Ціна перемоги й міф про Велику Вітчизняну: добірка відеороликів до Дня пам'яті та примирення

Ціна перемоги й міф про Велику Вітчизняну: добірка відеороликів до Дня пам'яті та примирення
  • Редакція 20minut.ua зібрала відео про Другу світову війну та роль України в ній.
  • У кожному з роликів можна знайти відповіді на складні, але вкрай важливі питання. 

З 2015 року 8 травня, у річницю капітуляції нацистської Німеччини, Україна відзначає День пам’яті та примирення. Цього дня люди згадують жертв Другої світової війни й повторюють таке бажане «Ніколи знову».

Пропонуємо переглянути п’ять відеороликів про події 1939-1945 років, усвідомити ціну перемоги й позбутися досить поширених міфів.

Друга світова війна: як ми пам’ятаємо

У багатьох країнах символом пам’яті вже багато років є криваво-червоний мак. У 2014-му вперше цей символ використали і в Україні під час заходів до річниці завершення Другої світової війни. Вітчизняне бачення квітки з'явилось завдяки Українському інституту національної пам’яті. Тому рекомендуємо саме їхнє відео подивитися першим.

Відео дня

Голова інституту Антон Дробович пояснює, що ж ми відзначаємо 8 травня і чому гаслом цього дня є «Ніколи знову».

Німецько-радянська війна: ціна перемоги СРСР

Днями на відомому українському YouTube-каналі «Історія без міфів» вийшов ролик про колосальні втрати, які передували перемозі СРСР у німецько-радянській війні. Автор відео серед іншого розповідає про методи, якими воювала Червона Армія, фальсифікацію даних про втрати й сучасне розуміння ціни Перемоги.

Міф про «Велику Вітчизняну війну»

Ще одна відеоробота від Українського інституту національної пам’яті, у якій дослідники підняли досить непрості питання. Вони намагаються з’ясувати чи справді «Велика Вітчизняна війна» була для України війною за Вітчизну й чи коректно досі використовувати цю назву, чи готові були громадяни радянського союзу помирати за Сталіна й чи відразу вони усвідомили справжню загрозу нацистського режиму. 



Україна у Другій світовій війні. Ціна перемоги

У наступному відеоекскурсі в минуле йдеться про долю України під час Другої світової війни. Автори ролику говорять про вагомі втрати як серед військового, так і цивільного населення. А ще згадають масові вбивства євреїв, ромів і кримчаків, депортацію «ненадійних» верств і післявоєнний голод...

ТОП-5 таємниць Другої світової війни

Наостанок пропонуємо пролити світло на п’ять таємничих сторінок Другої світової  війни. У відео розповідають про «будівництво №1», тобто тунель під Дніпром, українського художника-розвідника Миколу Глущенка й подарунок Гітлера, одного із творців «Катюші» Івана Гвая, рятувальника понад 700 картин, серед яких «Сикстинська Мадонна», і, звичайно, не оминули увагою одне із найзагадковіших місць  — ставку «Вервольф» під Вінницею. 

 

Читайте також:

День Перемоги у Вінниці. Розклад та афіша онлайн заходів на 7-9 травня

35 років після трагедії. Спогади вінницьких ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up