На змаганнях «Олімпійське лелеченя» визначили найспортивнішу школу Вінниччини

На змаганнях «Олімпійське лелеченя» визначили найспортивнішу школу Вінниччини

19 квітня на стадіоні вінницького Центрального парку культури і відпочинку пройшов обласний етап конкурсу «Олімпійське лелеченя». Його проводило відділення НОК України у Вінницькій області.

Гендерна рівність

За першість боролися десять команд, відібраних за результами змагань у районах і містах обласного підпорядкування. До складу кожної входила дюжина учасників 12-14 років, половину з яких складали дівчата.  Причому хоча б один спортсмен мав представляти кожну вікову категорію.  

Перед початком ігор відбувся парад учасників змагань, який очолював ансамбль барабанщиць Вінницького палацу дітей та юнацтва. На урочистому відкритті спортсменів привітав голова відділення НОК України у Вінницькій області, дворазовий срібний олімпійський призер Павло Хникін.

Свою майстерність продемонстрували гімнастки Вінницької МДЮСШ № 1, акробатки ОДЮСШ зі складно-координаційних видів спорту, співачки і танцюристки Вінницького професійного училища Львівського університету безпеки життєдіяльності.

Відео дня

Оптимізм перед стартом

Юні спортсмени перед стартом були налаштовані доволі оптимістично. 13-річний капітан команди Погребища Микола Опанасенко розповів, що захоплюється футболом, бігом і баскетболом. Був переможцем не лише районних, але й обласних змагань.

–Ми готувалися до конкурсу «Олімпійське лелеченя» щодня. Тому розраховуємо на успішний результат. А взагалі спортом я займаюся для того, щоб бути сильним і здоровим, – каже Микола Опанасенко.

12-річна Юлія Молявчик (Козятин) займається волейболом, бере участь в змаганнях різного рівня.

–На уроках фізкультури я одна з кращих. Напевно, тому й потрапила до шкільної збірної. Прагну стати справжньою професійною спортсменкою, мрію грати у волейбольній команді майстрів, – розповіла Юлія Молявчик.

13-річний учень Вінницької школи № 27 Володимир Швець тренується у футбольній ОДЮСШ Блохіна-Бєланова. Його команда посідає перше місце у групі ДЮФЛ України.

–Зранку щодня роблю зарядку. Віджимаюся по 30 разів кілька підходів, підтягуюся 9 разів. Фізкультура в нашій школі також чотири рази на тиждень, – повідомив Володимир Швець. 

Несподіванки в естафеті

Першим іспитом для учасників була комбінована естафета, яка складалася з десятка етапів. Діти бігали в мішку і під бар’єрами, пересувалися «пауком» (на чотирьох точках опори з утриманням м’яча), вели футбольний м’яч, переносили кульки тощо.

Через вітер деякі спортсмени втрачали предмети, і доводилося повертатися за ними. Тому результати естафети певною мірою стали несподіваними. Фаворити із Вінницької школи № 27 посіли тут останню позицію, а найкращий результат показали шаргородці.

–Така естафета дає можливість різнобічно підготувати дітей. Бо вона розвиває різні групи м’язів. У нашому виді програми дівчата успішно змагалися з хлопцями, що пов`язано з фізіологією підліткового віку, – сказав суддя змагань, легкоатлет-олімпієць Андрій Ковенко.    

Конкурс малюнків на олімпійську тематику заочно оцінювали фахівці Вінницької художньої школи. Господарі змагань отримали тут найвищий бал. Під час олімпійської вікторини команди мали якнайшвидше надати вірні відповіді на 20 запитань, і кращими в цьому виявилися школярі із Хмільника.     

Волейбол замість артболу

Окрасою свята спорту був конкурс-презентація команд. Максимум за п`ять  хвилин вони розповідати про себе, пропагували здоровий образ життя і показували спортивні навички.

