Вінничанина не пропустили на рейс до Ізраїлю — забракували довідку на тест. Як не потрапити в халепу?

Вінничанина не пропустили на рейс до Ізраїлю — забракували довідку на тест. Як не потрапити в халепу?
Вінничанин Сергій Марянчук не зміг полетіти в Ізраїль: довідку про відсутність Cоvid-19 обіцяли в Альтамедіці на англійській, а видали на українській
  • З авіаквитком і довідкою про негативний тест на Covid-19 залишився в аеропорту Борисполя вінничанин, літак полетів без нього.
  • Що стало причиною відмови на посадку?
  • Розповідаємо історію, що може стати в пригоді тим, хто у карантин збирається за кордон?

Сергій Мар’янчук прилітав з Ізраїлю до рідної Вінниці на похорон батька. Щиро співчуваємо йому з приводу втрати рідної людини. Уже п’ять років пан Сергій разом з дружиною і дитиною проживає на Святій землі. У нього українське громадянство.

На перше квітня він мав авіаквиток на зворотній рейс до Тель-Авіва. Однак літак полетів без нього.

Причиною відмови у посадці стала довідка про проходження тесту на Covid-19. Він мав її на руках, і результат був негативний, все одно не взяли на борт. Чому?

Відео дня

Сказали б чесно: "Довідку на англійській не видаємо"

—Розповідаю свою історію не для того, аби висловити претензії до клініки Альтамедіка, в якій проходив тест, — каже Сергій Мар’янчук. — Хочу звернути увагу керівництва, щоб надалі не  обдурювали клієнтів. По телефону мене так і не зєднали  ні з ким з керівників. Сказали, що на нараді. Для меен важливіше попередити інших людей, аби звернули увагу і не опинилися у ситуації, в яку я потрапив 

Напередодні польоту Мар’янчук зробив тест у клініці Альтамедіка.

Показує довідку, на якій значиться вінницька адреса клініки — вулиця Литвиненка.

—Перед тим по телефону запитав, чи роблять вони довідки на англійській мові, — продовжує співрозмовник. — Пояснив, що довідка потрібна для польоту за кордон. Мені відповіли, що роблять без проблем.

Тепер я можу сказати з власного досвіду: «Не роблять в Альтамедіці довідки на англійській мові. Принаймні для мене не зробили, що й стало, зрештою, відмови у посадці на рейс до Ізраїлю. Але ж по телефону запевнили у протилежному Тому й пішов здавати тест».

Чоловік каже, що виконання процедури його влаштувало. Подякував медичці, яка відбирала проби. А далі, каже, почалися дивні, речі.

За словами Мар’янчука, працівниця, яка роздруковувала довідку, довго «гралася» з комп’ютером, підкликала до себе колег, аби ті допомогли їй, врешті-решт, повернула екран до нього і стала пояснювати, що програма не переключає бланк довідки на англійську мову.

—Чому ж ви одразу про це не сказали, я ж запитував по телефону, пояснював, що мені потрібно для виїзду за кордон? — звернувся  Сергій до працівників Альтамедіки. — Про що тепер можна говорити? Гроші заплатив, тест зробили, але потрібної довідки не отримав.

 Опинився у дурній ситуації.

—Якби я приїжджав не на похорон, а на весілля, можливо тоді б прийняв інше рішення, — продовжує розповідь Мар’янчук. — Після похорону довелося вирішувати інші питання, ходив з мамою оформити допомогу на поховання. Не так це все просто, як розповідають на словах. Незважаючи на те, що уже створили Прозорий офіс, довелося морочитися. Свідоцтво про смерть у РАЦСі  взагалі видають по запису у чергу.

Це до слова, щоб стало зрозуміло, чим була, як кажуть, забита голова.

Він вирішив їхати з довідкою на українській мові. Сподівався, що звернуть увагу на те, що у довідці, закордонному паспорті і квитку на літак однакове прізвище. Хіба не аргумент?

Пізніше зрозумів, що це була його помилка. Треба було ще раз потратити кошти на такий само тест. Зробити це в іншій клініці і отримати документ на англійській. Це було б дешевше, ніж купувати новий квиток на літак.

Тепер про це пізно говорити. Хіба що для того, аби знали правду ті, хто планує побувати за кордоном, що довідку на англійській в Альтамедиці не видають.

