Про сморід від трупів у парку, НКВС і катування: що ми знайшли в архівах визвольного руху

Про сморід від трупів у парку, НКВС і катування: що ми знайшли в архівах визвольного руху
  • Журналісти RIA/20minut.ua переглянули електронний архів українського визвольного руху і знайшли понад 100 документів, де згадується Вінниця до і після війни. 
  • Тут і про розстріли і катування вінничан, і про сморід від трупів в Центральному парку, і про останній прощальний лист перед самогубством колишнього начальника НКВС у Вінницькій області. Від деяких рядків в цих документах холоне кров.

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України опубліковує документи, які довий час були під грифом «Секретно» або просто були недоступні пересічним людям. Ми відібрали найцікавіші з них.  

Документ про репресованих

Анкета репресованих Магаса Василя та Гловацького Констянтина. Магас Василь був заарештований у 1944 році та засуджений до 10 років позбавлення волі. Покарання відбував у Краслагу, Караганді та Омську. Звільнений у 1954 році. А от Костянтин Гловацький був заарештований у 1938 році у Вінниці та розстріляний.

Відео дня

Про знущання над ув’язненими

Знайшли довідки з різних історій хвороб ув’язнених, які свідчать про застосування тортур під час допитів та про смерті внаслідок побиттів та знущань над арештованими.

В документі зокрема йдеться про єврейку, на ім'я Райзман Ася Моїсеївна. Вона лікувалась в лікарні у Вінниці в 1938 році. Але її возили на допити в НКВС. Зокрема в документі йдеться про катування. 


Ще один закатований вінничанин — Гончарук Сафрон Іванович. Помер після катування НКВСниками. Діагноз: крововилив у мозок.

І ще один закатований: Павлюк Іван Магантович. Він помер в лікарні. Огляд лікарів каже про те, що стався крововилив у внутрішні органи. Чоловік помер. 

«В потилиці дірка, руки зв’язанні»: про масові поховання у парку 

У цьому документі йдеться про масові поховання репресованих українців спецслужбами СССР на Вінниччині, знайдені влітку 1943. Це спогади вінничанки Галини Малявко. В них йдеться про те, як у нашому Центральному парку відкопали тіла розстріляних НКВС вінничан. Від кожного рядка холоне кров. 

Розповідь робітника з Кузьбасу та українця-галичанина

В цьому документі йдеться про розповідь робітника з Кузьбасу та українця-галичанина. Він розказував, що дуже важко живеться людям. Що приходиться працювати у колгоспі, але ніякої плати за це не має. Читайте нижче. 

Про кількість груп НКВС і де саме вони були

В Україні нараховувалось 45 оперативних груп НКВС. Вінницька область раніше мала трохи інші межі. Тому в списку є сім міст, де працювали групи: 

1. Вінниця
2. Бердичів
3. Шепетівка 
4. Тульчин
5. Проскурів
6. Кам'янець-Подільський 
7. Могилів-Подільський. 

Про «польську операцію та агентуру»

Повідомлення наркома внутрішніх справ УРСР Ізраїля Леплевського наркому внутрішніх справ СРСР Миколі Єжову щодо проведення «польської операції». В цьому документі йдеться про те, що в Україні було затримано 8869 людей, які нібито були польськими агентами. Тільки у Вінницькій області арештували 2145 людей…і було ліквідовано 21 групу «шпигунів». 

 

Ліквідовані антирадянські організації

Дані про контрреволюційні групи, знищені органами НКВД УРСР в процесі проведення куркульської операції. У Вінницькій області було ліквідовано 224 групи...і заарештовано 654 людини. 

«Кількість зізнань росте»

Це доповідна записка Народному комісару внутрішніх справ УРСР Успенському за період з 26.03 до 21.04.1938 р. по Вінницькій області. Написана  начальником УНКВС по Вінницькій області, капітаном Іваном Корабльови. Він пише, що у Вінницькій області кількість зізнань росте. І вказує, що потрібно ще більше зізнань! 

