На меморіалі Івана Лозовського юні штангісти боролися проти дорослих

На меморіалі Івана Лозовського юні штангісти боролися проти дорослих
Організатор Кубка Майя Ліщенко водночас сама змагалася і стала чемпіонкою у вазі до 81 кг

Півсотні штангістів із Вінниці, Турбова (Липовецький район) і Городківки (Крижопільський район) боролися за Кубок Івана Лозовського – видатного спортсмена, тренера, спортивного журналіста і письменника. Цього разу вперше турнір присвятили пам’яті його засновника.   

Школярі проти майстрів

Медалі розігрувалися у десяти вагових категоріях, окремо серед чоловіків і жінок. Серед учасників були два майстри спорту України, а також кандидати у майстри та першорозрядники. Школярі виступали нарівні із дорослими, без окремого заліку.  

Наймолодший учасник, 11-річний Євген Бабчинський, приїхав із  Турбова. Займається важкою атлетикою близько року, але вже брав призові місця в змаганнях.

– У ривку піднімаю 25-30 кг, штовхаю до 42 кг. Змагатися проти чоловіків не боюся, адже борюся в першу чергу із заявленою вагою, – сказав Євген Бабчинський. – Завдяки заняттям важкою атлетикою я став одним із кращих на уроках фізкультури. Раніше міг підтягнутися 4 –5 разів, нині – 11.

Відео дня

Його земляк, 14-річний Олександр Войтішенко, прагне досягти висот у обраному виді спорту.

– Я спостерігаю по телевізору за виступами відомих штангістів, олімпійських чемпіонів. Хочу стати такими ж сильними, як вони, – ділиться хлопець. – Щоб прогресувати, намагаюся постійно підвищувати вагу штанги. Після цих занять руки трохи болять, але я не це не зважаю.

Підтримка з Німеччини

На Кубок прибув заслужений тренер Росії Іван Куліжніков, який вже 15 років тренує штангістів у Німеччині. Він опікується спортивним клубом «Гамбурзькі ведмеді». З Іваном Лозовським знайомий ще з часів СРСР.

– Я тоді регулярно виступав в Україні, був одним із найсильніших важкоатлетів Союзу. Щороку приїжджаю із Німеччини на турнір, який започаткував мій друг і колега Іван Лозовський. Спортивний клуб «Гамбурзькі ведмеді» допомагає у його проведенні, надає фінансову підтримку, – розповів Іван Куліжніков.

Нагадаємо, між штангістами Вінниці і Гамбургу провели вже п’ять заочних матчів, по «скайпу».

– Ми будемо продовжувати організовувати такі матчі. Взагалі рівень штангістів у Гамбурзі є дещо вищим, ніж у вашому місті. Але це водночас має стимулювати вінницьких штангістів, – додає Іван Куліжніков. 

Найкращими спортсменами змагання стали майстер спорта Андрій Паламар, (ривок – 130 кг, поштовх – 160 кг) та Ірина Слюсаренко (60 кг – 75 кг). Вони отримали красиві Кубки. 

Організаторка стала чемпіонкою

Головним організатором турніру була вихованка Івана Лозовського – Майя Ліщенко. Вона є майстром спорту України, чемпіонкою всеукраїнського спорттовариства «Колос», призеркою міжнародних змагань.

– Я ще досі не можу змиритися з тим, що Івана Лозовського немає серед нас. Значна частина важкої атлетики Вінниччини, багато організаційних моментів трималося на ньому. Я лише починаю втягуватися у цей процес, – каже Майя Ліщенко.

Майя після народження дитини близько трьох років не виступала у змаганнях. А зараз починає відновлювати форму. Нещодавно заявилася на чемпіонат України серед жінок і посіла п’яте місце, а в першості країни серед ветеранів стала чемпіонкою. В нинішньому Кубку Майя також змагалася і стала чемпіонкою у вазі до 81 кг. Відзначилися й її вихованці: студенти кооперативного інституту посіли по три перших і других місця та одне третє.

– Мої спортивні результати, зрозуміло, не покращилися. Адже багато часу віднімає дитина, дім і робота. Працюю тренером у ДЮСШ «Колос» і викладачем у виші, – каже чемпіонка.   

Розповсюджена думка, що нібито важка атлетика шкодить фігурі та здоров’ю дівчат і жінок.

– Зважаючи на власний досвід, вважаю це хибним твердженням. Я народила дитину, гарно себе відчуваю. Окрім занять штангою, також граю в футбол і теніс, плаваю. У 36 років досі піднімаю штангу. Зараз небагато: у ривку 60 кг, у поштовху – 80 кг. Раніше, відповідно, 82 і 107 кг, – розповіла Майя Ліщенко        

Перемагає однокласників у рукоборстві

Серед учасниць були й тендетні юні дівчата. Тетяна Пращерук, 14 років, представляла с. Городківка. Дівчина тягає залізо вже півтора роки. Неодноразово була чемпіонкою області, перемагала дівчат з Вінниці. На меморіалі Івана Лозовського Тетяна Пращерук стала чемпіонкою у ваговій категорії до 55 кг, в сумі двох вправ показала результат 65 кг. 

– Я обрала важку атлетику, аби доказати, що цей вид спорту – не лише чоловіча вправа. Штангістки також можуть бути жіночними! Мій батько також трохи займався важкою атлетикою, саме він заохотив мене до підняття ваги, – каже Тетяна Пращерук. – У нашому селі для тренувань створені всі умови. В залі важкої атлетики нещодавно зробили ремонт, придбали нові штанги та «блинчики».     

Її землячка Діана Вужейко, 15 років, стала чемпіонкою у ваговій категорії до 49 кг. Дівчина перейшла у «залізну гру» рік тому – після занять легкою атлетикою, баскетболом і волейболом.      

– Я брала участь у змаганнях з волейболу і баскетболу. Але важка атлетика подобається найбільше. Завдяки ній я можу здивувати оточуючих. Приміром, нести важкі сумки з базару, немов пір’їнки, – пишається Діана Вужейко. – В рукоборстві серед 15 однокласників перемагаю всіх, окрім одного. Що стосується змагань штангісток, та прагну стати призеркою України.    

Де займатися?

Тренування з важкої атлетики у Вінниці відбуваються на базі спортшколи «Колос» по вул. Г. Арабея, кооперативному інституті (тел. 093-002-38-06 – тренер Майя Ліщенко) і залі спортшколи № 5 на Центральному міському стадіоні (тел. 56-20-17, 56-21-88)

– Приймаємо на тренування всіх охочих віком від дев’яти до 18 років, – інформує  Майя Ліщенко. 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах Від читача 18:21 Благодійний проєкт "Толока в стилі джаз" 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up