Китайська дихальна гімнастика цигун допомагає зняти стрес і підлікуватися

Китайська дихальна гімнастика цигун допомагає зняти стрес і підлікуватися
Олена Семенюк медитує в Карпатах

Не секрет, що фізичне здоров’я людини неможливо відокремити від психічного. Якщо Ви хочете привести себе в найкращу форму в усіх аспектах – варто спробувати цигун. Це китайська дихальна гімнастика (оздоровчі практики), які дійшла до нас з глибини тисячоліть. Вона є одним з елементів підготовки ушуїстів, але не має обов’язкової прив’язки до єдиноборств.       

Сигнали власного тіла

Олена Семенюк – психолог, арт-терапевт і тренер з динамічних оздоровчих практик цигун. Вона переймала досвід у кількох майстрів з Вінниці і Києва, які навчалися у знаменитому китайському монастирі Шаолінь (батьківщині бойового мистецтва ушу).

– Цигун – це частина ушу, входження у медитативний стан, пошук ресурсу сили для використання у бою. Деякі комплекси цигун придумали для воїнів, щоб вони стали більш витривалими, сильними і швидше одужували після поранень, – розповідає Олена Семенюк. – Існує версія, що вправи цигун започаткував сам китайський монарх, щоб покращити стан армії. Згодом ці вправи почали впроваджувати в інші сфери життя. 

Відео дня

Раніше Олена Семенюк проводила лише індивідуальні заняття, а з травня набирає в клубі «Максимус» у групи всіх охочих. 

– Я навчаю оздоровчому цигуну, в першу чергу дихальним технікам. Допомагаю навчитися контролювати і «чути» сигнали власного тіла. Організм нерідко намагається нам підказати про наявні проблеми, але ми не завжди його можемо зрозуміти, – каже Олена Семенюк.

За словами фахівців, цигун слугує чудовою профілактикою хвороб. Особливо він підходить тим, у кого є проблеми зі спиною.

– У мене те ж вони є, а динамічні практики дозволяють підтримувати себе в гарній формі, – ділиться пані Олена.

Правильне дихання

Вінничанин Дмитро Гуменюк – психотерапевт і прихильник цигуну. Займається разом з Оленою Семенюк. Пан Дмитро пояснив, яку користь китайські оздоровчі практики дають людині в психологічному плані.

– Психологічні проблеми людини не можна відокремити від фізичних. Якщо ми починаємо гармонізувати баланс в організмі, водночас гармонізуємо й всі потоки енергії у тілі, які позитивно відображаються на психологічному рівні, – сказав Дмитро Гуменюк.

Дмитро Гуменюк звернув увагу, що цигун чудово допомагає зняти стрес, що дуже важливо для нашого буремного часу.

– Завдяки правильному диханню можна зняти емоційне напруження практично в будь-якій стресовій ситуації. Використовуючи методики статичної медитації, можна знайти умиротворення. Тоді всі непотрібні думки уходять, – пояснив Дмитро Гуменюк.

Забути о проблемах   

Тренування з цигуну починається з розминки, яка допомагає увійти у спокійний стан і звільнитись від зайвих думок. Під час неї розпочинається контакт з тілом та його енергією. Це відбувається в супроводі спокійної музики.

Основна частина заняття складається з комплексу вправ, які дійшли до нас з сивої давнини. Це доволі прості і плавні, але ефективні вправи. Вони спрямовані на всі частини тіла, суглоби, м’язи тощо. В залежності від вправи, кожна повторюється 3 – 9 разів.

– Це дозволяє зміцнити тіло. Кожна вправа спрямована на певний орган, що дозволяє йому збільшити власну енергію. Саме таким чином відбувається профілактика і лікування деяких хвороб, – каже Олена Семенюк.

Щоб інтегрувати отриманий під час виконання практик досвід, наприкінці його учні Олени Семенюк використовують медитацію – аутогенне тренування, що допомагає ще краще відчути власне тіло і виявити проблемні місця, з якими варто ще попрацювати.

– Замість медитації я також використовую візуалізацію. Це коли людина намагається відчути себе в якомусь приємному місці, наприклад, на березі моря, – пояснює Олена Семенюк. – Ще один дієвий спосіб для завершальної частини тренування – арт-терапія (малюємо свій стан). Якщо у людини з’являється  неприємна емоція або відчуття, ми можемо її позбутись, намалювавши на папері.

Де займатися?

Заняття з цигуну проходять в СК «Максимус» (вул. Оводова, 22, біля ТРК «Скай-парк», тел. 097-447-82-08 - тренер Олена Семенюк) і  в СК «Патріот» (тел. 52-75-47).

– Раджу розпочинати заняття з 12 – 16 років. Для молодших школярів існує особливий дитячий цигун. Займатися оздоровчими практиками можна й людям похилого віку, оскільки вправи є нескладними, – каже  Олена Семенюк

За словами майстрів, важливо не лише регулярно займатися в групі, але повторювати практики вдома.

– В результаті регулярних занять розпочинається полегшення, тіло починає «дихати». Помітно покращується емоційний стан, людина стає спокійнішою, перестає бурхливо реагувати на стресові ситуації. Спочатку можуть загострюватися певні захворювання, але з часом стан здоров’я суттєво покращується (це схоже на гомеопатію), – наголошує Олена Семенюк. 

Довідка RIA

Цигун – стародавнє китайське мистецтво саморегуляції енергії ци. Є кілька напрямів цигун, визначених з середини минулого століття: конфуціанський, даоський, буддійський, лікувальний, бойових мистецтв. А прабатьком цих всіх шкіл є китайський стародавній цигун, якому понад 8500 років.

У поданні китайської філософії весь світ, в якому ми живемо, заповнений енергією ци. У людському тілі вона рухається по меридіанах і накопичується в даньтанях - енергетичних центрах тіла. Задача гімнастики цигун - нормалізація потоку ци в людському організмі, посилення його циркуляції і наповнення енергією трьох даньтаней, розташованих в зоні голови, грудини і черевної порожнини (на основі природного механізму самовідновлення, що дрімає в тілі).

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Борис Максимчук

    Перше заняття завтра, 30 квітня (неділя) о 11.00 та 13.00. Чекаємо Вас!

    З.А.Глядач reply Борис Максимчук

    Вартість занять?

    Елена Семенюк reply З.А.Глядач

    50 грн одне заняття.

    З.А.Глядач reply Елена Семенюк

    Дякую.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up