Великдень-2021 на карантині: перед храмами буде поліція, посилили правила

Великдень-2021 на карантині: перед храмами буде поліція, посилили правила
Фото ілюстративне, з сайту Нацполіції
  • Цієї неділі 4 квітня римо-католики відзначають Великдень. Перед святкуванням ввели додаткові правила карантину, а біля вінницьких храмів чергуватимуть поліцейські.
  • Проте наші обмеження, якщо порівняти їх з посиленням карантину в країнах Європи, навряд чи можна назвати суворими.

Близько 230 поліцейських слідкуватимуть за публічною безпекою і дотриманням правил карантину на Великдень, який 4 квітня відзначатимуть римо-католики. Про це в коментарі журналісту повідомила прес-офіцер обласного управління Нацполіції Ірина Добровольська.

— Працівники поліції будуть біля 60 храмів, що розташовані у Вінницькій області. Суто по Вінниці чергування нестимуть біля 20 правоохоронців поблизу чотирьох храмів, — каже Добровольська. — Вони будуть наголошувати, щоб віряни були в захисних масках, які прикривають рот та ніс, дотримувалися соціальної дистанції у півтора метри та контролюватимуть, щоб не утворювалося скупчень.

Нові обмеження

Торік, коли Пасха була в один день у католиків та православних християн, поліцейські зафіксували 19 випадків порушень правил карантину. Начальник обласного «релігійного» управління Ігор Салецький зазначав у коментарі журналісту, що християни західного обряду дисципліновані та дотримуються встановлених коронавірусних обмежень.

Відео дня

Напередодні святкування Великодня Вінницька ОДА опублікувала список нових карантинних обмежень. І серед них, є правила для церковників:

Але такі обмеження не здаються суворими, якщо порівнювати з тим, як відзначатимуть католицький Великдень в інших країнах Європи.

За кордоном святкують Пасху вдома

Євросоюз «накрила» третя хвиля пандемії. І там вдаються до жорстких обмежень, зокрема і на Великдень. 

Наприклад, у Польщі урядовці просять відзначати Пасху вдома. Служби на Великдень будуть, але з суттєвими обмеженнями: в приміщенні культової споруди має бути максимум одна людина 20 квадратних метрів приміщення, обов’язкове дотримання дистанції 1,5 метри між вірянами. Всі повинні бути в масках, які прикривають рот та ніс.

В Італії люди зможуть сходити на Великдень до церкви, але лише до тої, яка неподалік від дому. Віряни обов'язково мають бути в масках та дотримуватися соціальної дистанції. А з третього по п'яте квітня уся територія Італії, крім Сардинії, опиниться у «червоній» зоні карантину. У ці дні будуть заборонені майже всі подорожі країною. Парки будуть відкриті, але виходити з дому можна буде тільки на роботу або через стан здоров'я.

Торік в Румунії, через небезпеку поширення коронавірусу, заборонили проводити служби в церквах. У 2021 році, після перемовин з керівниками релігійних організацій, румунська влада пішла на поступки: храми можуть приймати вірян, за умови носіння масок і соціальної дистанції. Натомість в країні діють жорсткі обмеження, серед яких комендантська година з 22.00 до 5.00.

Жорсткі обмеження на Великдень діятимуть в Естонії: там дозволено проводити богослужіння та інші публічні події тільки на вулиці, за участю не більше 10 людей. Маски і соціальна дистанція є обов’язковими. 

В Угорщині не збираються послаблювати локдаун на Великдень: там досі закриті більшість магазинів та публічних просторів, школи працюють дистанційно, з 20.00 діє нічна заборона на пересування (комендантська година). 

Словенія до 12 квітня на жорсткому локдауні. Зокрема, заборонено проведення богослужінь з присутністю вірян у храмах.

Німецька влада, яка в останній момент відмовилася від найсуворішого локдауна (повна заборона на поїздки в інші регіони, всі публічні заклади мали бути закритими, навіть супермаркети тощо), наразі закликає людей відсвяткувати Великдень тихо, з максимальним обмеженням контактів і уникненням непотрібних поїздок. 

Служби в католицьких костелах будуть, але з обмеженням по кількості учасників, в масках та з дотриманням соціальної дистанції між вірянами.

 

Читайте також:

Помолилися і на вихід. Як у вінницьких храмах святкують Великдень

Великдень-2021. Про традиції та різні дати святкування у католиків і православних

Скільки коштує хрещення, вінчання та відспівування у різних церквах Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Женя Панчук

    А торік паска католиків і православних  була в один день??
  • Ілля Кучеренко

    Закрити нах.. ті храми,не подавляться не свяченим.
  • Alex Ocher

    Ну да, если бы в один день, так сделали бы с пятого. Как же свой лектора обидеть)
  • AK

    Прохання звентути увагу на церкву ФСБ МП. Ці точно будуть працювати і байдуже, що по Україні на них відкрили купу адмінки за таку підривну антикарантинну діяльність.
    https://hromadske.ua/posts/upc-mp-provela-velelyudni-hresni-hodi-za-mir-mistami-ukrayini-pro-tretyu-hvilyu-covid-19-viryan-shozhe-ne-poperedili

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up