На Меморіал Визволення «переселять» цвинтар з Європейської площі. І ось чому

На Меморіал Визволення «переселять» цвинтар з Європейської площі. І ось чому
Таким буде Меморіал Визволення, що на Київській, після капремонту. Яка ж доля чекатиме на Європейську площу, коли з неї приберуть меморіальний комплекс, поки невідома / Фото: vmr.gov.ua
  • На місце пам’яті, що знаходиться на Київській, очікують масштабні перетворення. 
  • Тут встановлять майже півсотні постаментів, упорядкують благоустрій території та перенесуть Меморіал Слави з середмістя Вінниці.
  • У міськраді посадовці та краєзнавці пояснили причину такого рішення.
  • Але новина, що на це оновлення витратять 10 мільйонів гривень, негативно сприймається у вінницьких соцмережах.

Раніше, ми розповідали, що мерія витратить 10 мільйонів гривень на капремонт Меморіалу Визволення, що на Київській. 

У своєму попередньому тексті ми припустили, що цей ремонт треба для того, аби перемістити Меморіал Слави, що на Європейській площі. Ця гіпотеза отримала непрямі підтвердження. Але учора 5 жовтня міська влада розставила крапки на «і».

Центр Вінниці не має бути цвинтарем

На прес-конференції підтвердили, що на Меморіал Визволення «переселять» цвинтар з середмістя. 

Відео дня

Мета проекту — переосмислення історії Меморіалу Слави, адже тривалий час вона трактувалася з позиції «руського» наративу про «головного переможця». Водночас є потреба у гідному вшануванні воїнів-земляків, які полягли в боях із нацизмом.

— Меморіал Слави складається з більше ніж 16 об’єктів, які з’явилися у різний час із 1920 до 2015 року. Ми ж сьогодні говоримо про стіну пам’яті, про більш ніж 380 плит, які розміщенні півколом, з нанесеними іменами вінничан, які потребують поважного ставлення і розміщення в структурі об'єктів міської пам’яті, — передали в прес-службі міськради слова головного архітектора Вінниці Євгена Совінського.

Історично, Європейська площа була сквером, невеликим парком. Перші поховання і створення «пантеону героїв Радянського союзу» тут розпочалося після 1920 року / Фото з виставки, яка була розміщена у Вежі Артинова

Також він додав, що з моменту перших поховань у 1920 році в центрі міста як площа і громадський простір цей об’єкт не розвивається, оскільки несе на собі поховальну, меморіальну функцію, яка ігнорує історичне паркове призначення території та пригнічує подальший містобудівний розвиток.

Меморіал Визволення — достойне місце для полеглих земляків

Крім того, ми розказували, що у радянські часи на Меморіал Слави «підселяли» могили людей, які взагалі не мають відношення до подій Другої світової війни.

Зокрема, тут перепоховали Петра Запорожця, який помер ще в 1905 році. Головного чекіста, організатора червоного терору у Вінниці Михайла Максимовича, росіянина Трохіма Тімченка, учасника громадянської війни в росії.

— Тут поховані з почестями й ті, хто забирав хліб у подільських селян, це ми можемо стверджувати, опираючись на архівні документи, — говорив історик, директор «Музею Вінниці» Олександр Федоришен.

Але водночас в меморіальній зоні на Європейській площі поховані гідні люди: серед них вінницькі підпільники в часи окупації німцями Вінниці, Ляля Ратушна та Юрій Курій.

Тому меморіальний комплекс планують перенести на Київську, до Меморіалу Визволення. Тим більше це місце також має велике значення для збереження історичної пам’яті.

— Меморіал на вулиці Київській первинно є кладовищем солдат і офіцерів-червоноармійців, створеним навесні 1944 року: саме тут була похована більшість вояків, які загинули у боях з німецькою армією. На сьогодні тут спочиває 4 тисячі 106 осіб, — говорить Олександр Федоришен. — У 1956 році на братських могилах встановили 4 надгробки із зазначенням кількості спочилих. У 1972 році — сформували меморіальний комплекс. У 80-х до Меморіалу додали плиту із назвами підрозділів, які брали участь у вигнанні нацистів. 

— Помітний епізод, пов’язаний із цим місцем пам’яті, стався у 2008 році, коли за участі Президента Віктора Ющенка тут було з почестями перепоховано останки 100 в’язнів концентраційного солдатського табору «Шталаг-329», розташованого на вул. Гетьмана Мазепи (колишньої Чехова), — зауважив історик.

