У Вінниці розіграють Кубок України з давньогрецької боротьби - панкратіону

У Вінниці розіграють Кубок України з давньогрецької боротьби - панкратіону
Провідний вінницький спортсмен і тренер з панкратіону та греплінгу – призер чемпіонатів світу і Європи Назар Назаренко (ліворуч)

У нашому місті розвивають кілька видів змішаних єдиноборств – фрі-файт, ММА, рукопашний бій тощо. Але найдавнішим в цьому сегменті є панкратіон. Бо цей вид боротьби був присутнім ще на Олімпіадах Давньої Греції. Розвиває стародавній вид спорту обласна федерація панкратіону і греплінгу (це різновид з використанням виключно борцівських прийомів). 

Запрошують й молодшокласників

Пакратіон включає до себе елементи боротьби, задушливі та больові прийоми з додаванням ударів ногами і руками. А ось греплінг – це боротьба в стійці та далі в партері (лежачи).

– Ми культивуємо у Вінниці обидва різновиди нашого виду спорту. Запрошуємо на заняття з панкратіону дітей від шести – семи років. Новачки можуть мати досвід вільної боротьби, бойового самбо, дзюдо, джиу-джитсу тощо. Але це не обов’язковим, деякі спортсмени займаються виключно панкратіоном, – сказав віце-президент обласної федерації панкратіону і греплінгу Дмитро Клюмюк.

Відео дня

За словами вінницьких організаторів і тренерів, сучасний панкратіон є мало травматичним видом спорту.

– Приміром, на грудневому чемпіонаті України в Харкові протягом трьох змагальних днів лише три учасники отримали мікротравми. Обійшлося без «швидкої допомоги». Кваліфіковані судді унеможливлюють травматизм, – відзначив Дмитро Клюмюк.  

У нас розіграють Кубок країни

У Вінниці панкратіон розвивають п’ятий рік. Останнім часом він перебуває на підйомі. У нас є не лише непогані спортсмени, але й вмілі організатори. Приміром, минулого року в СК «Ратибор-В» на високому рівні провели відкритий чемпіонат області. Це помітили й функціонери всеукраїнського рівня. Адже саме нашому місту вперше віддали право проведення фіналу Кубку України. Він відбудеться в СК «Нокаут» 21 – 23 квітня. На килим виходитимуть близько 700 учасників.

–  На Кубку України розігруватимуться медалі одразу в панкратіоні і греплінгу. Спортсмени матимуть право виступати одразу в обох видах програми, – повідомив Дмитро Клюмюк.

У Вінниці чимало перспективних молодих борців, і місцеві організатори небезпідставно розраховують на їхній вдалий виступ на Кубку країни.

– З фаворитами-сумчанами боротися буде непросто. Але ми останнім часом навіть з ними конкуруємо. Торік п’ять наших борців, які посіли треті та четверті місця на чемпіонатах України, стали кандидатами у майстри спорту, – додав Дмитро Клюмюк.  

Призер світу та Європи

Вінницькою зіркою греплінгу є 28-річний призер чемпіонатів Європи і світу з Назар Назаренко. Він – корінний вінничанин. В юності займався самбо і дзюдо під керівництвом заслуженого тренера України Павла Забєліна. Після завершення вишу Назар Назаренко відвідував тренування у різних наставників та вдосконалювався у боротьбі самостійно.

Після відкриття обласної федерації панкратіону і греплінгу він спробував свої сили в цьому новому для себе виді спорту. Згодом повністю переключився на греплінг, де вийшов на найвищий світовий рівень. При цьому Назар Назаренко поєднує спортивну кар’єру з тренерською працею, 

– Я прагну підготувати спортсменів, які зможуть досягти моїх висот. Зокрема, стати призерами чемпіонатів Європи і світу. Серед моїх учнів є досить перспективні борці, – каже Назар Назаренко.      

Хобі – тренувати

Назар Назаренко займається греплінгом з дорослими і юнаками від 15 років. Дітей молодшого віку не приймає.

– Справа в тому, що тренерство – моє хобі. Готую молодих борців у вільний час, після основної роботи (займаюся продажами). Треную хлопців, з якими сам борюся і таким чином підтримую свій фізичний стан, – пояснює віце-чемпіон світу та Європи. 

На початку тренування Назар Назаренко проводить насичену функціональну розминку. Далі – відпрацювання прийомів і спаринги. При цьому наставник намагається розділяти боротьбу в стійці, у партері та інші елементи греплінгу.  

– План тренування протягом тижня змінюється. Приміром, у перший день після тривалої розминки учні відпрацьовують прийоми в стійці і партері, борються, а наприкінці – підкачка. Наступного разу – менше уваги загальнофізичній підготовці, а займаємося переводом в партер, ухиленням від кидків тощо. На третій день – переважно тактико-технічні дії в партері, больові та задушливі прийоми, позиційна боротьба, – розповів Назар Назаренко.

Де займатися?

Тренування з панкратіону і греплінгу проводяться в СК «Надія» (Островського, 6), клубі східних видів двобою по вул. К.Василенка, 16 і клубі змішаних єдиноборств «Січ» (вул. Звільнення, 2). Займатися давньогрецькою боротьбою можуть й дівчата, хоча у Вінниці таких бажаючих поки що немає. Довідки за телефонами: 098-8-577-577 (віце-президент обласної федерації панкратіону і греплінгу Дмитро Клюмюк) і 097-106-28-30 (тренер Назар Назаренко).

Мертвого визнали … переможцем 

Панкратіо́н (грец. «pan» – «усе»; грец. «kratos» – «сила», «міць») – давньогрецьке бойове мистецтво та вид спорту. Поєднує в собі елементи боротьби і кулачного бою. У програму античних олімпійських ігор входили три види єдиноборств: боротьба, кулачний бій, а починаючи з Олімпіади 648 до н.е. і панкратіон. Бої з цього виду спорту у сиву давнину були доволі жорсткими. А час від часу закінчувалися не лише травмами, але й смертю. Відомий випадок, коли мертвого атлета Аріхіона було визнано … переможцем.

Нині Міжнародна федерація панкратіону об'єднує 138 держав. В Україні панкратіон почав розвиватися у 1995 році. Цей вид спорту культивується у 27 регіонах.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up