У 20 літ став Героєм колишнього Союзу. Відро вишень за розповідь про сина

У 20 літ став Героєм колишнього Союзу. Відро вишень за розповідь про сина
У 2014-му, через 70 років після загибелі, у Калинівці встановили погруддя земляку-Герою Миколі Степовому, нині виготволили новий барельєф. Фото Василя Бабія
  • Погруддя Героя Радянського Союзу Миколи Степового встановили у Калинівці.
  • У червні 1944-го йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу, а 24 липня він загинув у бою.
  • Що відомо про одного з наймолодших Героїв-вінничан?

Напередодні нинішньої річниці Перемоги у війні з нацизмом на постаменті у Калинівці встановили погруддя Миколи Степового. Постамент знаходиться на території загальноосвітньої школи №1. Барельєф новий.

Уперше у такий спосіб вшанували пам'ять земляка у 2014 році. З часом на барельєфі зявилися тріщини, тому його зняли на реставрацію.

Перепоховали у Калинівці

Як повідомляє сайт Як повідомляє сайт Калинівка.Сіty, півтора року постамент залишався без погруддя. Його демонтували взимку 2019-го на реставрацію.

Відео дня

Одночасно виготовили нове зображення Героя — з матеріалу, що не боїться  перепадів температур. Його встановили напередодні нинішньої річниці Перемоги.

Відреставроване зберігатиметься у приміщенні школи.

Звання Героя Радянського Союзу відважний подолянин удостоєний 4 червня 1944 року. На той час 20-річний старший лейтенант командував вогневим взводом 712-го винищувально-протитанкового полку. На службу в армію Степовий прийшов у 18 літ. Протягом року навчався в артилерійському училищі. Далі на нього чекали фронтові дороги.

Ще одну дату згадувати сумно — 24 липня того ж року він загинув у бою. Сталося це на території Прибалтики.

Наприкінці 1944-го останки Героя перепоховали. Його могила знаходиться на рідній землі у рідному місті. Якщо точніше, неподалік від будівлі військового комісаріату в Калинівці.

«Гонорар» запам’ятався на все життя

Редактор Калинівської газети «Прапор Перемоги» Василь Бабій розповів автору публікації цікавий епізод, що стосується батьків Миколи Степового. Про це він дізнався під час підготовки 10-тисячного числа газети. З’ясувалося, що вулицю на честь відважного земляка назвали ще у 1964 році. Тоді ж ім’я Героя присвоїли школі №1, в якій він навчався. Невдовзі після цієї події з батьками Героя зустрічався працівник газети Анатолій Речмедін, рідний брат письменника Валентина Речмедіна.

Він писав, що невелика хата  Степових знаходилася на околиці.  У кімнаті на стіні поруч з образами висів портрет сина, обрамлений вишитим рушником. Особливо боляче було дізнатися, що Микола був єдиною їхньою дитиною. Батько і мати показали речі сина, завели у сад, зупинилися біля дерева, ягоди з якого найбільше смакували їхній дитині.

Якраз у ту липневу пору рясно вродили вишні…

Після виходу у світ публікації до редакції прийшли батьки Степового. Чоловік тримав у руках відро, прикрите марлею. На знак подяки про щиру розповідь про сина віддячили відром вишень. Вишні при житті любив їх Коля.

— Оце рішили, синку, відблагодарити тобі від щирого серця, — згадував слова батька Героя автор публікації Речмедін. — Так славно, так душевно написав про нашого синочка. Його вже не вернеш, а для нас твоя стаття — то світла пам'ять про нього. Візьми, візьми…

Речмедін згадував, що такого «гонорару» він ніколи більше не отримував за час своєї журналістської роботи. Спочатку віднікувався, мовляв,  для чого. Але розчулений таким зворушливим  «дарунком від серця»  прийняв гостинець — аби не завдати образи цим добрим згорьованим людям.


Читайте також:

Ціна перемоги й міф про Велику Вітчизняну: добірка відеороликів до Дня пам'яті та примирення

ФОТО ДНЯ: у Вінниці вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні

До Дня матері. Добірка фільмів від 20minut.ua, після яких хочеться обійняти маму

«Як окропом, обпекло ногу від осколків…» Фронтовик написав вірш про своє поранення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up