Скільки коштує хрещення, вінчання та відспівування у різних церквах Вінниці?

Скільки коштує хрещення, вінчання та відспівування у різних церквах Вінниці?
фото «Експрес»
  • Три важливі події у житті кожного — народження, одруження та смерть. У віруючої людини вони зазвичай супроводжують церковними обрядами. 
  • Ми дізналися у різних парафіях нашого міста, як потрібно готуватися до цих таїнств та у скільки вони обходяться. 

Насамперед варто пояснити, що в Україні церква офіційно відокремлена від держави. Тобто храми, собори й церкви мають певну незалежність від влади, але при цьому мають самостійно виживати, і їм на допомогу з'являються благодійні внески прихожан.

Як читаємо у Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації», релігійні організації мають право звертатися за добровільними фінансовими та іншими пожертвуваннями і одержувати їх. Останні, як і інші доходи релігійних організацій, не оподатковуються. Водночас релігійні організації не мають права проводити примусове обкладання віруючих.

Готуючи публікацію, звичайно, у жодному храмі, ми не побачили вивішених прейскурантів із затвердженими цінами. Дізнатися розцінки можна лише в усній формі. Схожу публікацію наші журналісти писали у 2013 році, тому ми ще й спробуємо порівняти, як змінилися ціни на церковні послуги. 

Відео дня

Православна Церква України

Спершу ми відвідали головний православний храм Вінниці Свято-Преображенський кафедральний собор, що зараз належить Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України. Знаходить собор у центрі, на Соборній. Прийшовши у храм, ми поспілкувалися із черговим священиком, який був там присутній. Нам пощастило, оскільки ним виявився, прес-секретар цієї єпархії протодиякон Владислав Демченко. 

Про ціни на послуги священнослужитель зазначав неохоче, говорить, що у кожному храмі люди дають певну пожертву за церковні обряди. Її розмір залежить від того, наскільки цей храм потребує допомоги парафіян. 

За словами Владислава Демченка, якщо людина каже, що у неї немає грошей, то, звісно, давати пожертву не обов'язково. Каже, є такі віряни, що навіть не питають, скільки потрібно, а просто дають скільки душа бажає. 

Хрещення

— Перед хрещенням потрібно пройти мінімум два заняття з катехизису. На них розповідають про основи християнської віри, важливість хрещення та те, як буде проходити Таїнство, щоб людина розуміла, що робити під час обряду, — говорить протодиякон. —  Таким чином людина приходить вже підготовлена. Звичайно, коли є небезпека смерті, то можна хрестити без попередніх занять. 

До слова, у храмі можна купити у храмі всі першочергово необхідні речі для хрещення, наприклад, хрестик. А от крижму, до прикладу, у храмі ви не придбаєте.

— Звісно, немає остаточно встановленої плати за обряди, — каже священнослужитель. — Є суми, які зазвичай пропонують давати, якщо людина питає. За хрещення — 500 гривень. 

Вінчання

— Щодо підготовки перед Таїнством шлюбу, то вона схожа на ту, що перед хрещенням. Теж потрібно пройти мінімум два заняття. На них розповідають про щасливе подружнє життя з Богом, адже іноді люди думають, що достатньо просто обвінчатись у церкві і думати, що точно будете жити щасливо все життя. Ми пояснюємо, що Бог допомагає тим людям, які щось роблять, — коментує священнослужитель. — Щодо вартості, то вона точно не визначена, ми можемо запропонувати пожертвувати 700 гривень. Під час вінчання, варто врахувати, ще співає хор з чотирьох осіб. 

Українська Православна Церква МП

Щоб дізнатися, які особливості та вартість церковних обрядів ми звернулися до протодиякона прес-секретаря цієї єпархії Володимира Пучкова. 

Хрещення

— Людина перед тим, як хрестити дитину має усвідомлювати, що це за обряд. Батьки дитини і хрещені приходять на бесіду, де священник їм все розтлумачує про хрещення. Пояснюємо, як з богословської та практичної сторони, — говорить священнослужитель. — Щодо ціни, то все індивідуально, затверджених навіть приблизно цін у нас немає. Звичайно, пожертви люди дають за ці обряди, але лише добровільно. 

Для того, щоб перевірити, чи справді у церкві не просять певної суми, ми прийшли у один із храмів Української Православної Церкви МП — церква святого великомученика Георгія Побідоносця, що на Коцюбинського. У храмі ми не представлялися журналісти, а зайшли поцікавитися, як пересічні містяни. 

При вході у храм є церковна лавка, де продають різний крам. Працівниця церкви теж нам не сказала, скільки потрібно пожертвувати за хрещення. Каже, хтось дає 200 гривень, хтось, наприклад, 400, а дехто може й тисячу дати. 

— Все залежить від ваших бажань, можете взагалі не давати нічого, — сказали у храмі. 

У тексті нашого журналіста за 2013 рік дізнаємось, що з приводу хрещення у храмі УПЦ МП на Хмельницькому шосе, 5 він спілкувався з вінничанином, який хрестив там свою дочку. За його словами, особисто він нічого не сплачував.

