Створили атлас нового адміністративного поділу України. Як виглядає Вінницька область?

Створили атлас нового адміністративного поділу України. Як виглядає Вінницька область?
  • Одночасно зі зміною кількості районів створили новий атлас адміністративно-територіального устрою. У ньому вказані назви, межі і площі нових районів, а також кілька інших показників. 

Ще в червні на засіданні уряду затвердили новий адміністративний поділ нашої області — замість 27 районів у ній мало бути лише п’ять. У липні в останній момент Верховна Рада додала ще Жмеринський район — це рішення було остаточним. А вчора, 12 жовтня, Міністерство розвитку громад та територій представило офіційний атлас нового адміністративного поділу країни. Замість 490 районів, що були раніше, в України їх тепер налічується лише 136. 

У Вінниці, як і планувалося, шість районів: Вінницький, Гайсинський, Жмеринський, Могилів-Подільський, Тульчинський, Хмільницький, а також 63 територіальні громади.

Постановою ВР України визначено, що межі районів встановлюються за зовнішньою межею територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу району.

Відео дня

«У 2020 році ми закінчили важливий етап реформи — створили по усій країні нові громади і нові райони, межі та склад яких ви знайдете у цьому Атласі. Попереду набагато складніша робота — зробити ці громади успішними. В децентралізованій країні це можливо, бо тепер кожен з мільйонів українців, обираючи місцеву владу, співпрацюючи з нею, може і має впливати на розвиток свого села чи міста, робити свою громаду кращою», — пише в передмові до атласу заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода. 

Для чого був потрібен новий адмінподіл країни?

Однією з причин є економія грошей, які держава витрачає на чиновників. Через появу ОТГ районна влада втратила частину повноважень. Освітою, культурою, спортом, видачею довідок, соцзахистом займаються самі громади, фінансування лікарень вторинного рівня — бере на себе Національна служба здоров’я.

Районна влада неефективна, але продовжує отримувати гроші на утримання — у 2019 році на чиновників держава витратила понад 6 мільярдів гривень. Але повністю ліквідувати райони неможливо, адже районний поділ закріплений в Конституції України. І через це створюють укрупнені «округи».

Отримання послуг та посвідок

Деякі мешканці районів можуть бути занепокоєні новим адмінподілом, адже думатимуть, що за посвідками чи послугами їм доведеться їздити до нових районних центрів, відстань до яких може сягати сотні кілометрів. Наприклад, з Ольгополю до Гайсина. 

Однак у роз'ясненнях голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталія Безгіна, йшлося, що через скорочення кількості районів за посвідками чи то пак послугами не треба буде їхати до районного центру. Їх можна буде отримати та оформити в громаді, що до неї відноситься населений пункт, де мешкає людина. 

Подивитися та завантажити атлас можна ТУТ.
 

Читайте також:

«Анфас Коцюбинського нагадує мені пончик», — переселенець, який відкрив майстерню пончиків

Як джаз і йога рятують під час карантину, розказав легендарний Артур Дуткевич із Польщі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Natalka Melnyk

    і що, всіх чиновників зі старих районів відправлять в центр зайнятості? все одно ж для них, неефективних, придумають нові посади...
  • Алекс

    А как так получается у этих рехформаторов недоделанных Барська міська и в Винницком районе и в Жмеринском районе

    Ols Kat reply Алекс

    понабирали по объявлению
  • Nord Kirsten

    1. интересно, сколько ан все это выделено денег (и речь не о дизайнерской работе, конечно)

    2. будут ли выделены новые средства, когда будут перекраивать области и нынешнее деление на районы пойдет по п..де?
  • лишь бы как

    сюка. исполнение вырвиглаз
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up