Що передбачає капремонт

На заході представили макети оновленого Меморіалу Визволення. Він буде складатися з понад 380 металевих плит із викарбуваними на них іменами загиблих у Другій світовій. Їх встановлять на нові гранітні постаменти, які розмістять у вигляді алеї. Благоустрій території передбачає, зокрема, капітальне оновлення вже існуючих елементів, влаштування пішохідних доріжок із екологічної плитки, бордюрів, декоративного та спеціального освітлення, створення зелених зон зі складними квітковими композиціями.

Макети гранітних стел, які будуть на Меморіалі Визволення

— Що стосується суттєвого оновлення Меморіалу Визволення на вулиці Київській – це влаштування, так званих, стовпів пам’яті, тобто 48 постаментів, виконаних із граніту. Елементи являють собою прямокутники, висота яких становить майже 2,5 м, ширина до 1 м, вага готового виробу близько 6 тонн, — сказав директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк.

Хто підрядник

З тендерної документації на Prozorro дізналися, що за капремонт Меморіалу Визволення вінницька мерія планує заплатити «Агропродсоюзу» 10 мільйонів 52 тисячі гривень. 

Саме цю вінницьку фірму, яку очолює Юрій Студент, обрали переможцем на тендері. 

З недавніх робіт компанії у Вінниці: влаштування флагштока на Замковій горі та створення капітального кола на Коріатовичів.

За календарним планом, який є в договорі з підрядником, капремонт триватиме з вересня 2022-го до жовтня 2023 року (включно).

Втім, вінничани не сприйняли позитивно ідею з капремонтом меморіального місця на Київській, поки з росією триває новітня війна. Ось кілька коментарів від наших читачів під минулим матеріалом.

Олег Ковальчук

— На 10 мільйонів гривень закупіть теплу форму і відправте хлопцям на фронт. Мертвим, похованим на Меморіалі вже однаково, їм то не «горить». Зима йде, про живих подбайте!

Олеся Кас

— Зовсім здуріли!? Військових підготуйте до зими. Віддайте ті кошти на амуніцію для хлопців, які воюють. А ми вже вінничани якось переб’ємося без ваших капітальних ремонтів у цей період часу.

Альона Швачій

— Чи можна це якось зупинити? Ми кожну копійку збираємо, щоб хлопців одягти на війну, щоб дрони придбати, а тут пам'ятники за 10 мільйонів роблять. Якщо наші хлопці не врятують Україну, то ці пам'ятники нікому не будуть потрібні!

Максим Ізмайлов

— Супер! Давно потрібно перенести цей цвинтар з центру міста!

Світлана Сидорук

— Краще завершіть ремонт на Батозькій. Більше користі буде. А на Меморіалі Визволення можна дійсно обрізати старі дерева і посадити квіти. У теперішній час цього буде досить.

Опитування

Чи треба переносити Меморіал Слави з Європейської площі на Київську, де розташований Меморіал Визволення

 

Читайте також:

Європейська площа у Вінниці — простір (не) пам'яті? Історики розповіли про це місце

Село було в оренді за 48 тисяч злотих. Історія виникнення мікрорайону Пирогове

П'ять років тому над Калинівкою гриміла канонада — вибухали боєприпаси. Спогади очевидця

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Людмила Пастушенко

    Не на часi таке питання..люди збирають грошi на обладнання.транспорт.одежу тощо ...для армii.а ви бажаете  витрачати такi грошi для створення нового кладовища-пам'ятки.Хай закiнчиться ця ганебна вiйна.вiдновимо житло .дороги.усе що зруйнували цi нелюди.може тодi й перевеземо кiстки й перепоховаемо.Але це згодом...
  • Читач

    Не тривожте кістки, там лежать наші родичі, навіть якщо дехто з нас родився різні і їх не застав живими. дайте дожити людям, які ходять на могили батьків, дідусів, бабусь.
  • Читач

    А я знаю нащо звільняють могили. Бо хочуть влаштувати у Вінниці Маріуполь чи Лисичанськ і ховати в центрі спухлих з голоду людей. А потім танцювати на наших кістках.
  • Читач

    Ну і куди ви зібралися там закопувати ці могили? На ліве крило цвинтаря, яке з 30-50-х років??? Якщо там покрали хрести, це ще не значить, що там вільно. Туди раз в рік на проводи ще ходять люди!

keyboard_arrow_up