«Прощайте товарищи!» Начальник НКВС Корабльов застрелився 

А ось і передсмертний лист колишнього начальника УНКВС по Вінницькій області Корабльова Івана Михайловича. Він написав великий лист, де пише, що вирішив покінчити життя самогубством через упереджене ставлення до нього після зняття з посади начальника УНКВД по Вінницькій області. До речі, він також писав листи Сталіну і Берії, в яких казав про те, що з ним вчинили несправедливо. 

Słowo Polskie. 1943 рік

Ця газета "Слово польське" № 29 вийшла 11 липня 1943 року. У газеті йдеться про смерть Владислава Сікорського (політичного і державного діяча Польщі), подається поминальний вірш, про військові та політичні справи, про висадку британців на Сицилії, про будівництво укріплень німцями у Вінниці, подається стаття із порівнянням становища німців із Грюнвальдською битвою, подається інтерв'ю єврея із Стрия тощо. Знаєте польську? Читайте газету нижче! 

Листівки, які друкувались у Вінниці

Звернення «Український народе!» Вінниця, 1948 рік

Тридцятиліття більшовицького панування принесло Україні мільйонні жертви, кров, руїни, голод, нищення всього українського. Лише знищення більшовицького ладу принесе визволення Україні. Листівка прикрашена карикатурою: «Що дала більшовицька влада Україні»

Звернення «Колгоспники!» Вінниця, 1948 рік

Заклик позбутися колгоспної панщини та експлуатації праці Сталіном шляхом боротьби,, зривати плани хлібозаготівлі, саботувати колгоспні роботи. Листівка прикрашена карикатурою: «Постійні й невідступні »приятелі» українського колгоспника в »найдемократичнішій державі світу».

Листівка ОУН "Українці-інваліди та учасники Другої Світової війни" із закликом боротьби проти радянської влади від 1948 року. У документі подається заклик до українських інвалідів та учасників Другої Світової війни до боротьби проти радянської влади.

Звістки про голод на Сході

У цьому документі йдеться про голод з різних куточків України. Є в списку і допис з нашої області. 

“Ми живемо самими буряками і цих вже є лише одне відро. Все дешеве. Лише немає грошей. Пуд жита коштує 40 крб. І пуд кукурудзи — 50 карбованців. Від 19.01.1948 року. Вінницька область. Тростянецький район. Село Капусняки. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач

    Нема в Тростянецькому районі села Капусняки, є село Капустяни! І не було ніякого смороду трупів в парку, якщо когось і розстрілювали, то мабуть просто ховали в землю, як на кладовищі, тільки таємно. Хіба ні?
  • Next

    Раджу всім причетним коментаторам, а також  автору, для достовірного поглиблення і пізнавання ІСТИНИ, чемно попросити в обласній бібліотеці книгу (документи, свідчення)  -"Вінниця: Злочин без кари",  видавництва "ВОСКРЕСІННЯ" 1994p., для перегляду історичних копій документів, а також наявних там фото.
  • Читач34

    Більшість розстріляних - звичайні алкаші, які матір убили за 5 рублів, несуни, які в трусах з заводу товар виносили. Рвачі, які обманювали людей потоком... В США за такі злочини розстрілюють досі. І досі є такі кладовища. Полі

    Читач34 reply Читач34

    Питання до автора статті: у вас є доказт, що там лежить хоч один розстріляний не за діло? Я вже мовчу, що там багато просто мирних людей лежить, які загинули від боїв у місті
  • Читач41

    До нас прийшли визволителі в 1941 році від цієї червоної чуми,і як ми їх зустріли? То був наш шанс на воз'єднання з розвинутою європейською цивілізацією!

    Veronika Orlova reply Читач41

    Срочно санитаров, ещё один европеец проснулся

keyboard_arrow_up