«Заснув з Ельзою у буді». Керівник кінологів — про себе, підлеглих і як беруть до них на службу

«Заснув з Ельзою у буді». Керівник кінологів — про себе, підлеглих і  як беруть до них на службу
На службу можна приходити з власною собакою, якщо вона тренована, або з другом познайомлять у полку
  • Сьогодні, 2 квітня, День кінолога.
  • 27 років тому цього числа МВС створило Кінологічну службу.
  • Як служиться кінологам і їхнім чотирилапим друзям 8-го Калинівського полку Нацгварідії?
  • Розмовляємо з керівником кінологічної служби полку майором Олександром Джурабаєвим.

Розмову почали з привітання гвардійців зі святом. Майор Джурабаєв каже, що його більше відчувають чотирилапі друзі кінологів. Чому?

—У нас звичайний день, служба, — каже співрозмовник. —Тим часом собакам перепадають вкусняшки. Вони отримують додатковий пайок. Більше даємо м’яса, кісток. Чотирилапі не приховують задоволення, по очах видно.  

У кінологічній службі полку оперативного призначення імені Івана Богуна групу кінологів розширили до взводу.  У ньому 14 бійців і стільки ж їхніх чотирилапих друзів.

Відео дня

Як розповів майор Джурабаєв, був час, коли у них служили тільки дві групи собак. В одній навчали виявляти злочинців по їхньому сліду, в іншій тренували на пошук прихованої зброї та боєприпасів.

Події на Сході держави змусили розширити штат чотирилапих гвардійців. З’явилися помічники, які вміють вказати на схованку мін та інших вибухових пристроїв.

Кажу співрозмовнику, що 14 кінологів це аж ніяк не взвод, це тільки два відділення. У взводі зазвичай 30 бійців.

 —Не ображайте наших чотирилапих друзів, вони так само у штаті, як і кінологи, — каже майор. — 14 +14 — ось вам і повноцінний взвод.

Всі кінологи і їхні чотирилапі побратими пройшли службу на Донбасі. Дехто і нині виконує завдання в районі ООС. Чи не найбільше часу провів на Сході мій співрозмовник — майор Олександр Джурабаєв. У нього солідний стаж кінолога — понад двадцять років служить разом з вірним другом. Точніше, друзями. За цей час поруч з ним були три  собаки. Вісім років Найдовший час перебування на службі чотирилапих — вісім років.

Якщо вівчарка ні з місця — значить, знайшла, що шукала

Майор Джурабаєв згадує декілька епізодів виявлення його помічником заборонених предметів під час служби на Донбасі. На блокпосту зупинили автомобіль ВАЗ-2109.  Чотирилапий «гвардієць» після огляду автомобіля присів на задні лапи —  і ні з місця. Як пояснює військовий, це означає, що вівчарка знайшла те, що шукала.

—Перед початком огляду щоразу запитуємо водія, чи нема у транспортному засобі зброї, вибухівки, наркотиків, — продовжує Олександр Джурабаєв. — Так було і того разу. Чоловік відповів, що нічого забороненого не перевозить. Якщо собака вказав на небезпечний предмет, маємо право розібрати авто, як кажуть, до гвинтика.

За обшивкою «дев’ятки» був схований 30-міліметровий снаряд. Одразу викликали слідчо-оперативну групу поліції.

Натомість водій одного з джипів і не мав намір ховати три магазини до автомата АКМ. Вони лежали між сидіннями. Можливо, не сподівався, що перевірятимуть салон. Собака вказала на заборонену знахідку. Всі три «ріжки» були з набоями.

Один з водіїв перевозив приховані чотири боєприпаси, в салоні іншого знайшли 25 набоїв до автомата.

—Собаки по-різному реагують на знахідку, — продовжує співрозмовник. — Одні сідають поруч — і ні руш з місця, інші прилягають і залишаються доти, поки не заохотиш тим, на що собака навчена. Треті подають сигнал голосом, починають гавкати. 

На запитання: «Чи може собака помилитися?», майор відповідає: «Таке буває дуже рідко».

Навчався чотири місяці

Кінолог на ім’я  Богдан разом зі свою вівчаркою на кличку Армана нині теж неодноразово виконував завдання на Донбасі.  

