Віктор Медведчук програв апеляцію щодо книжки Кіпіані «Справа Василя Стуса»

Віктор Медведчук програв апеляцію щодо книжки Кіпіані «Справа Василя Стуса»
Київський апеляційний суд скасував заборону на поширення книжки та вживання імені Віктора Медведчука.
  • Київський апеляційний суд розцінив як недостовірну лише одну з фраз, що їх вживання оскаржував Медведчук, а також скасував заборону суду першої інстанції на поширення книги та використання імені Медведчука.

Київський апеляційний суд задовольнив скаргу видавництва Vivat та автора книжки «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані щодо рішення Дарницького суду частково задовольнити позов проросійського політика Віктора Медведчука, який у минулому був адвокатом Стуса. Про це повідомляє Громадське.

Засідання суду тривало дві години. Ні Віктор Медведчук, ні його адвокат не з’явились на засідання. Судді ухвалили рішення продовжити розгляд справи без присутності представника позивача.

Колегія суддів проаналізувала згадки про Медведчука. Зокрема, йшлось про фрази «… чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук» та «… Віктор Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання», а також «… він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...». Ці згадки містяться наприкінці книжки в розділі, що аналізує роль Медведчука в обох справах Стуса.

Відео дня

Київський апеляційний суд розцінив як недостовірну лише одну з фраз, що їх вживання оскаржував Медведчук, а також скасував заборону суду першої інстанції на поширення книги та використання імені Медведчука.

«Рішення в частині заборони використання імені, рішення в частині заборони розповсюдження тиражу було скасовано і відмовлено», – сказав суддя, виголошуючи рішення.

Повне рішення Київського апеляційного суду буде готове протягом п’яти днів. Його можна оскаржити у Верховному суді протягом 30 днів.

Про те, як завдяки позову Віктора Медведчука книга «Справа Василя Стуса» стала бестселером, чи варто називати іменами Романа Шухевича та Степана Бандери стадіони і як інтегрувати окупований Донбас і Крим, журналіст та історик Вахтанг Кіпіані дивіться в інтерв'ю DW:

Український журналіст, публіцист та громадський активіст Вахтанг Кіпіані представив свою книгу «Справа Василя Стуса» у Вінниці, 9 березня в обласній бібліотеці імені Тімірязєва. Кіпіані розповів про те, як Василя Стуса знищувала радянська влада, вівши проти нього слідство. 

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. Її загальний наклад – майже 100 тисяч примірників.

У вересні 2019 року народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку журналіста й історика Вахтанга Кіпіані про «Справа Василя Стуса», бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов Медведчука. Суд зобов’язав Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів «Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса» інформацію про особу Медведчука.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

 

Читайте також:

«Його вбили тричі»: що Вахтанг Кіпіані розказав у Вінниці про «Справу Василя Стуса»

Павлик з Могилів-Подільського вже на небесах. Дитина померла в лікарні

Помер водій BMW з аварії на Зодчих: він був у комі п'ять днів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vik Vet

    голько бобруська увидим что вы будете шкрябать после очередных выборов если зеля дотянет до них
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up