«Тату, це вже не наш сад!..» Як без згоди власників земля перейшла в оренду підприємцям

«Тату, це вже не наш сад!..»  Як без згоди власників земля перейшла в оренду підприємцям
Гуцоли стверджують, що їхні паї опинилися в оренді за підробленими документами
  • Із заявою про злочин звернулися до прокуратури родина із села Строїнці Тиврівського району.
  • Стверджують, що їхні земельні наділи незаконно використовує місцеве підприємство «Еко Ніка».
  • Кримінальне провадження відкрито за фактом підробки документів.
  • Що кажуть з цього приводу в Товаристві?

У березні Микола Гуцол з села Строїнці Тиврівського району працював у саду на обрізці дерев, ділянка є його власністю. В цей час подзвонив син. Схвильованим голосом повідомив: «Тату, сад уже не наш, і поле не наше». Під час зустрічі розповів батькові, що у Державному реєстрі значиться, що сад і поле в оренді місцевого ТОВ «Еко Ніка».  «Але ж ми розірвали договір оренди, є всі документи, і після того нікому в оренду не передавали! — каже чоловік. — Як таке могло статися?».

Вислухавши позицію Гуцолів, 20minut.ua з’ясувала точку зору орендарів їхньої землі. Що вони кажуть?

Родина Гуцолів у суді буде доводити, що не передавала в оренду свої ділянки ТОВ «Еко Ніка».  Землю їм виділили в натурі офіційно, із встановленням межових знаків. Це підтверджують документами, які в них на руках.

Відео дня

Тільки суд почнеться не скоро. Як їм пояснили, у Тиврові залишився один суддя. Розгляд їхньої позовної заяви призначив аж на сьоме липня. 

Гуцоли кажуть, що на той час уже урожай почнуть збирати. Не тільки в полі, а й в саду. Збиратимуть інші люди.

Жодних договорів оренди не підписували

Частина земельних паїв у Гуцолів під ріллею, інша — під садом. Поле уже засіяне. «Виходить так, що урожай уже буде не наш, бо ж не ми сіяли, — розповідає голова сімейства. — Якщо вони так зробили з полем, то де гарантія, що і яблука не захочуть прибрати до своїх рук?».

Син Гуцола Вадим розповів, що недавно приїжджали до їхнього саду два трактори з обприскувачами. Сказали, що їх направили з «Еко Ніки» обприскувати сади. Чоловік пояснив трактористам, що це їхній сад. І вони вже провели обприскування.

«Коли я почав знімати на телефон, як вони заїжджають у сад, трактористи розвернули техніку і поїхали звідси», —  каже співрозмовник.  

Трактористів зупинила... відеокамера

Гуцоли розповіли історію своїх стосунків з ТОВ «Еко Ніка». За словами пана Миколи, голови сімейства, у січні 2020-го року вони розірвали договори оренди з названим Товариством, бо вирішили самостійно вести господарство у полі й саду. На той час ТОВ «Еко Ніка» керували інші люди. Запитую, на яких умовах припинили договір оренди. За словами пана Гуцола, зробили це на підставі угоди з тодішнім керівником. Є документи за підписами учасників договору, є акти приймання-передачі земельних ділянок від Товариства власникам.

Коли керувати Товариством стали інші люди, Гуцоли попередили їх, що землю їм виділили в натурі, процедуру здійснювали спеціалісти, окреслили межі, встановили межові знаки. Нагадали також, що під час передачі землі були присутні представники «Еко Ніки».

Микола Гуцол пригадує розмови із заступником «Еко Ніки». Каже, той вислухав їх з сином, а тоді сказав: «Хочете господарювати самостійно, то Бог вам у поміч».

У березні нинішнього року Гуцоли дізналися, що їхня земля в оренді у ТОВ «ЕкоНіка». Каже, син заглянув у Держреєстр і, як кажуть, не повірив своїм очам. Процедуру реєстрації здійснив державний реєстратор Іванівської сільської ради Калинівського району Сергій Заремба. Документи зі сторони Товариства подавав керівник  «Еко Ніка» Леонід Майданевич. Термін оренди 25 років. Запис зроблено у грудні 2019 року.

«З повагою — Нове керівництво ТОВ «Еко Ніка»

Гуцоли звернулися з листом до керівництва Товариства. Попросили пояснити, як без їхнього дозволу ТОВ  отримало їхню  землю. Попередили, що підприємці не мають жодних підстав для здійснення господарської діяльності на чужій землі. Попросили припинити вчиняти незаконні дії ...

Отримали відповідь. Написане сприйняли як насмішку над ними.

Замість підпису особи, яка надала відповідь, значиться не ім’я і прізвище, фраза  —  «Нове керівництво ТОВ «Еко Ніка».

