«У нас під домом військові снаряди». Що пам’ятають старожили будинку біля Вежі

«У нас під домом військові снаряди». Що пам’ятають старожили будинку біля Вежі
Любовь Городецька (63) прожила у будинку останні 40 років. Жінка розказала, що сама бачила як витягали німецькі боєприпаси з їх подвір'я
  • Непримітний будинок на Оводова, 21 зберігає під собою дивовижні історії.
  • Його жителі розповіли, що дім колись був бараком для наймитів, а за часів Другої світової війни — став складом боєприпасів, які тут є досі.
  • Як люди живуть з таким «сусідством» та які ще таємниці приховує їхній будинок?

До редакції звернувся наш читач та розповів про цікавий дім у центрі Вінниці:

— Я в 90-х працював телемайстром, ремонтував телевізори у домі на Оводова, 21. Його жителі розповіли, що у війну тут впала авіабомба і її не можуть дістати, бо може вибухнути. Тому тут нічого не будують, і там досі стоїть старенький барак, — розказав чоловік, який представився Жорою.

Розпитали місцевих жителів чи є це правдою. І як виявилося, їхня одноповерхівка приховує ще масу дивовижних історій. Однак випадок з бомбою нам ні підтвердили, ні спростували.

Відео дня

Небіжчики у криниці

З першого погляду, будинок на Оводова, 21 — звичайна домівка з цегли, яку вже нові мешканці перебудували під сучасні вимоги: пластикові вікна, залізні двері та металева покрівля. Утім, на цьому побудова не завершується.

Всередині компактного подвір’я бачимо ще кілька дверей у дім. Будинок поділений на кілька господарів і кожна родина підлаштовувала простір під себе: закрилися парканами, вмонтували в старі стіни нові двері, а зайві вікна замурували.

За нашою, суб'єктивною оцінкою утворився архітектурний стиль під назвою «зліпили з того, що було».

Любов Городецька, яка живе тут останні 40 років, розказала, що будинок зведений ще до 1917 року.

— У ньому була дворянська конюшня, а до цього ще монастир. А коли ще на місці Магіцентру (ТЦ «Скайпарк») була взуттєва фабрика Яструб (1900-ті), то в моєму домі жив керуючий цією фабрикою. А навпроти, у Оводова, 21, була пральня, конюшня і барак для наймитів — робітників, які працювали на фабриці, — розказала 63-річна жінка.

Зараз криниця засипана землею і будівельним сміттям

Подвір’я перед будинком має трагічну історію. У ньому, за словами Любові, була криниця, в яку скидали померлих людей.

— Під час Другої світової війни у дворі була криниця. Німці у неї скидали тіла євреїв. Потім засипали криницю, і все. Небіжчиків звідти ніхто не витягнув, там вони і є. Це наш власний «Бабин Яр» (так називають урочище в Києві, де у 1941-1943 роках були масові розстріли - авт.).

Дістали снаряди, але не всі

Цікава історія трапилася з цим будинком в 1990-х. Любов та її сусіди розказали, що в їхньому дворі знайшли німецькі снаряди.

— У 90-х один з хазяїв будинку копав яму під водогін. Чомусь вирішив не трактором рити канаву, а вручну. І не дарма, бо тільки копнув трохи — знайшов ящик зі снарядами німецькими. Бо, коли Вінниця була окупована, то німці в цьому домі зробили склад боєприпасів, — казала жінка. — Приїхали сапери. Бачила, як їх витягали: круглі та довгі снаряди, ще протитанкові міни.

Червоним колом вказано місце розташування німецьких снарядів: там господарські сараї та частина дому.

Утім, як казала жінка, всі снаряди рятувальники не витягнули. Бо, потрібно було розвалити півбудинку, щоб їх дістати.

— А, отже, дати людям, які тут живуть, нові квартири. Ніхто цього не зробив, мешканців не відселили. Тому докопалися до цих ящичків і добротно залили їх бетоном.

Питаємо, чи не страшно жити поряд з таким «сусідом»?

— Звісно, боїмось. Як колись вони вибухнуть, то не буде ні цього двору, ні навіть міськвиконкому. Все полетить шкереберть. Але скільки Бог назначить, стільки будем жити, — відповіла Любов Городецька.

Гарний дім, готові помінятися

Вінничанка, яка назвалася Катериною, заселилася у цей дім вісім років тому. Казала, що знає про снаряди, але це її особливо не турбує.

— Підкопували фундамент під нашим домом, і можу сказати, що він добротний. З гранітних брил викладений. А зверху, самі бачите, таке собі щось (усміхається), — казала жінка. — Чому обирала саме тут житло? Бо за сто метрів центр міста, а в нас тиша та спокій. Подобається мені й те, що це наче приватний будинок: вийшов у свій двір, розклав стільці та відпочиваєш, ніхто не турбує.

Її сусідка Любов Городецька додає, що одноповерхівку робили дуже міцною:

— У 80-х у Вінниці був землетрус, в людей все ходуном ходило, а ми навіть не відчули! Бо цемент на яйцях робили, і цеглу добру використовували. Сто років все буде стояти — ба, навіть більше! — казала жінка.

Катерина розказала про те, що сусіди в неї добрі й всі живуть душа в душу. Але дім, ніби застряг у часі.

— Тут нічого не змінилося, як я сюди переїхала… Хоча ні, брешу. Раніше поряд з домом росла велика алича і водокачку з двору забрали.

Попри захоплення забудовою, обидві жінки не проти виїхати зі своїх домівок.

— Але зараз я вже жалію, що купили тут житло. Бо судячи зі стану будинку... довго він тут не простоїть. Якщо б на місці нашого дому почали будувати нове житло, то поміняла б на квартиру. Погодилася б легко, — казала Катерина.

— Я б свій дім так само поміняла на квартиру. Якби хтось запропонував, я б все у хаті лишила. І все з нуля б зробила, — сказала Любов.

Про снаряди – ні підтвердження, ні спростування

Інформацію про німецькі снаряди під будинком на Оводова, 21 нам ні підтвердили, ні спростували. Аби дізнатися, чи був взагалі такий випадок дзвонили рятувальникам, військовим та у поліцію.

У обласному управлінні ДСНС нам сказали, що архіву за 90-ті вони не мають.

— До 2003 року всю інформацію по військовим складам збирали військові та колишня міліція. Спробуйте звернутися до них, — сказала заступниця начальника прес-служби вінницьких рятувальників Оксана Скришевська.

Звернулися з питанням про залишки снарядів під будинком у прес-служби обласного військового комісаріату. Там відповіли коротко: «Про випадок цей невідомо. Як вам допомогти - не знаємо».

Запитали у правоохоронців чи був взагалі випадок розмінування снарядів на вулиці Оводова, 21?

— Подивилися у архівах, які збереглися у міліції — інформації по цій адресі не маємо, — сказала речниця поліцейських Анна Олійник. — Тому підтвердити цю інформацію і про залишки військових снарядів під домом — не можемо.

Читайте також:

Фото в матеріалі: Володимир Філатов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up