Вінчання

— Перед вінчанням теж потрібно прийти на бесіду з священнослужителем, — коментує  протодиякон. — Вартість знову ж таки, виключно добровільна. Кожен дає суму пожертви, як підказує власне сумління. 

Прийшовши у храм, не представляючись журналістами, нам теж не сказали конкретної ціни. Однак, на нашу думку, тут варто враховувати і психологічний аспект, адже для людей, які приходять хрестити дитину чи створювати сім’ю — це важлива подія, і, ймовірно, їм буде незручно давати 100 гривень, наприклад.

Спробуйте чесно дати відповідь собі на питання, а скільки б ви були готові заплатити. Пишіть у коментарях, діліться власними історіями. 

До слова, у публікації за 2013 рік нашому журналісту в храмі на Хмельницькому шосе тоді говорили, що вінчання коштує 400 гривень. 

Римо-Католицька Церква

Також ми звернулися у Римо-Католицьку Парафію Пресвятої Діви Марії Ангельської, що на Соборній. З працівницею цього храму Ольгою наша розмова була коротка. 

Всі пожертвування — добровільні і їх рекомендують кидати до скриньки пожертвувань в костелі. У храмі вважають, що тільки так людина зможе пожертвувати справді так, як їй дозволяють обставини. Не думаючи про те: «А скільки зазвичай дають люди?».

— У нас все роблять безкоштовно, — коментують у канцелярії. — Проте підготовка перед Таїнствами у нас проводиться серйозно. Перед вінчання, наприклад, потрібно ходити на заняття з катехизму кілька місяців. Перед хрещенням дитини на кількох заняттях, які необхідні, мають бути присутні ще й хрещені, крім батьків.

Додамо, що у публікації за 2013 рік наш журналіст теж звертався за коментарем у цей храм і тоді відповідь була аналогічною. Тоді пара вінничан Лілія та Олександр Карпенки підтвердили, що не заплатили жодної копійки за вінчання. Чоловік особисто кинув якусь певну суму в скриню.

А скільки коштує відспівування?

У жодній з парафій, в які ми звернулися, нам не озвучили ціну відспівування, навіть, якщо ми не говорили, що журналісти і зверталися, як пересічні вінничани.

Вінничанка Наталія розповіла нам, у скільки їй обійшлася організація відспівування. 

— Два роки тому помер мій батько. З батюшкою домовлялася моя сестра. Він розповів, що потрібно для обряду, скільки він триватиме і коли він зможе приїхати. Але скільки коштують його послуги не сказав, — розповідає Наталія. — Довелося розпитувати жінок в церкві. Вони казали: «Дасте скільки можете». Але додали: «Зазвичай люди дають 400-500 гривень і «хустку». Під «хусткою» розуміють не тільки головний убір. Люди, які приходять попрощатися з покійним, приносять хліб, солодощі. Усе це складають на хустку, розстелену на столі. Ось цю хустку з продуктами й віддають батюшці або півчим, які з ним приходять.

У Кафедральному соборі нам пояснили, що містяни вже рідко звертаються безпосередньо у храм, бо у місті є ритуальні служби і вони пропонують людині домовитися із священиком одразу ж. 

Тож ми звернулися у три ритуальні служби нашого міста, аби дізнатися, скільки коштує провести цей обряд. У ритуальних послугах «Реквієм» нам сказали, що окремо відспівування вони не організовують для людей, які до них звертаються. А якщо ж все поховання організовувати силами їхнього ритуального центру, то відспівування організовують безкоштовно. Є можливість вибрати священника будь-якої парафії. 

У ритуальному агентстві «Вічна пам’ять» можна окремо оплатити лише відспівування. Його вартість — 600 гривень, а якщо священик буде відспівувати ще на кладовищі, то 800 гривень. 

У ритуальній службі «Рітуал Сервіс» організація відспівування коштує 400 гривень.

— Найважливіше, щоб людина, яку мають відспівувати, була хрещена, віруючою і хотіла, щоб її відспівували у храмі. Якщо людина не ходила до храму все життя, то для чого її нести у храм насильно? — коментує священнослужитель Владислав Демченко. 

Розцінки на церковні таїнства в 2013-му році:

 

Читайте також: 

Додаткові служби та маски: як вінницькі храми відзначили Різдво та чи працюють у час локдауна

До 500 грн щомісяця. Як оформити виплату жителям сіл біля Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (37)
  • Екатерина Семенюк

    А ще такса на сорокоуст 30 грн. за оде ім'я  це нормально?
  • Robert Man

    Нормальний такий бізнес. Щей враховуючи, що жодних податків вони не платять, до армії їх не призивають
  • Volodymyr Ivanovych

    Відписуйтеся від цієї -
  • Марія Мартинюк

    Для чого ви піднімаєте це питання? Вам мало ворожнечі на сьогоднішній день? Чи вже ви вирішили всі питання? Що вам до  того  скільки що де  коштує?  За газ розберіться  за елктрику за воду....А церковні залиште  на сьогдніщній  день. Досить піднімати те що не піднімається.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up