Найбільш вражаючим був виступ команди Літинської школи № 1. Серед її акторів були два «Олімпійські лелеченяти» і «Бог», який нагороджував спортсменів. За кілька хвилин нам показали всю історію Олімпійських ігор, починаючи від часів Давньої Греції. А також імітували олімпійські виступи з богатьох видів спорту, включаючи зимові!

Цього року вперше у програмі не було артболу. Це гра, у якій необхідно вибивати суперників. Її замінили на один з найбільш популярних ігрових видів спорту – волейбол. Проводили бліц-матчі, протягом лише п`яти хвилин. Причому учасників Всеукраїнської юнацької волейбольної ліги не допускали. Тобто їх взагалі не було в складі команд.

Грали навиліт. В матчі за третє місце господарі майданчику програли Хмільнику. А в напруженому фіналі з невеликим відривом ладижинці здолали шаргородців.

Путівка на всеукраїнський фінал

Остаточні підсумки були підбиті після всіх етапів. І вони виявилися доволі несподіваними. Чільне місце не дісталося ані вінничанам, ані їх головним конкурентам останніх років – ладижинцям. Загальну перемогу здобула команда Шаргородської районної гімназії. Вона була кращою в естафеті, волейболі та посіла друге місце у конкурсі-презентації.

Як повідомив Павло Хникін, шаргородці здобули путівку до Всеукраїнського фінального етапу. Він відбудеться наприкінці серпня – на початку вересня.

Наступні місця посіли команди Літина і Ладижина. Призери, окрім грамот і медалей, отримали комплекти м’ячів від голови відділення НОКУ Павла Хникіна. Окрім того, кожен із учасників не залишився без олімпійського сувеніра.  

Чемпіони готувалися півроку

14-річна капітан команди Шаргородської районної гімназії  Едвіна Левченко не сподівалася на загальну перемогу.

–Змагання – чудові. Все сподобалося, я дуже задоволена. Під час естафети непогано стрибала в мішку. Входила до основного складу у волейболі. Тепер ми ще більше будемо тренуватися, щоб спробувати перемогти на всеукраїнському рівні, – каже Едвіна Левченко.   

Вчитель Шаргородської районної гімназії  Іван Сенчишин розповів, що його команда вперше посіла не тільки чільне, а взагалі призове місце на обласних змаганнях «Олімпійське лелеченя». Вона брала у них участь вчетверте, а торік залишилася четвертою.

–В душі сподівалися, що здобудемо першість. Бо серйозно готувалися до «Олімпійського лелеченяти» з вересня. Ми перемогли в конкурсі з волейболу, хоча у нас немає волейболістів серйозного рівня. Діти вечорами грають разом із батьками. Також в нашій гімназії культивуються футбол і спортивний туризм,  – прокоментував Іван Сенчишин.

Спортклас у кожній паралелі

Чому цього разу залишилася без медалей команда Вінницької школи № 27, яка за останнє десятиріччя майже беззмінно вигравала обласний конкурс «Олімпійське лелеченя» та регулярно посідала призові місця на всеукраїнських фіналах?

–Раніше в цих змаганнях брали участь учні п’ятого – шостого класів. Нині змагаються діти віком від 12 до 14 років, тобто до дев`ятого класу включно. Багато наших учнів не мали права тут виступати, бо вони грають на чемпіонаті України з волейболу. На відміну від наших команд-конкурентів, волейболісти яких змагаються лише в чемпіонатах області і міста. Також на результат вплинули й суб`єктивні фактори – приміром, наша учасниця зробила невимушені помилки в естафеті, – сказав вчитель фізкультури школи № 27 Михайло Мельник.

В школі № 27 навчають хлопців і дівчат футболу, волейболу, спортивному туризму. В кожній паралелі є клас із оздоровчою направленістю. Туди зараховують дітей після четвертого класу за результатами тестування.  

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vladimir Molotov

    лелеченя???? лолшто?

    другие красиво-звучащие слова закончились?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up