Гуцоли надали копію відповіді редакції. Цитуємо один з фрагментів: «Як нам стало відомо, ви маєте намір скористатися своїм правом щодо відчуження земельних ділянок після відкриття ринку землі. Проте просимо  врахувати, що першочергове право на викуп має саме її орендар».

У відповіді сказано, що у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно орендарем значиться ТОВ «Еко Ніка». При цьому зазначено кадастрові номери орендованих земельних ділянок, загалом їх 11. Ще повідомляють, що обробіток ділянок вони здійснюють згідно з вимогами чинного законодавства та дотриманням вимог агротехнології.  Навіть закликають власників паїв не порушувати умови договору — отримати плату за надані в оренду ділянки.

«Щиро сподіваємося, що всі непорозуміння, які мали місце за попереднього керівництва, будуть конструктивно вирішені». Внизу підпис:  «З повагою — Нове керівництво ТОВ «Еко Ніка».

Написали заяву про злочин

Гуцоли написали заяву на ім’я керівника Вінницької окружної прокуратури Євгена Комаровського.

Повідомили, що ніяких договорів оренди у грудні 2019 року вони не підписували. Вважають, що документи підроблені. Їхні права власників ділянок порушені. Стверджують, що посадові особи ТОВ «Еко Ніка» своїми незаконними діями завдають їм не тільки матеріальну, а й моральну шкоду, бо користуються чужими земельними ділянками без законних на те підстав.

Звернулися з проханням зареєструвати заяву про злочин в ЄРДР та розпочати досудове розслідування за фактом підроблення документів та їх використання.

«Нашу заяву зареєстрували, — продовжує Микола Гуцол. — Відомості внесено до ЄРДР.  Ми уже спілкувалися зі слідчим. Він запрошував нас на розмову. Надавали пояснення стосовно ситуації, що склалася».

«Ви замовний журналіст?..»

Документи на реєстрацію оренди земельних ділянок Гуцолів подавав  керівник ТОВ «Еко Ніка» Леонід Майданевич. Відомості до Державного реєстру вніс державний реєстратор  Іванівської сільської ради Калинівського району Сергій Заремба. Так зазначено у заяві Гуцолів на адресу прокурора.

Вирішили почути думку керівника Товариства, який подавав документи реєстратору. Від співрозмовників дізналися, що Майданевич займається юридичною практикою, таким чином його контакти знайшли у реєстрі адвокатів.

Журналіст повідомив Майданевичу про звернення до редакції власників земельних паїв зі Строїнців Гуцолів. Попросив пояснити, на якій підставі подавали на реєстрацію договори оренди. Гуцоли стверджують, що не підписували їх.

Пан Майданевич відповів: «Знаю, що вони звернулися до суду, суд має розглянути справу, тоді й поговоримо».

— Але ж ви вже вчинили дії, зареєстрували договори, на якій підставі це зробили? — повторюю запитання.

— Ви замовний журналіст? — чую у відповідь. — Як ваше прізвище? Назвіть ще раз…

Чужою землею розпоряджаються як своєю

— Кожен громадянин держави має право користуватися і розпоряджатися власністю на свій розсуд, — каже адвокат Олександр Сарафанюк.

Право приватної власності є непорушним. Так гласить закон. Позбавити власності протиправним методом є порушенням чинного законодавства. У нашому випадку ТОВ «Еко Ніка» користується земельними ділянками без волевиявлення на те їхніх власників.

Без законних підстав обробляє землю, вирощує продукцію, збирає урожай, тим само завдає шкоду власникам земельних паїв.

Саме тому їх законні власники звернулися по допомогу до правоохоронних органів. На підставі їхніх звернень відкрито два кримінальні провадження за підробку та використання завідомо підроблених документів.

На розгляді в Тиврівському районному суді перебуває цивільна справа за позовом власників земельних ділянок до ТОВ «Еко Ніка» про усунення перешкод в користуванні власністю.


Читайте також:

«Жовте непорозуміння». Просять перенести в інше місце вінницького «Бамблбі»

Розслідування катастрофи військового літака Ан-26 не завершили, а додали трьох підозрюваних

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Наталія Борисівна

    Це лише початок.

    Петр Степанов reply Наталія Борисівна

    Наталия Борисовна Украина це европа
  • Pasha Faerchuk

    Мамо хату не біліть вона  вже не наша
  • Sergey Valentinovich

  • Инна Максименко

    А що тут дивуватися, останнім часом відбуваються " дива " із землями. В одній із ОТГ в людей Незаконно хочуть відібрати пасовища. Навіть Атовців аж із Вінниці знайшли щоб їм дати по два гектара, а на справді навіть місцевим не видали. Ринок землі робить своє.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up