До речі, треба завчасно з’ясовувати, що ще має бути вказано у довідці про тестування. Саме такі додаткові дані вимагає Ізраїль — крім медичних показань, має бути вписано номер закордонного паспорта з прізвищем. Про це вінничанин дізнався вже в аеропорту.

До речі, в Ізраїлі тест на коронавірус безкоштовний. Каже, коли летів в Україну, ні за тест, ні за довідку грошей не платив.

Керівник на нараді…

У Борисполі на рейси до Ізраїлю пасажири проходять подвійний контроль. Крім українських служб, їх перевіряють ізраїльські. У них в аеропорту свій пункт контролю. Якраз ізраїльські служби не пропустили вінничанина на посадку.

—Довідка має бути на англійській мові, плюс на ній має значитися номер паспорта з прізвищем, — так роз’яснили  Мар’янчуку ізраїльтяни. — Вони зайшли в базу даних, перевірили моє місце проживання, де працюю в Ізраїлі, все одно не надали дозволу на посадку. Сказали, що в довідці не повна інформація.

Після цього він став телефонувати в Альтамедіку. Каже, в колцентрі йому відповіли, що у них зробили все правильно, згідно з їхніх документів. Чоловік попросив контакти керівництва. Отримав повідомлення на Вайбер: «Керівництво на нараді. Передамо вашу інформацію. З вами зв’яжуться до кінця дня. Гарного дня!».

—Якого гарного дня? — відповів він. — У мене час спливає до відправки літака.

Мар’янчук стверджує, що телефонував у колцентр Альтамедіки ще і ще. Повтрював розповідати ситуацію. До останнього сподівався, що в Альтамедіці підуть назустріч клієнту і нададуть довідку на англійській, як і обіцяли, але…

Після того, як літак  його рейсу піднявся в небо, Сергію не залишалося нічого іншого, як повертатися до Вінниці. Щоправда, перед тим поцікавився, на які числа надалі є квитки до Ізраїлю. Придбав на один з днів наступного тижня.

Після повернення до Вінниці обрав іншу клініку для проходження тесту. Сподівається, що на цей раз отримає на англійській.

—Скільки зайвих коштів втратив? — перепитує співрозмовник. — Багато. Порахуйте проїзд з Вінниці до Києва, звідти до Борисполя, а потім назад. Плюс новий квиток. Про витрати на похорон мовчу… А скільки нервів, хвилювань! Кого це цікавить? У виграші залишилася тільки клініка, яка  отримала кошти. Але не я, її клієнт. Сказали б одразу: ні, на англійській довідки не видаємо, але ж запевнили, що зроблять. В Ізраїлі до людей ставляться більш відповідально. Так само, до речі, мешканці країни сумлінніше дотримуються вимог карантину. Порівнюю з тим, що бачив у Вінниці, і це порівняння не на користь рідного міста.

За маску на бороді оштрафували на 500 шекелів

Мар’янчук розповідає, що на початку пандемії в Ізраїлі кожному громадянину держава надала допомогу у розмірі 750 шекелів (нині один шекель дорівнює 8,3 гривні). Після того поліція стала ще прискіпливіше контролювати дотримання правил карантину. Наприклад, маски є обов’язковими на вулицях, у транспорті місця для сидіння заповнювали тільки на половину. Поруч з водієм і позаду нього сидіння обтягнуті стрічкою, на них не дозволяється сідати. За найменше порушення одразу штрафували.

Люди говорили, що держава однією рукою надала допомогу, іншою її забирає. Причому, у багатьох випадках поліцейські з’являлися, ніби з-під землі, так каже співрозмовник.

Щоправда, при цьому надавали можливість оскаржувати їхні дії аргументами для оправдання.

Наш земляк особисто зіткнувся з такою ситуацією

В мої аргументи повірили

—Повертався додому з магазину і на масці обірвалася одна частинка кріплення, — каже він. — Не моя вина, що так сталося. Коли назустріч траплялися перехожі, притримував маску рукою. Поліцейська машина під’їхала у той момент, коли поруч нікого не було, тому маска просто висіла. До будинку, де проживаю, було рукою подати. Поліцейські попросили документи. Не мав їх з собою. Запитали адресу. Відкрили планшет. Ввели адресу, на екрані побачив написи квартир. Навели на мою — і одразу з’явилися не тільки прізвища, а й фотографії усіх моїх, тобто тих, хто проживає у квартирі.   

