Поліцейське бойове мистецтво айкібудо викладають навіть школярам

Поліцейське бойове мистецтво айкібудо викладають навіть школярам
Шеф-інструктор Вінницького осередку глобальної світової школи айкібудо Олексій Кісельов навчає школярів азам техніки

Більшість вінничан знають, що таке айкідо – в першу чергу завдяки бойовикам за участі зіркового Стівена Сігала. Але у нашому місті всіх охочих також навчають айкібудо – японському бойовому мистецтву, дещо схожому за назвою, але все ж із суттєвими відмінностями. 

Одразу три напрямки

Кореспондент RIA завітав на тренування до борцівської зали СК «Термінал». Його проводив шеф-інструктор Вінницького осередку глобальної світової школи айкібудо Олексій Кісельов, тренер з 20-річним стажем. 

Він повідомив, що разом з іншими інструкторами викладає не лише айкібудо, але й два інші японські бойові мистецтва – тенсин седен которі синто-рю (найдавніша комплексна самурайська школа фехтування) і дайто-рю айкі-дзюдзюцу (ще його називають джиу-джитсу). 

Відео дня

– Всі ці напрямки бойових мистецтв ми викладаємо в комплексі. Адже в Японії справжніми сенсеями вважають лише тих фахівців, які мають чорні пояси одразу в кількох напрямках, – наголосив Олексій Кісельов.

Перевірка в АТО

У стародавні часи військовим Японії викладали бойове мистецтво дайто-рю айкі дзю дзюцу. Після зникнення клану самураїв японські воїни стали менше часу приділяти опануванню навичок самооборони. Тому з’явилася задача створити бойове мистецтво для тамтешніх поліцейських.

 – Нині айкібудо – це поліцейська система, яка використовується у розвинених країнах Європи. Приміром, у Німеччині, Канаді, Франції і Німеччині. Там наше бойове мистецтво підтримують державні і правоохоронні органи, – продовжує Олексій Кісельов.

Ще кілька років тому чимало вінницьких правоохоронців-оперативників опановували айкібудо під керівництвом місцевих інструкторів. Деякі з них побували в зоні АТО. І після приїзду відзначили, що вивчену техніку і тактику японського бойового мистецтва можна успішно застосовувати під час бойових дій.

Відмінності від айкідо

У айкібудо використовується не лише ударна та кидкова техніка, задушливі прийоми, але й специфічні навички з практики полісменів. Цим воно й відрізняється від айкідо.

– У айкідо і айкібудо є багато схожих практик. Але лише ми займаємося вивчення прикладних технік, які можуть стати у нагоді правоохоронцям, – інформує Олексій Кісельов. – У нашому виді бойового мистецтва є елементи конвоювання, швидкої мобілізації, захисту від кількох супротивників одночасно, роботи з поліцейською дубинкою, вогнепальною і клинковою зброєю тощо. Тобто все те, з чим може зіткнутися поліцейський на вулиці.  

Гендерна рівність

За словами Олексія Кісельова, протипоказів до занять айкідо практично немає. Раніше вінницькі інструктори навіть займалися з дітьми-аутистами.

На заняття запрошують дітей від п’яти років та дорослих. Є окремі групи дітей молодшого шкільного віку, студентів та працюючих. Інструктори кажуть, що почати вивчати айкібудо ніколи не пізно. Запрошують й жінок, які тренуються спільно з чоловіками.

– Це йде лише на користь представницям прекрасної статі. Адже на тренуваннях вони вчаться триматися у поєдинках  з чоловіками. Тобто моделюється ситуація, яка може зустрітися за межами спортзалу, – каже шеф-інструктор.  

Покращилося самопочуття

На занятті з которі синто-рю дорослі спортсмени фехтували з бокенами – дерев’яними аналогами мечів. Їхнє використання практично унеможливлює травми.

Робота проходила в класичному стилі. Почали з прав для розігріву тих частин тіла, які отримують особливе навантаження під час тренування. Також до розминки входили розтяжки, переміщення і спеціальні вправи для розвитку енергетики.

Основна частина складалася з відпрацювання ударів і фехтувальних прийомів. Після заминки спортсмени обов’язково медитують під різноманітну музику, що допомагає підготуватися і повернутися до звичного життя.    

Одним з фехтувальників був 42-річний Олег Богатюк. Він працює інженером мобільного зв’язку, а у вільний час опановує бойове мистецтво. Айкібудо Олег вивчає чотири місяці. Каже, що це дуже добре для здоров’я.

– Раніше у мене були проблеми зі спиною, а після занять бойовим мистецтвом самопочуття покращилося. Взагалі я прийшов сюди, щоб пізнати себе. Можливо, в майбутньому й доведеться застосувати японський самозахист у звичайному житті, – каже Олег Богатюк.

Формування особистості

Після чоловіків почали займатися юнаки. Вони розім’ялися, а потім відпрацьовували кидкову техніку.

Десятирічний Артур Антонець займається айкібудо вже чотири роки. Каже, що вже доводилося використовувати бойове мистецтво проти хуліганів, і досить успішно.

Дев’ятирічні двоюрідні брати Денис Киришов і Гліб Новіцький ходять на тренування разом. Вони вважають, що айкібудо – вид самозахисту, за допомогою якого можна легко поставити кривдника на місце, і при цьому не скалічити. Найбільше брати люблять використовувати сильні удари ногами. 

Водночас, як і багатьох інших видах східних єдиноборств, наставники з айкібудо дбають про духовний бік справи.

– Учні отримують не лише фізичні навантаження, а й духовну користь. Вони починають розуміти, що є злом, а що – добром. Потроху на наших заняттях починає формуватися гармонійно розвинена особистість, – каже Олексій Кісельов.   

Де займатися?

Тренування відбуваються у борцівському залі СК «Термінал» (вул. 600-річчя, 17, тел. 69-73-66, 067-988-63-74– шеф-інструктор Олексій Кісельов).

Previous Next

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up