Українська Церква стала на крок ближче до самостійності. Що пишуть про це вінничани?

Українська Церква стала на крок ближче до самостійності. Що пишуть про це вінничани?
Фото. Aleksandr Klets

Україна має позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву. Як реагують на це вінничани? Ми зібрали у матеріалі їх дописи.

Нагадаємо, 11 жовтня митрополит Гальський Імануіл повідомив, що Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Православній церкві України.

Згодом речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у фейсбук опублікував текст рішення Синоду.

Відео дня

Також про це повідомив президент України Петро Порошенко.

— Україна має позитивне рішення Вселенського Патріарха і Синоду про Єдину Помісну Православну Церкву! Те, про що мріяли покоління українців та молилися сучасники – нарешті сталося: Україна отримала Автокефалію, — написав Петро Порошенко.

— Довгих 332 роки Україна і українська церква чекала на автокефалію. Сьогодні це рішення прийняте і продовжується надання Томосу, — додає Порошенко.

 

Довідка: Томос — указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томоса деякій частині «материнської» (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія. У томосі використовується урочистіший та повніший підпис, ніж в інших патріарших указах.

 

Що про цю подію пишуть вінничани

Тетяна Редько закликає «усіх українців, не залежно від того, хто до цього в які церкви ходив, возз'єднатись мирно і зажити мирно».

— Коли визнали у Константинополі три важливі речі - незаконне присвоєння нашої православної церкви Москвою, отож дали незалежність УПЦ. Коли визнали братів по вірі - УПЦ КП і Автокефалів - канонічними церквами - у мене в душі неймовірна радість! Бо Бог виявляється це правда і справедливість, — йдеться у повідомленні.

— Як би ваші радісні переживання в швидкому часі не змінились середньовічним мракобіссям, — пише Денис Котов.

Чому він такої думки, дізнавайтеся у наступному пості:

— Томос є!!! Сьогодні, 11 жовтня 2018 року, на засіданні Синоду Вселенського патріархату було прийнято рішення затвердити надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві, — пише Тетяна Пархомчук.

 

— Історичний день. Ще один історичний крок до незалежності України та самоідентифікації українця! Вітаю нас, — пише Леся Найчук.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • ВАЛЕРІЯ Бурковська

    Узаконили розкол, а не відновили справедливість.
  • Петров Пётр

    Разделяй и властвуй.
  • Юрій Данилюк

    Це вже після томосу заживемо як в Європі,або ще краще.
  • Жора

    Албания давно имеет автокефалию, но  для простых людей это ничего не меняет, нищие как были нищими так и будут, а вот олигархи  теперь будут при деньгах,  у них есть возможности  доступа к церковным деньгам.

    https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння 15:08 Анатолій Бондар таки з'явився в суді. Дізнались, який запобіжний захід йому обрали 13:37 Чи зменшилися затори на перехресті Скалецького-Коріатовичів-Зодчих. Опитування 12:35 «Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба «Нива-В» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up