«Убив – відповідай!» - мати Максима Шимка про «беркутівця», з автомата якого вбили її сина

«Убив – відповідай!» - мати Максима Шимка про «беркутівця», з автомата якого вбили її сина
Зоя Семенівна, мати Героя Небесної Сотні Максима Шимка, просить одного: "Справедливого правосуддя"

21 червня Святошинський суд Києва встановив, що Максима Шимка убили з автомата «беркутівця» Сергія Зінченка

У залі засідання була мама Героя Небесної Сотні Зоя Семенівна і брат Павло

Як вони сприйняли цей факт?

– Суд ще не закінчився, - каже Зоя Семнівна. – Поки нема вироку, не можемо говорити, хто стріляв. Це слідчі встановили, з чийого автомата вбили Максима. Якраз цей факт досліджували на засіданні 21 червня. Тому він отримав такий резонанс. Автомат належав Зінченку. А хто стріляв?.. Якщо не він, то нехай скаже, кому передавав автомат. Але ж він мовчить. Всі п’ятеро з них, яких привозять на суд, мовчать. Тільки адвокати їхні говорять. Троє адвокатів захищають.

Відео з суду: Назвали "беркутівця", який застрелив Героя Небесної Сотні Максима Шимка

Другий раз мама Максима брала участь у судовому розгляді, що триває уже четвертий рік. Вперше приїжджала на початку розгляду справи. На суді присутня у якості потерпілої.

– Дуже важко було і цього разу, і тоді, на першому засіданні, - говорить жінка. – Бачити відеокадри з Майдану, які транслюють на суді, знов все переживати… Що я говорила? Розповідала про сина. Казала, чому пішов на Майдан. У Київ поїхав після того, як студентів побили. Максим казав, що дітей бити не можна, бо діти – це святе.

Відео дня

Адвокат «беркутівців» запитував пані Зою, чи знає вона скільки правоохоронців загинуло. Вона відповіла, що на Майдані не була в той час. За подіями стежила по телевізору. Після розстрілу 18 лютого на 20 було оголошено День жалоби. «То скільки у той день вбили? – запитувала жінка. – 48 впало від куль. Не «беркутів», а простих беззахисних людей».

За словами співрозмовниці, на суд постійно приїздять підтримувати підозрюваних. Батьки, рідні. На початку «беркутівців» привозили цілими автобусами. Жінка каже, ніхто з них не підходив до неї, ніхто не висловив співчуття, не обмовився словом. Місце, де знаходяться підозрювані, не відгороджено від зали склом. Тільки решітка відділяє.

– Ви дивилися в очі Зінченку? – запитую маму Максима.

– Він постійно опускає їх, або відводить убік.

– Що б хотіли йому сказати?

– Щоб покаявся. Не вірю в це. Чому? Бо бачу їхню поведінку. По людині видно, переживає вона, чи ні. Вони сидять безпечні. Вини не відчувають. Бог їм суддя. А від суддів вимагаю, і не тільки я, усі рідні загиблих – тільки правосуддя: «Убив – відповідай, як це записано в законі».

Максим Шимко загинув 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві. На  судовому засіданні 21 червня озвучено обставини, за яких це сталося. Куля потрапила у шию. З тіла вилучено фрагменти кулі. До того вона пройшла через тверду перешкоду і частково зруйнувалася. Експерти ідентифікували, що випущена з вогнепальної зброї калібром 7,62 мм. Автомат, з якого стріляли, належав бійцю «Беркута» Сергію Зінченку. Експерти також встановили, що стріляли з того боку, де перебувала так звана «чорна рота» спецпідрозділу «Беркут».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up