«Садиба Михайла Коцюбинського»: розповіли, як триває реконструкція

«Садиба Михайла Коцюбинського»: розповіли, як триває реконструкція
  • У Вінниці тривають реставраційні роботи пам'ятки історії національного значення «Садиба письменника і громадського діяча Михайла Коцюбинського».

Реконструкція проводиться із максимальним збереженням автентичного вигляду оселі. У хаті завершується перекриття даху, триває заміна вікон, розпочались роботи по відновленню веранди та комори. Працівники музею готують для відвідувачів сучасну та інтерактивну експозицію. 

У садибі М. Коцюбинського протягом 50 років не проводились ремонтні роботи та реконструкція. Наразі тут виконуються масштабні роботи. Проект по реставраційних роботах спланований на три роки. 

Вхід планують зробити з боку пам'ятника М. Коцюбинського

Відео дня

Ппід час робіт для створення експозиції будуть використовуватись інтерактивні підходи.

Була внесена пропозиція, щоб вхід до меморіального комплексу був з самої площі, де розташований пам'ятник Михайла Коцюбинського.

Проєкт «Вінницька миля»

Площа має інтегруватись у великий проєкт «Вінницька миля», який планується реалізовувати від залізничного вокзалу до центрального мосту.

Ця територія буде цікавою для вінничан і гостей міста. У мерії обіцяють оновити творчість Михайла Коцюбинського:

  • «Fata morgana», «Тіні забутих предків», по якому Параджанов зняв фільм.

Триває перший етап

Реконструкція проходить із максимальним збереженням автентичного вигляду оселі – як за життя письменника. Музей вважається однією з культурних візитівок Вінниці.

Директорка музею Лариса Кравченко розповіла:

— Роботи розпочались у листопаді цього року. Загалом вони поділені на три черги. Перша – це реставрація основних об'єктів: хати, комори, сторожки. Друга черга – це капітальний ремонт адміністративної будівлі  і третя – благоустрій території. Зараз розпочалась перша черга. Вже зробили підсилення фундаментів та стін у хаті, виконали  гідроізоляцію підлоги, поштукатурили зовнішні і внутрішні стіни. Вже фактично на стадії завершення покрівля, реставрували балки.

У хаті почали встановлювати вікна, дверні лутки. Дерев'яну веранду доводиться відновлювати за кресленнями, наразі залили фундамент. Робітники приступають до демонтажних робіт у коморі: знімають стару покрівлю. Дерев'яні елементи інтер'єрів (балки перекриття, стулки вікон, дверні полотна) зачищають від старої фарби, з подальшою обробкою лакофарбовими матеріалами та збереженням металевої фурнітури. У планах – влаштування нового опалення, електромереж для нової експозиції та освітлення.

В коморі проєктом передбачено підсилення фундаментів, балок перекриття, покриття даху, ремонт бетонної підлоги, заміна вікон. Фасади та внутрішні приміщення пофарбують вапном. У планах – влаштування нових електромереж для нової експозиції та освітлення. Замінять покриття даху, встановлять вікна й у сторожці.

Експозиція музею буде інтерактивною

Лариса Кравченко розповіла, що паралельно з ремонтом іде робота над наповненням експозиції, адже важливо, щоб музей був ще більш цікавим для сучасного відвідувача.

«Діючій експозиції понад 50 років. Дійсно, час дається в знаки і вона вже застаріла, потускніла. Є вже певні напрацювання над майбутньою експозицією. Ми вже підготували наукову концепцію, дизайн-концепцію і у нас вже є ескізний дизайн-проект майбутньої експозиції. Одним з пріоритетів є інтерактив. Хочемо зробити експозицію сучасною, цікавою відвідувачам. Переважна більшість відвідувачів – це учні та студенти, адже сьогодні творчість Коцюбинського вивчається в школі. Тож експозиція буде максимально інтеративною, «живою», щоб відвідувачі могли не лише дивитись, а й сприймати інформацію на слух, доторкнутись до чогось, виконати інтерактивні завдання, конкурси тощо», – каже Лариса Кравченко.

 

Довідка

  • Садибу письменника і громадського діяча М.М. Коцюбинського щороку відвідує понад 25 тисяч людей з усієї країни та Європи. Це один з найстаріших літературно-меморіальних музеїв у нашій країні. І має велике значення у формуванні загального образу міста – як культурного та туристичного центру.  Тому важливо зберегти культурно-історичну спадщину міста.
  • Садиба Коцюбинського є пам'яткою історії національного значення і своєрідною візитівкою Вінниці. Відкритий 1927 року. Тут 1864 року видатний письменник народився та прожив з перервами більшу половину свого життя - 33 роки. В музейній колекції зберігається понад 9 тис. музейних предметів, 97 з яких - меморіальні: рукописи, фотодокументи, переклади творів письменника мовами багатьох народів світу, предмети побуту та етнографії. Хата-музей має 5 кімнат, де розміщено 454 експонатів.
  • Серед оригінальних реліквій - метрична книга із записом про народження письменника, особисті речі, книги з його автографами. Щороку музей відвідують понад 25 тис. людей зі всієї України та світу (Польща, Чехія, Німеччина, Англія, Італія, Білорусія та інші).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Поліщук

    Невже і інноваційну табличку змінять на ще більш інноваційну!?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up