Меморіал Слави на Європейській площі почали демонтовувати. Чи відомо, що там буде?

Меморіал Слави на Європейській площі почали демонтовувати. Чи відомо, що там буде?
  • Кілька днів тому на Європейській площі почали вестися роботи. Розповідаємо, що там відбувається. 

Історично на Європейській площі був сквер. У 1890 роках площа перетворюється на перший повноцінний парк у нашому місті. Але, коли радянська влада остаточно закріпилася у Вінниці, у 1920 у центрі Вінниці починається практика поховання. 

За словами головного архітектора міста Євгена Совінського, фактично з моменту перших індивідуальних та колективних поховань у 1920 році в центрі міста як площа і громадський простір цей об’єкт не розвивається. Він несе на собі поховальну, меморіальну функцію, яка ігнорує історичне паркове призначення території та пригнічує подальший містобудівний розвиток.

Отож, у Вінниці це почали змінювати. З 15 жовтня на Європейській площі ми помітили спецтехніку. 

Відео дня

Як розповіли нам працівники на місці, вони вже демонтували частину меморіалу, де були таблички з іменами загиблих воїнів у Другій світовій війні.

Надалі будуть розбирати інші частини Меморіалу Слави. 

Що буде з Європейською площею, коли з неї приберуть меморіальний комплекс, поки не розголошують. Євген Совінський зазначив, що це складний конкурсний процес, який буде розпочинатися вже після завершення попередніх етапів.

Також ми запитали на своїй сторінці у Facebook у вінничан, що вони думають з приводу перенесення меморіального комплексу з Європейської площі. Думки людей розділилися. Хтось — підтримує, і вважає, що це зробити потрібно було давно. Дехто — переконаний, що гроші, які витрачають на це, краще б було спрямувати на допомогу українській армії. 

Свої думки — пишіть у коментарях. 

Цвинтар з Європейської площі «переселять» на Київську

На місце пам’яті, що знаходиться на Київській, очікують масштабні перетворення. Тут встановлять майже півсотні постаментів, упорядкують благоустрій території та перенесуть Меморіал Слави з середмістя Вінниці.

«Меморіал Слави складається з більше ніж 16 об’єктів, які з’явилися у різний час із 1920 до 2015 року. Ми ж сьогодні говоримо про стіну пам’яті, про більш ніж 380 плит, які розміщенні півколом, з нанесеними іменами вінничан, які потребують поважного ставлення і розміщення в структурі об'єктів міської пам’яті», — пояснив Євген Совінський.

На візуалізації ви можете побачити, як має виглядати оновлена зона пам’яті на Меморіалі Визволення. Детальніше про Меморіал можете прочитати ТУТ.

З тендерної документації на Prozorro дізналися, що за капремонт Меморіалу Визволення вінницька мерія планує заплатити «Агропродсоюзу» 10 мільйонів 52 тисячі гривень. За календарним планом, який є в договорі з підрядником, капремонт триватиме з вересня 2022-го до жовтня 2023 року (включно).

Читайте також:

Європейська площа у Вінниці — простір (не) пам'яті? Історики розповіли про це місце

На Меморіал Визволення «переселять» цвинтар з Європейської площі. І ось чому

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Stanisław Kizilow

    Радянська влада теж саме робила руйнувала церкви ,цвинтарі й святі місця а на тих місцях будувала розважальні центри ,чим ви відрізняєтесь від тої сволоти ?
  • Віктор Піхур

    Я так розумію, то є новий вид заробітку Моргунова
  • Лариса Кулиш

    Я ще пам'ятаю скверик з літнім театром для відпочинку у центрі Вінниці. Багато змін відбулось в нашому житті Тай загалом у місті. Зі зміною історичних моментів змінювався вигляд бувшого скверика. Хочу зазначити, що ніхто не радився з вінничанами. Кожна новоприбула вдада
  • Андрей Мазур

    Будет ещё одно кафе от "Капусты"...))

keyboard_arrow_up