У трамвай за 1,25 грн! Як зросла ціна проїзду у Вінниці за 10 років

У трамвай за 1,25 грн! Як зросла ціна проїзду у Вінниці за 10 років
Якщо рішення ухвалять без змін, то з 1 серпня в нас буде 8 грн за проїзд. Подорожчання у два рази для комунального транспорту відбудеться вперше з 2011 року / Фото: архів «20хв»
  • З 1 серпня у комунальному транспорті хочуть встановити єдину ціну — 8 гривень за одну поїздку.
  • Переглянули минулі рішення мерії, щоб скласти графік подорожчання проїзду за останні десять років.
  • А які ще українські міста піднімають вартість квитка у транспорті в 2021 році?

На минулому тижні стало відомо, що проїзд в комунальному транспорті Вінниці зросте у ціні. Так, квиток у трамваї, тролейбусі та автобусі може коштувати 8 гривень. Проект рішення на обговоренні. Якщо рішення про подорожчання проїзду ухвалять без змін, то за новою ціною поїдемо вже з 1 серпня. 

Як зростали ціни на проїзд

Переглянули попередні рішення виконкому про зростання вартості проїзду. І, як правило, вартість проїзду зростала кожні півтора-два роки. У середньому, на плюс 1-2 гривні.

Відео дня

У 2021 році вартість проїзду вперше може зрости вдвічі. Але якщо, для прикладу, всю мінімальну зарплату витратити на проїзд, то «мінімалки» 2011 року та 2021-го вистачить на приблизно однакову кількість проїзних квитків:

  • у 2011 році, на мінімальну зарплату 960 грн, можна було придбати 768 квитків у тролейбус-трамвай або 640 квитків на проїзд у автобусі.
  • після 1 серпня 2021 року, на мінімальну зарплату 6000 грн, можна буде придбати 750 квитків (по 8 грн) на проїзд у автобусі. І таку ж кількість на електротранспорті.

Скільки коштує проїзд в інших містах

Наприкінці травня у Львові підняли вартість проїзду в муніципальному транспорті. По 10 гривень беруть за квиток у електротранспорті та в автобусах, якщо купувати у водія. Однак, за умови купівлі квитка у кіосках — 9 грн, та 8,5 грн для тих, хто оплачує проїзд онлайн. До цього муніципальний транспорт Львова мав 7 грн за проїзд.

Метрополітен Києва / Фото: ukr.live

У Києві квиток у метро, тролейбусі, трамваї та автобусі коштує 8 гривень. Місцеві транспортні підприємства попросили у влади підняти вартість квитка до 21 грн у метро та 25 грн у трамваї, тролейбусі, автобусі. Мовляв це економічно-обгрунтований тариф. 

У КМДА прокоментували, що такої вартості квитка не допустять і поки немає інформації, коли і на скільки зросте проїзд в столичному транспорті.

У Одесі вартість проїзду в електротранспорті наразі коштує 5 грн. У маршрутках — 7 грн. За даними видання 8news.com.ua, подорожчання проїзду буде: маршрутки — по 10 грн, електротранспорт — 6-7 грн за поїздку. У одеській мерії очікують, поки вартість квитка піднімуть у Києві.

Тролейбус у Дніпрі / Фото: glavnoe.dp.ua

У Харкові ціни на проїзд в тролейбусі коштує 6 грн, а квиток у метро можна придбати за 8 грн. Секретар міської ради Ігор Тєрєхов заявив, що вартість проїзду не буде зростати у найближчий час.

У Дніпрі вартість проїзду в електротранспорті зараз коштує 6 грн за одну поїздку, у автобусі — 8 грн. У травні міська влада оприлюднила розрахунки, що квиток у трамвай, тролейбус і метро буде коштувати 8 грн.

У Житомирі ціна проїзду зросла в січні 2020 року. Вартість проїзду в тролейбусі — 4-6 грн, у автобусі — 5-8 грн. Ціна відрізняється залежно від способу оплати — готівкою у водія дорожче, ніж карткою через валідатор.

Метротрам у Кривому Розі / Фото: Alexander Belenkiy

У Івано-Франківську проїзд в комунальному транспорті коштує 4-6 грн. Ціни на проїзд планують підняти вдвічі: оплата місцевим е-квитком «Галка» — 6 грн, банківською карткою — 8 грн, квиток у водія — 10 грн.

У Хмельницькому з 1 червня почали діяти нові тарифи на проїзд. За квиток у тролейбусі доведеться заплатили 5 грн (якщо оплата карткою) і 6 грн (якщо оплата готівкою), за квиток у міському автобусі — 8 грн.

Ще у травні проїзд у міському тролейбусі коштував 3,5 грн, у автобусі — 5 грн.

У Кривому Розі, який часто ставлять за приклад іншим, з 1 травня проїзд у комунальному транспорті безкоштовний. Нуль гривень платять пасажири, які мають місцеву «Картку криворіжця».

Видання Інформатор повідомляє, що транспортникам з міського бюджету дадуть більше 800 мільйонів гривень. Бюджет Кривого Рогу на 2021 рік складає 7,6 мільярда гривень.

У мене є зауваження/пропозиції

Як зазначили на початку матеріалу, підвищення вартості проїзду у Вінниці наразі на обговоренні. Свої пропозиції та скарги можна надіслати до 17 години 4 липня на такі адреси:

  • поштова адреса: 21050,  м. Вінниця, вул. Соборна, 59, департамент економіки і інвестицій Вінницької міської ради, каб. №306 або e-mail: [email protected] 
  • поштова адреса комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія»: 21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 29 або e-mail: [email protected]

Ознайомитись з проектом рішення та аналізом регуляторного акту можна за цим посиланням. Натискайте на гіпер-посилання і гортайте сторінку до низу.

Опитування

Якою має бути ціна проїзду в муніципальному транспорті Вінниці?

 

Читайте також:

Нові ціни на проїзд у транспорті Вінниці. Опублікували проект рішення

На вулицях Вінниці почав їздити новий VinLine. На якому буде маршруті?

Нова транспортна реформа. Які зміни в маршрутках пропонує Верховна Рада

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Maxim Peskov

  • джек ландон

    Вот она какая Геволюция Огыдности.
  • Олег Каськов

    Львів,Київ,Харків... і Вінниця. Зрівняли х...член з пальцем. Чому мовчите за Рівне,де проїзд був 4 грн.,а став 6. А в маршрутках-8 грн. жзамість 6. Хоча там відстані теж,дай Боже.
  • Maksas Kulikovskis

    "найкомфортніше місто для життя".
    Помянем.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up