Спалах харчової інфекції: отруїлися першокласники. Гімназію закрили на карантин

Спалах харчової інфекції:  отруїлися першокласники. Гімназію закрили на карантин

Зареєстровано спалах харчової токсикоінфекції серед учнів Гімназії гуманітарно, художньо-естетичного профілю міста Могилів-Подільській.

У п’ятницю, 18 січня 2019 року, до інфекційного відділення «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування» поступило шестеро дітей віком 6-ти та 7-ми років. При госпіталізації хворі скаржились на блювоту, підвищення температури тіла до 37,2 – 38,2ºС, пронос, повідомляє управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 За інформацією відомства, 20 січня кількість хворих в інфекційному відділені зросла. 12 учнів перших класів Гімназії («1-А» – 3 учні, «1-Б» – 2 учні, «1-В» – 7 учнів) перебувають на стаціонарному лікуванні. Лікарі кажуть, що стан перебігу захворювання середнього ступеню важкості.

Фахівці  відібрали для лабораторних досліджень проб харчових продуктів і готових страв, води питної з шкільного водогону та гігієнічних змивів. Крім того, працівників харчоблоку, викладачів перших класів та технічного працівника обстежено на наявність збудників кишкових інфекцій та стафілокок. В гімназії провели дезінфекцію.

Відео дня

Лабораторна експертиза відібраних зразків триває

В результаті перевірки гімназії, спеціалістами Головного управління та Могилів–Подільського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області було виявлено ряд грубих порушень вимог санітарного законодавства:

  • Недостатня кількість столового та чайного посуду (на 400 дітей, які харчуються 150 тарілок та чашок);
  • Частина посуду має пошкоджену емаль та щерблені краї;
  • Столовий та чайний посуд миється з порушенням санітарних вимог, не якісно, не просушується;
  • На ємностях з дезрозчинами зазначено один деззасіб (хлорамін), в наявності інший (саніліт);
  • Фактичне щоденне меню страв відрізняється від погодженого перспективного двотижневого меню, готуються страви, що не входять до переліку погодженого асортименту;
  • Невчасно ведеться медична документація на харчоблоці, журнал огляду працівників на наявність гнійничкових захворювань шкіри та опиту працівників на розлад шлунково-кишкового тракту відмічений 26 груднем 2018 року, журнали не прошнуровані, сторінки в них не пронумеровані;
  • Ванни для миття столового посуду встановлені маломірні (на 10 літрів), що не дозволяє якісно мити велику кількість посуду; 
  • Допоміжне обладнання (тази) мають ушкоджену емаль;
  • Частина розділових дошок зберігається навалом;
  • На більшій частини прибирального інвентарю відсутнє маркування;
  • Санітарно-технічне обладнання в туалетних кімнатах утримується у занедбаному стані;
  • Майданчик для сміттєзбірників не огороджений та утримується в антисанітарному стані;
  • В допоміжних приміщеннях знаходяться сторонні речі;
  • Працівники харчоблоку не мають достатньої кількості санітарного одягу;
  • Пристрій для деззасобу, якій використовують для обробки рук працівники харчоблоку знаходиться у незручному місці, що фактично унеможливлює його ефективне використання;
  • Працівник харчоблоку (кухар), яка готує велику кількість страв, ще й реалізує кондитерські вироби, тобто у працівника відбувається одночасний контакт з харчовими продуктами та з грошовими банкнотами, що створює загрозу бактеріального забруднення готових страв;
  • В роздатковій кімнаті корпуса, де харчуються діти перших класів, відсутні умови для ефективного миття, знезараження та сушіння столового посуду.

Гімназію для першокласників закрили на карантин

Працівниками Могилів-Подільського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області розпочато провадження в справі про притягнення відповідальних осіб до адміністративної відповідальності.

21 січня питання спалаху харчової токсикоінфекції серед учнів Гімназії та шляхи його ліквідації було розглянуто на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Могилів-Подільської міської ради з прийняттям відповідного рішення.

Для локалізації та ліквідації спалаху харчової токсикоінфекції призупинено навчально-виховний процес в корпусі для учнів перших класів та призупинена робота харчоблоку школи до 25 січня.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Aleksandra Storozhuk

    Я перепрошую, але у вас є редактор/коректор текстів? Не хочу нікого образити, але така кількість помилок недопустима для видання (навіть, якщо це інтернет видання).
  • Ольга Павленко

    По виявленим недолікам знайшли  причину отруєння? Чесно: я не зрозуміла яка причина. Може хто пояснить мені, будь ласка. Які аналізи робили дітям? Що знайшли? Які продукти відправили на аналізи? Які результати? Багато незрозумілого протсо. Не має логіки.
  • Олеся Тарасова

    Таке становище у багатьох школах
  • Каролина Темчишина

    Чому отруєння якщо ні в кого з наших дітей немає кишкової інфекції.У нас грип ротавірус -негативний у всіх!!!!!!!при чому тут столова???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up