Вінницькі футболістки дебютують на професійному рівні

Вінницькі футболістки дебютують на професійному рівні
Торік Вінниччину у першій лізі жіночого чемпіонату України представляла команда з Козятинщини. Тепер компанію їй складатиме вінницький клуб Фото kazatin-rda.gov.ua

Поки вболівальники «Ниви-В» мріють за вихід до першої ліги чемпіонату України, жіноча команда нашого міста стартує в цьому дивізіоні вже у квітні. Вона матиме назву «ОДЮСШ Блохіна-Бєланова» і формуватиметься виключно з вихованок однойменної спортшколи. Це буде дебют жіночої футбольної команди майстрів з Вінниці у чемпіонатах країни. 

Закріпитися у лізі

30 квітня ОДЮСШ Блохіна-Бєланова прийматиме команду Миколаєва в рамках першого туру групового етапу першої ліги. Вона всі матчі проводитиме на СК «Нива». Вхід на них буде вільним.  

Окрім команди з міста корабелів, вінничанки в групі гратимуть з житомирянками і колективом с. Махнівка (колишнє Комсомольське, Козятинський район). Найбільший інтерес викликає протистояння із землячками, які вже мають досвід виступів у першій лізі. Команди Махнівки і ОДЮСШ Блохіна-Бєланова раніше ніколи не зустрічалися.  

Відео дня

В першій лізі чемпіонату України є чотири групи. З кожної до наступного етапу виходить по два кращих клуби.

– До команди входитимуть наші вихованки віком від 15 років. Залучатимемо й кращих гравців з районів, якщо вони погодяться перейти до нашої спортшколи. Згідно із положенням, в ДЮСШ можуть навчатися спортсмени до 23 років, – сказав директор ОДЮСШ Блохіна-Бєланова Ігор Коваль.

Участь команди ОДЮСШ в чемпіонаті країни фінансуватимуть спільними зусиллями спортшкола і меценати. В дебютному сезоні її керівництво планує закріпитися на рівні майстрів, а вже через рік можна замахнутися й на підвищення в класі, тобто на вищу лігу.

Підсилення з п’яти областей

Тим часом команда «Колос» (Махнівка) ставить перед собою більш амбітні завдання.

– Торік ми не змогли вийти з групи. Цього року плануємо зробити це і спробувати потрапити до фіналу першої ліги. Недарма у «Колосі» грають легіонерки з Київської, Вінницької, Полтавської, Хмельницької  і Житомирської областей, – каже 26-річна капітан «Колос» Анна Москаленко.

Анна Москаленко виступає за «Колос» вже десять років. Родом з Бердичева (Житомирська область), але останнім часом тренується в Києві.

– «Колос» переважно складається з дорослих футболісток. Через зайнятість по роботі тренуватися разом вдається не завжди. Тому наш клуб можна вважати напівпрофесійним, – додала Анна Москаленко.

«Плеяда» чемпіонок 

25 березня кращі гравці Вінниччини перевірили себе в футзалі. Фінал чемпіонату області зібрав шість команд, розбитих на дві групи. Змагання проходили в манежі «Колос».

– Жіночий футбол на Вінниччині постійно прогресує. Футзальні змагання є підготовкою до великого футболу, – сказав заступник голови обласної федерації футболу Ігор Павленко.       

Фаворити – «Плеяда» (Тульчин) і «Колос» (Козятинський район) – в результаті сліпого жеребкування потрапили до однієї групи. Вони зіграли між собою внічию – 2:2. Долю путівки до фіналу вирішила різниця забитих і пропущених голів. Тульчинки розгромили команду Вінницького училища № 19 – 17:1, а козятинчанки цього суперника з рахунком 8:0.

В іншій групі перше місце посів Вінницький педколедж, який розбив землячок із освітянської збірної – 7:1 і «Сугатинчанку» (Могилів-Подільський район) – 6:0.  

У матчі за золото «Плеяда» з рахунком 2:0 переграла педколедж. А в поєдинку за третє місце «Колос» здолав «Освіту» – 3:0.

Допомагає покращити фігуру

22-річна капітан команди «Плеяда» Яна Дичко футболом займається 15 років. Дівчина була багаторазовою чемпіонкою Вінниччини і навіть України. Останнім часом Яна також грає за команду Київського національного університету з фізичного виховання та спорту.

– Футбол допомагає жінкам і дівчатам покращити фігуру і самопочуття. Адже під час матчів і тренувань доводиться багато бігати, – нагадує Яна Дичко.     

Своє подальше життя Яна пов’язує з грою № 1. Вона вже працює тренером і викладачем з футболу Київського національного університету з фізичного виховання та спорту. 

Починала з хлопцями

Капітану команди гуманітарно-педагогічного коледжу Юлії Мартинюк футбол подобається тому, що це командний вид спорту.

– Тут завжди всі за одного! Я захопилася грою № 1 у вісім років, постійно змагалася з хлопцями. В коледжі стала опановувати футбол вже професійно під керівництвом тренера Євгена Мельника, – сказала Юлія Мартинюк.

Юлія Мартинюк нагадала, що її команда на обласних турнірах займала треті місця, а зараз вдалося покращити результат.

– Кілька років тому нам було непросто змагатися з сильнішими командами Вінниччини. Але ми підвищили свій рівень, бо тренуємося тричі на тиждень. Кілька наших футболісток бере участь в юнацьких чемпіонатах України, – інформує Юлія Мартинюк.

А ось до ОДЮСШ Блохіна-Бєланова, яка виступатиме в першій лізі, футболістки коледжу не збираються. Бо їх поставили перед вибором, де тренуватися. Але залишати навчання навіть заради команди майстрів дівчатам немає сенсу.   

Де займатися?

У Вінниці дівчат і жінок навчають футболу у гуманітарно-педагогічному коледжі, ОДЮСШ Блохіна-Бєланова, школі № 11, училищах № 4 № 19. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up