Сквер наче збільшився. Що лишилося від Меморіалу Слави, який на Європейській площі

Сквер наче збільшився. Що лишилося від Меморіалу Слави, який на Європейській площі
Стели з Європейської площі будуть відреставровані та розміщені на Меморіалі Визволення, що на Київській. Туди ж перевезуть й могили з Меморіалу Слави
  • Без стіни пам’яті та пам'ятників — саме таким зараз є Меморіал Слави, що на Європейській площі. 
  • Від цього демонтажу, візуально, сквер став більш просторим. А будинки, що були за стіною пам’яті, перестали бути «невидимками».
  • То куди перевезли стели, які тут стояли напівколом? Як будуть діяти з могилами, які досі є на Європейській площі? Та чи можна буде на цьому цвинтарі щось будувати?

Сквер на Європейській площі наче став більшим. Це все через демонтаж стіни пам’яті, що стояла напівколом і окреслювала межу Меморіалу Слави. 

Пам’ятка складається з більш ніж 380 плит з іменами з іменами вінничан, загиблих у часи Другої світової війни. Що зараз з цим елементом міської історії?

— Стели з Європейської площі будуть відреставровані та розміщені на Меморіалі Визволення, що на Київській. На демонтаж цих елементів ми отримували дозвіл в обласній адміністрації, адже це пам'ятка історії місцевого значення, — каже директор департаменту комунального господарства та благоустрою міськради Юрій Семенюк.

Відео дня

Нині на Європейській площі залишаються ряди з могилами. Чи будуть їх також забирати?

— Цвинтар також перевеземо на Меморіал Визволення. Але хто це буде робити й коли — наразі сказати не можу, адже це буде в другому етапі робіт. Поки що плануються дослідження, на перенесення могил потрібні дозволи. Ми в цьому напрямку рухаємося, — відповів очільник департаменту комунального господарства.

Вінничани в коментарях під нашими новинами часто пишуть, що Меморіал Слави прибирають, щоб побудувати в середмісті черговий ТЦ. Але чи взагалі можливо будь-яке капітальне будівництво на землі, яка є цвинтарем?

— Виконання будь-яких будівельних робіт на території цвинтарів заборонені (це також вказано у законі України «Про поховання та похоронну справу» - авт.). Можлива тільки рекреаційна зона, — сказав Юрій Семенюк.

Що буде з Європейською площею, коли з неї приберуть меморіальний комплекс, поки не розголошують. Головний архітектор Вінниці Євген Совінський говорив, що це складний конкурсний процес, який буде розпочинатися вже після завершення попередніх етапів.

Вінниця, нагадаємо, позбувається свого колоніального російського і радянського минулого.

Ще навесні центральні фігури комплексу — будьонівець, червоногвардієць і червоноармієць — «переїхали» на Ставку Вервольф, що є філією Краєзнавчого музею.

Меморіал Слави почали демонтовувати у жовтні. На думку посадовців міськради, кращим місцем для вшанування полеглих земляків є Меморіал Визволення, який історично закладав як кладовище для полеглих солдат. На відміну від Європейської площі, яка історично була парком, а не цвинтарем.

На капітальний ремонт Меморіалу Визволення, що на Київській, витратять 10 мільйонів гривень з бюджету громади. За ці кошти зроблять нові пішохідні доріжки, встановлять 48 гранітних колон з іменами полеглих земляків, наявні стели відремонтують.

—  Що стосується суттєвого оновлення Меморіалу Визволення на вулиці Київській – це влаштування, так званих, стовпів пам’яті, тобто 48 постаментів, виконаних із граніту. Елементи являють собою прямокутники, висота яких становить майже 2,5 м, ширина до 1 м, вага готового виробу близько 6 тонн, — говорив раніше директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк.

Таким буде Меморіал Визволення після капітального ремонту. Візуалізація: vmr.gov.ua

Генеральним підрядником робіт з капремонту Меморіалу Визволення є вінницька фірма «Агропродсоюз», яка до цього робила коло на Коріатовичів та благоустрій Замкової гори. Термін виконання робіт — до жовтня 2023 року, включно.

 

Читайте також:

Меморіал Слави на Європейській площі почали демонтовувати. Чи відомо, що там буде?

За 10 млн грн оновлять Меморіал Визволення на Київській. А для чого ці ремонти?

І підтримують, і критикують. Вінничани про перенесення Меморіалу Слави з Європейської площі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Марина Осипенко

    Головне написати"заборона"а там далі вони знають що робити🤦🤷
  • Римский Александр

    Картавый всё продаст.
  • Сергей Булка

    Чим би ще зайнятись та куди витратити гроші під час війни? Можливо ще перенести садибу Пирогова? І гроші відмити і місце звільнити. Навіщо гроші на армію витрачати?
  • Юрий Пархомчук

    хворі люди і фантазії у них такі ж

    Тип со старого города reply Юрий Пархомчук

    Ты на кого батон крошишь ?

keyboard_arrow_up