За 10 млн грн оновлять Меморіал Визволення на Київській. А для чого ці ремонти?

За 10 млн грн оновлять Меморіал Визволення на Київській. А для чого ці ремонти?
У переліку робіт є й капремонт стели, що стоїть на Меморіалі Визволення
  • 10 мільйонів 52 тисячі гривень вінницька мерія планує заплатити «Агропродсоюзу» за капремонт благоустрою ділянки на Київській.
  • З недавніх робіт цієї фірми у Вінниці: влаштування флагштока на Замковій горі та кола на Коріатовичів. 
  • Що будуть ремонтувати на місці, яке по суті є цвинтарем для 4000 людей? І для чого це робити зараз?

На Меморіал Визволення, що на Київській, очікує капітальний ремонт. Тендер на ці роботи провів департамент комунального господарства і благоустрою міськради. І вже обрав підрядника, про що йдеться в системі закупівель ProZorro.

На закупівлю подались дві компанії

Назва тендеру «Капітальний ремонт елементів благоустрою на території земельної ділянки по вул. Київській, б/н в місті Вінниці». За кадастровим номером, що був опублікований в назві закупівлі, дізналися, що йдеться про Меморіал Визволення. Площа ділянки — 2,14 гектара.

Відео дня

Стартова ціна за роботи — 10 мільйонів 772 тисячі гривень. На торги подалися дві компанії: товариство «Будівельна компанія» (запропонувала 10 млн 752 тис.грн) та «Підприємство «Агропродсоюз» (10 млн 52 тисячі гривень). Оскільки перемагає та компанія, що пропонує меншу ціну, то підрядником цього проекту обрали «Агропродсоюз».

Виходить, що на цьому тендері громада Вінниці заощадила 719 тисяч бюджетних гривень.

Що передбачено планом робіт

З тендерної документації читаємо, що доручили зробити підряднику. Серед робіт є:

За календарним планом, який є в договорі з підрядником, капремонт триватиме з вересня 2022-го до жовтня 2023 року (включно).

На Меморіал Визволення «підселять» могили?

То всі ці ремонти проводять, щоб на Меморіал Визволення перенести Меморіал Слави з Європейської площі? Прямого підтвердження ми не отримали.

Директор департаменту комунального господарства і благоустрою міськради Юрій Семенюк на це питання відповів журналісту, що «у міськраді це проанонсують незабаром».

У травні з Меморіалу Слави забрали трьох солдатів. Скульптури перенесли на ставку «Вервольф», що є філією обласного краєзнавчого музею

Коли з Європейської площі переміщували меморіальний знак «Пам’яті Небесної сотні та Героїв АТО» та інформаційне табло, то головний архітектор Вінниці Євген Совінський висловився і про долю іншої частини комплексу з Європейської площі.

«З початком повномасштабної війни в Україні суспільство загострило увагу на радянській спадщині, що все ще зберігається в структурі місць пам’яті. Низка звернень, петицій та скарг громадян надійшли до Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки – дорадчо-консультативного органу при Вінницькому міському голові, щодо існування спадщини тоталітарного минулого. Департаментом архітектури та мною, як головним архітектором міста, здійснюються організаційно-правові заходи щодо підготовки рішень з релокації (переміщення - авт.) елементів комплексу «Меморіал Слави», — передали в міськраді слова Совінського.

Крім того, для перенесення могил і табличок з площі Європейської ще треба рішення обласної влади: за рішенням обласного виконкому від 10 червня 1971 року №313, цей комплекс є пам’яткою історії місцевого значення.

Опитування

Чи треба переносити Меморіал Слави з Європейської площі на Київську, де розташований Меморіал Визволення

Раніше, нагадаємо, вінницькі історики розповіли, хто похований на Європейській площі.

 

Читайте також:

Село було в оренді за 48 тисяч злотих. Історія виникнення мікрорайону Пирогове

Про сморід від трупів у парку, НКВС і катування: що ми знайшли в архівах визвольного руху

П'ять років тому над Калинівкою гриміла канонада — вибухали боєприпаси. Спогади очевидця

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (110)
  • Анатолий Гордий

    мертвые  сраму  не  имут   мемориал  может  и  подождать  нужно  думать  онаших  защитниках     деньги  в  первую  очередь  на  всу
  • Wolodya Hevak

    Карітальний ремон встигнете завжди.
    В країні війна не розсирайте гроші ,спрямуйте на добру справу для ЗСУ
    Багато болючих питань йде зимапотрібно теплі речі,буржуйки,дрова і багато іншого....
    Майте мозок а не сіру речовину в тих макітрах.
  • Мария Пшелуцкая

    Комусь дуже хочеться поставити в карман певну суму.?
  • Олег Ковальчук

    Ви ідіоти! На 10 мільйонів гривень, закупіть теплу форму і відправте хлопцям на фронт. Мертвим, похованим на Меморіалі вже однаково, їм то не "горить". Зима йде, про живих подбайте!!!

keyboard_arrow_up