«Найкраща мотивація – приятельська атмосфера», - вважає вінницький тренер Микола Костенко

«Найкраща мотивація – приятельська атмосфера», - вважає вінницький тренер Микола Костенко
Тренери часто нарікають, що підопічні їх не чують та не прислухаються до їх порад. У заслуженого тренера України Миколи Костенка такої проблеми немає. Хоча тренує…спортсменів з вадами слуху. Його вихованці успішно борються із звичайними спортсменами на змаганнях обласного рівня. А один із них, Антон Слушний, займає призові місця на чемпіонаті світу серед осіб з вадами слуху та Дефлімпійських ігра

Микола Костенко займається тренерською роботою 37 років, з яких останні 10 – у вінницькому відділенні «Інваспорту». Навчає греко-римської, вільної боротьби та дзюдо. Тренує спортсменів із вадами слуху разом зі звичайними борцями.

- У мене тренуються вісім чоловік із різного ступеню вадами слуху, - розповідає тренер. – Усі вони періодично на обласних змаганнях борються зі звичайними борцями. Брали участь в змаганнях між університетами, де вибороли в командному заліку друге місце з-поміж 10 команд. Антон Слушний, найбільш титулований з них, двічі був чемпіоном області з дзюдо серед здорових спортсменів. А позаминулого року боровся на «здоровому» чемпіонаті України з сумо, де отримав звання майстра спорту з цього виду боротьби.

Втім, поєдинки із звичайними спортсменами – не самоціль, а лише складова частина підготовки до серйозних змагань серед осіб з вадами слуху.

Відео дня
> - Минулого року на чемпіонаті світу з дзюдо у Венесуелі Антон був третім, а вже на Дефлімпійських іграх цьогоріч здобув срібну медаль, - розповідає про досягнення вихованця Микола Костенко. – Виступає у надважкій ваговій категорії – понад 100 кілограмів. Зараз йому 28 років, очікуємо нових звершень у майбутньому. Незважаючи на те, що хлопець зовсім не чує, він закінчив спецшколу, вивчився на зубного техніка в Херсоні, а зараз здобуває другу освіту – навчається в університеті «Україна» на інструктора з фізвиховання.

До знайомства з тренером Антон уже мав кількарічний стаж занять греко-римською боротьбою і виступав на юнацьких змаганнях. Але на найвищі щаблі міжнародних змагань піднявся саме у дисципліні «дзюдо» під опікуванням Миколи Костенка.

- Коли Антон повернувся з Херсону, батьки привели його до мене, - розповідає тренер.- Пробували виступати на змаганнях з греко-римської боротьби серед осіб з вадами слуху, Антон там виборював призові місця на чемпіонаті України. Але розкрити свій потенціал в більш повній мірі зумів саме в дзюдо.

Микола Костенко відзначає: тренування спортсменів із вадами слуху потребує особливого підходу та делікатності.

- Вони в більшій мірі вразливі, недовірливі і чутливі до будь-якого негативу, - каже наставник. - Довіру завоювати нелегко, а втратити її можна будь-яким проявом некоректного ставлення. Тому, першочергове завдання – дати їм влитись у колектив, створити атмосферу доброзичливості та взаємопідтримки. А ще – у таких спортсменів бувають певні проблеми із самооцінкою. Тому я періодично залучаю їх до «здорових чемпіонатів. Постійно переконуюсь, що це робить їх більш впевненими в собі. 

Микола Костенко вважає, що лінивих людей немає, є брак мотивації. Якщо його вихованці дозволяють собі розслабитись - треба шукати причину. Або спортсмен розчарувався в собі, або він невпевнено почуває себе в колективі. Тому, крім спільних тренувань у них ще й спільне дозвілля.

- Ми не обмежуємо наші контакти виключно тренуваннями, - каже тренер. - Проводимо разом дозвілля, граємо в шахи, шашки, теніс, футбол. Завдання тренера, що працює з людьми із особливими потребами – не лише підвищувати спортивну майстерність вихованця, а й сприяти його успішній соціалізації і пошуку свого місця в житті.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від 20хвилин 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up