Каже, як тільки дізнаються, що на чергуванні є собака, остерігаються перевозити заборонені предмети. Інформацію про це передають від вуха до вуха. Та й взагалі у карантин транспорту стало менше.

Пістолет ПМ  лежав у салоні легковика, в якому їхали четверо молодиків у цивільному. Армана не довго шукала знахідку

—Пацани, все нормально, — одразу зреагували на це пасажири. — І почали діставати з кишень документи. Ми з поліції.

Богдан змалку прив’язаний до собак. Каже, любить їх, вони – його. Коли був зовсім малий, бабуся принесла додому двоє цуценят. Вона працювала на залізниці у Жмеринці. Знайшла їх у коробці в  одному з пасажирських вагонів. Хтось залишив, чи забув. Цуцика подарували знайомим, а його «сестричку» залишили у себе. Назвали Ельза. Один з випадків у сім’ї запам’ятали на все життя.

Хлопчик тільки навчився ходити. Дріботів ніжками по подвір’ю. Раптом дитини не стало. Де тільки не шукали! Хлопчик тим часом мирно спав у собачій буді. Забрався туди. Ельза пригріла його і боялася поворухнутися до того часу, поки дитина не проснулася.

Під час строкової служби в одній з частин Нацгвардії Богдан виявив бажання навчатися на кінолога. Чотири місяці провів у навчальному центрі на Львівщині. Після демобілізації виявив бажання повернутися на службу. Попросився у полк імені Богуна.

Як стати кінологом?

Прошу майора розповісти,я к стають кінологами, хто може прийти до них на службу, якщо з’являться охочі?

—На службу просяться різні люди, — каже Джурабаєв. — Достатньо поговорити, щоб зрозуміти, чи буде він  бажаючий служити кінологом. Бачу це одразу.  По людині видно, може вона займатися цією справою, чи ні. Так само відчувається, чи є в неї чотирилапий друг, чи нема.

Інколи під час співбесіди керівник кінологів пропонує бажаючому служити вивести собаку з вольєра. «Якщо мені відповідають, мовляв, вона ж покусає, далі можна не припиняти розмову з таким претендентом, — говорить Джурабаєв. — Нема в такої людини тями, як підходити до собаки. На іншого дивишся, він уже починає розчісувати шерсть, оглядає, чи нема кліщів, видно, що відчуває тварину. З такого буде толк. Такий точно спершу нагодує собаку, тільки тоді сам сяде до столу».

Можна приходити з власною собакою

—На службу можна приходити з власною собакою, — уточнює майор. — Її здібності перевірять. Якщо справді тренована, візьмуть разом з господарем. Якщо своєї собаки нема, її дадуть у частині.

За словами співрозмовника, у них служать чотирилапі таких порід як німецька, бельгійська вівчарки, лабрадори. Собак тренують за трьома видами пошуку: вибухівки і мін; зброї та боєприпасів; пошуку злочинців.

З усіх сил старалися разом з Арланою

Найбільш титулованою є собака на кличку Арлана. Кінолог Дмитро Довгалюк разом з нею завоював дві високі нагороди на змаганнях з багатоборства.

Виборов перше місце  на змаганнях у Трнополі. Їх організувало Західне оперативне територіальне об’єднання. Сім команд мірялися силами.

Ще одну почесну нагороду привіз зі Львівщини. Став третім серед гвардійців-кінологів з усіх підрозділів НГУ на змаганнях на базі навчального центру кінологів Нацгвардії у місті Золочів.

—Це не тільки мої перемоги, — каже Дмитро. — З усіх сил старалися разом з Арланою.

Що бажають кінолога?

—Щоб був відмінний контакт і взаєморозуміння між господарем і собакою, ну, і удачі, звичайно! — говорить майор Олександр Джурабаєв. 

Читайте також:

Це як «швидка» допомога, тільки не на землі, а в небі. У Калинівці буде пункт медичної евакуації

Як вінницькі чекісти затримували двох диверсантів, закинутих з літака. Відкриваємо архіви

Влад Сорд: «Відбиваюся від атаки…». Про домашній арешт і розмову з мамою патріота
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Как-то так

    Назва статті дуже багатозначна....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up