Відбудова Будинку офіцерів і створення підземного паркінгу. Обговорять плани на площу Перемоги

Відбудова Будинку офіцерів і створення підземного паркінгу. Обговорять плани на площу Перемоги
Запланували підземний паркінг на 221 місце. Його хочуть побудувати під площею Перемоги та частиною Будинку офіцерів
  • На громадських слуханнях у Вінниці хочуть обговорити проєкт плану території між «Ювілейним» та музеєм Коцюбинського.
  • На перспективу ця місцевість може зазнати ряд змін: трамвай поїде посередині проспекту, Будинок офіцерів та «Ювілейний» відбудують, а під площею Перемоги створять підземний паркінг.
  • Що цікавого є в проєкті містобудівної документації? Та як надіслати свої пропозиції до намірів влади?

Замовником документації є департамент архітектури та містобудування міськради. Виконавцем проектної роботи — товариство «Просторове планування».

Разом з анонсом опублікували й проєкт детального плану. Роздивилися його. Розповідаємо найцікавіше.

Площа Перемоги зазнає змін

Детальний план території виготовили на ділянку, що має площу 9,8 гектара. Вона охоплює Будинок офіцерів та Будинок побуту «Ювілейний», що були фактично зруйновані російським обстрілом 14 липня 2022 року.

Відео дня

Проєктну документацію виготовили з метою реалізації трьох задач:

Крім того, проєктною документацією передбачили створення нового громадського простору.

«Територію між Будинком Офіцерів та «Ювілейним» об’єднуємо в єдине ціле. Буде чітко окреслене коло площі, а всередині неї — невеликий затишний зелений «острів», а також тут буде павільйон для проведення подій, а для туристів — інфоцентр з кафе. На місці подій 14 липня 2022 року було запроектовано сквер з місцем пам’яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу», — йдеться в проєкті.

Ідея щодо побудови громадського простору на площі Перемоги була сформована на архітектурному конкурсі у 2019 році.

Концептом, який переміг на конкурсі, запропонували ліквідувати проїзд на вулицю Вінниченка, і на просторі між Будинком офіцерів та «Ювілейним» створити пішохідну площу-коло. 

Де, також, треба висадити сквер, поставити скейт-парк за літаком, та поблизу «Ювілейного» встановити інфоцентр-павільйон-кав’ярню — там можна буде проводити лекції, тренінги, розповідати туристам про принади Вінниці тощо.

Про це більш розлого в матеріалі: Зелена оаза, скейт парк і зона без машин. Як зміниться площа перед Будинком офіцерів.

Про появу підземного паркінгу

Просто під цим громадським простором передбачене будівництво підземного паркінгу, на 221 машиномісце. З цим підземним паркінгом буде тісно пов’язана відбудова Будинку офіцерів:

«Проектними рішеннями детального плану передбачається знесення зруйнованих частин Будинку офіцерів з подальшим відбудовуванням цих частин в чинних межах та з влаштуванням виїздів та в’їздів у підземний паркінг. Також, передбачається реконструкція Будинку побуту «Ювілейний» в його наявних межах», — зазначили проєктанти.

Прямокутниками під площею Перемоги і під Будинком офіцерів виділені місця, де пропонують створити паркінги

Вздовж вулиць, що є в проєкті детального плану, буде ще 203 машиномісця: більшість паркомісць передбачені на проспекті Коцюбинського та вулиці Замостянській. А от чого точно не буде, то це нового житла.

«Детальним планом не передбачається створення нової житлової забудови», — підкреслюють в документації.

Пропонують пустити трамвай до вокзалу, напряму

Проєктувальникам також поставили завдання щодо зміни профілю проспекту Коцюбинського. У 2018 році міська влада разом з архітекторами напрацювали концепцію «Вінницької милі» — докорінної перебудови проспекту Коцюбинського, на ділянці від Центрального мосту до Залізничного автовокзалу. Найголовніша деталь проєкту — повернення трамвая на увесь проспект Коцюбинського.

Детальним планом території показали новий профіль проспекту, де трамваї їздять посередині проїжджої частини, так само як на вулиці Соборній. І ще з площі Перемоги намалювали відгалуження рейок в напрямку Залізничного вокзалу.

Прочитати про різні концепції змін проспекту Коцюбинського можна в цих матеріалах:

І знов, повертаючись до огляду детального плану території між Будинком офіцерів та музеєм Коцюбинського, у завданні до документації зауважили, що реалізація цього плану передбачена в короткостроковій перспективі — протягом п’яти років після затвердження містобудівної документації.

Реконструкція проспекту Коцюбинського, відбудова «Ювілейного» та Будинку офіцерів, будівництво нового підземного паркінгу та багато інших проєктів — хто все це буде реалізовувати? На це питання наразі немає відповіді. 

Я маю зауваження. Куди надіслати пропозиції?

Зараз триває громадське обговорення. До 8 лютого ви можете надіслати свої зауваження та пропозиції до проєкту документації на цю адресу: м. Вінниця, вул. Соборна, 59, департамент правової політики та якості Вінницької міської ради. Або за допомогою електронної пошти: [email protected].

У повідомленні треба вказати своє ПІБ, місце проживання та поставити особистий підпис. Юридичні особи подають пропозиції із зазначенням найменування та місцезнаходження юридичної особи. «Анонімки» розглядатися не будуть.

Щоб поставити запитання до проєкту документації можете звернутися до департаменту архітектури та містобудування: (0432)67-22-76. Переглянути проєкт детального плану на папері можна буде з 4 до 8 лютого включно (з 8.30 год до 19.00 год), за адресою: Вінниця, вул. Григорія Сковороди, 38 (колишня Пушкіна).

А 9 лютого будуть громадські слухання з обговорення містобудівної документації. Вони відбудуться о 17.00 год у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат», що розташований за адресою: Театральна, 15. Телефонуйте за номерами (0432)59-51-55; (0432)59-51-59, щоб зареєструватися на участь в цих слуханнях.

За результатами обговорень і слухань проєкт документації допрацюють, щоб врахувати зауваження та пропозиції вінничан.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, що у центрі Вінниці зводять найвищу в місті багатоповерхівку.

 

Читайте також:

Які дороги у Вінниці відремонтують у 2023 році? Плани розбудови громади

Сквер наче збільшився. Що лишилося від Меморіалу Слави, який на Європейській площі

На Поділлі у Вінниці побудують новий дитсадок — опублікували візуалізацію об’єкта

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Ярослав Билан

    Трц буде і пару багатоповерхівок. Це ж комфортна Вінниця....
  • Анатолий Гордий

    кардиоцентр  доведите  до  ума   одно  на  уме  трц  паркинги    гендели  гавнюки
  • Олег Каськов

    Хочуть обговорити проєкт попилу бабла...
  • Сергеи Процюк

    І знову паркінги,ще якась херня.

keyboard_arrow_up