 

Швидко виписали штраф і поїхали далі. За порушення маскового режиму мав сплатити 500 шекелів, це приблизно чотири тисячі гривень. На документі про сплату штрафу є корінець, де оштрафована людина має право оскаржити дії поліцейських і надіслати це поштою на вказану адресу. На це дається 30 діб.

Пошта в Ізраїлі працює жахливо. Це слова мого співрозмовника, він спробував зайти на сайт поліції і передати оскарження в електронній формі. Зізнається, що його знання івриту не такі глибокі, аби це можна було зробити без проблем. Звернувся по допомогу до знайомого юриста. Написали оскарження. Стали ч екати. Відповідь отримав аж через 45 діб. Його аргументи взяли до уваги, штраф скасували.

—Якби на той час я уже сплатив штраф, то у відповіді вказувалося, куди треба звернутися, аби відшкодували кошти, — говорить Сергій. — Могло статися по-іншому: якби мене не виправдали, пеня за прострочений час виросла б в рази!

Готуються до вакцинації дітей

Понад половина населення в Ізраїлі уже вакцинували. Але ставлення до щеплення в людей дуже неоднозначне. Так говорить вінничанин. Недовіру підсилює інформація про те, що частина людей після щеплення померли. Усіх вакцинують американським препаратом Pfizer. Нашому земляку неодноразово доводилося чути фраззу, що на мешканцях Святої землі проводять експеримент.

—Дехто з моїх знайомих відверто зізнається, що боїться щепитися, — говорить Сергій. — Поділяю їхню тривогу. Тому сам ще не отримав щеплення. Так само, як і члени моєї сім’ї. Найбільше насторожує, що через деякий час доведеться повторно вакцинуватися. Тобто це буде уже другий етап для всіх громадян. На першому маємо отримати по дві вакцинації, а тоді повторно пройти щеплення ще раз. Чи так воно буде, не знаю, але нині навколо цього точиться багато розмов.

Тим часом в країні готуються до початку вакцинації дітей від Covid.

Хто пройшов два курси вакцинації, тим видають карточки, які називають «зелені паспорти». З ними можна відвідувати тренажерні зали, басейни, концерти, інші місця скупчення людей…

Читайте також:

«Заснув з Ельзою у буді». Керівник кінологів — про себе, підлеглих і як беруть до них на службу

Міст без річки, 500-літні дуби і перші гриби. Кияни запрошують на екскурсію в село на Вінниччину

Це як «швидка» допомога, тільки не на землі, а в небі. У Калинівці буде пункт медичної евакуації

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Кокос

    На біса він робив тест в тій Альтамедиці?Вже давно існує стандарт такої довідки і показували,як вона має виглядати.Іудей переюдував самого себе,аби лиш ходити в приватну клініку,аби не в державну лабораторію,бо великий єврейський пан))
  • Как-то так

    Попахує чорнухою
  • Руслана Кравченко

    Біда.. шкода чоловіка, що через барановірус має проблеми
  • Dmytryk Viktor

    Шість раз в статті повторили , шо Альтамедика не видала довідку , мабуть думаючи шо всі читачі такі ж самі тупі, як щирі Укр емігранти , які не відрізняють Укр мову від англійської , але все одно пруться на «може проканає» )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 На Вінниччині відбудеться ретро-тур найдовшою вузькоколійкою в Європі photo_camera 20:19 У Вінницькій області з початку року народилося 2151 немовля 19:21 Нічні заморозки та погіршення погодних умов прогнозують на Вінниччині play_circle_filled 19:03 Робили все без дозволів: через будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс play_circle_filled photo_camera Від читача 17:14 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:43 На Калинівщині відкрили меморіальну дошку в пам'ять про полеглого Віталія Кулака photo_camera 18:09 Затримали «бізнесмена», у якого «квиток» до Молдови коштував $9000 17:24 У Хмільницьку громаду «на щиті» повертається Олександр Бойко, який вважався безвісти зниклим 16:38 У Вінниці затримали жителя Чернігова, який пограбував аптеку та втік 15:45 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 15:16 Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 14:00 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up