дорослі, так і діти.
Спеціалісти Центру громадського здоров'я зазначають, що симптоми харчової алергії зазвичай з’являються протягом декількох хвилин — двох годин після вживання їжі, на яку в людини алергія.
— Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом та загрозливими життю реакціями, які потребують негайного медичного втручання, — кажуть у Центрі. — Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення та/або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, непритомність тощо.
Варто контролювати свою схильність до харчової алергії. Виключити зі свого раціону перелічені вище алергени. Це єдиний дієвий спосіб.
Також варто читати етикетки на продуктах та не вживайте продуктів або інгредієнтів, які можуть викликати симптоми.
Якщо симптоми прогресують — негайно зверніться за медичною допомогою.
Читайте також:
27 нових випадків та 11 смертей. Дані про COVID-19 в області станом на 3 травня
В Україні за добу: 2 472 випадки коронавірусу та 166 смертей від недуги
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер