Скачок напруги спалив побутову техніку мешканцям трьох будинків на Пирогова

Скачок напруги спалив побутову техніку мешканцям трьох будинків на Пирогова
Вантажівка зачепила низько висячі проводи. У мешканців трьох будинків на вулиці Пирогова через перепад напруги згоріла вся увімкнена в той момент техніка. Раніше в тому місці провід падав на вагончик. На щастя, тоді ніхто не постраждав ні матеріально, ні фізично.

Запах диму в квартирі та згорілі газовий котел, витяжка і мікрохвильова піч – таку картину застала вдома вінничанка Тетяна Тісна, коли повернулась з роботи 15 січня близько двох годин дня. Того дня схожим чином постраждало чимало мешканців одразу трьох будинків на вулиці Пирогова, в яких від перепаду напруги погоріли електроприлади.

 

Про небезпеку попереджали раніше

Відео дня
dir="ltr" style="line-height:1.15;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;text-align: justify;">  

Тетяна Тісна Мешкає в одній із квартир будинку №87 на вулиці Пирогова. Каже, що місцеві жителі давно били на сполох через обвислі проводи позаду будинку.

-         Старша по будинку колись говорила майстрам із РЕС про можливі проблеми, розповідає Тетяна. - Нас не почули. А 15 грудня під тими проводами проїжджала вантажівка та зачепила їх. Як наслідок – закоротило фазний та нульовий провід, напруга різко підскочила. В одній із сімей, що мешкає в 85 – ому будинку, згоріло майже все, в тому числі телевізор і комп’ютер. Мені «поталанило» більше – у нас згоріли котел, витяжка та мікрохвильова піч. Знаю, що у нашому будинку в сусідів на першому поверсі згоріли два телевізори, на другому – комп’ютер.

Тетяна одразу зателефонувала до міськвиконкому за телефоном «гарячої лінії» 1560.

-         У міськвиконкомі рекомендували звертатись до ЖЕКу, - розказує Тетяна. – Потім я телефонувала до ЖЕКу, там пообіцяли, що наступного дня вранці має прийти спеціаліст та скласти акт про заподіяну шкоду. Відтак попросили, щоб хтось із дорослих був удома. Залишився чоловік, довго чекав, довелось ще телефонувати з нагадуваннями. Нарешті близько 12.00 прийшов електрик. Ніяких актів ніхто не складав, зате він щось полагодив у щитку на площадці.

 

Збитки оцінить експерт. Не бекоштовно

 

Сукупний розмір збитків Тетяна з чоловіком ще уточнюють. Але рахунок уже пішов на тисячі гривен.

-         Тільки ремонт газового котла коштуватиме близько трьох тисяч гривен, якщо рахувати вартість деталей та роботи. А ще витяжка та мікрохвильова піч. За прикладом сусідів, придбали регулятор напруги, який коштує 400 грн. Можна встановити регулятор для всього будинку, але я чула, що його ціна не менше 14 тисяч гривен. Наскільки я розумію, щоб добиватись якоїсь компенсації, потрібно ще довести причинно – наслідковий зв'язок між аварією та поломкою електроприладів. Виклик майстра та діагностика теж не безкоштовні. Приміром, сусідка говорила, що запросити спеціаліста по холодильникам коштує не менше 80 гривен.

 

Провід вже падав на вагончик

 

В ТОВ «ЖЕО», яке опікується постраждалими будинками, ситуацію коментує інженер відділу експлуатації інженерних мереж Костянтин Балтак.

 - В районі обіду 15 грудня мешканці будинків №85 та №87 по вулиці Пирогова повідомили нам про перепад напруги, який призвів до згорання побутової техніки, - розповідає інженер. – Найбільше постраждали мешканці 23 – ої квартири у 85 – му будинку: там згоріли холодильник, телевізор та комп’ютер. При візуальному огляді повітряної лінії між опорами 3/90 та 4/90 зясувалось, що було закорочено фазний та нульовий провід, внаслідок чого напруга різко підскочила до 380 В. Свідки говорили, що там проїжджала вантажівка і зачепила проводи, що й призвело до поломки. Прибули бригади з «Обленерго» та РЕСу, розєднали проводи й подали напругу. Працівники РЕСу казали, що схожий інцидент уже мав місце раніше. Тоді провід упав на вагончик, який до усунення поломки перебував під напругою. На щастя, тоді ніхто не постраждав. Що характерно, проводи висіли на висоті нижче належної. Там приблизно 3 метри, що занадто низько і небезпечно.

Головний інженер вінницьких міських електричних мереж Віктор Пентюк говорить, що проблемні проводи вже підняли на належну висоту, несправності усунули і вивчають ситуацію детальніше.

 

Збитки - через суд

 

Старший керуючий адвокатської групи «Ваше право» Олег Руденко радить за відшкодуванням збитків звертатись до суду.

-  Доки не стане питання про грошову компенсацію, ані ЖЕК, ані РЕС визнавати свою провину у спричиненій шкоді не будуть, - каже адвокат. - Для відшкодування збитків постраждалим потрібно визначити їх розмір та вже у суді довести, хто саме із вказаних організацій повинен був слідкувати за правильним розміщенням дротів напруги. Можливо хоч присуджена компенсація змусить посадових осіб в подальшому ставитись до своїх обовязків більш сумлінно.

 

«Придбайте реле або стабілізатор напруги»

 

Керівник відділу електромонтажних робіт ТОВ „Промавтоматика Вінниця” Віталій Барчук радить, як вберегтись від перепадів напруги.

-  Чимало споживачів електроенергії сподіваються, що від усіх негараздів у електромережі врятують автоматичні вимикачі (в побуті їх називають „пробки” або автомати), - розказує Віталій Барчук. - Насправді «пробки»  не забезпечують захист від надмірного підвищення чи заниження напруги та не відключать напругу у разі, якщо вона раптово сягне 380 В. Вони лише захищають електроприлади наших помешкань від раптового підвищення струму в мережі, тобто від короткого замикання. Пристроєм, який здатний захистити наші помешкання від перепадів напруги і зберегти справними побутову електротехніку є реле напруги. У випадку, коли напруга стане нижчою або вищою від заданих користувачем реле меж, реле відключить квартиру від електропостачання на час поки рівень напруги не повернеться в допустимі межі. Для довідки: у відповідності до діючих нормативних актів, рівень напруги може коливатися від 209 Вольт до 231 Вольта, тобто 220 В5%. Реле встановлюється біля електричного лічильника і захищає всю квартиру від перепадів напруги. Ціна пристрою у різних виробників різна, але зазвичай разом із послугами з монтажу становить кілька сотень гривен.

Допомогти можуть також стабілізатори напруги. При незначних коливаннях напруги стабілізатори вирівнюють її до рівня 220 В, а при значних перепадах відключають електроприймачі від живлення.  Ціна стабілізатора, який за потужністю можна було б встановити на всю квартиру, в рази дорожча ніж реле напруги.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Petro Petrenko

    В таких випадках потрібно використовувати стабілізатор напруги. Мені-от, наприклад, встановлювала його ця фірма https://prel.prom.ua

    Я задоволений!)

  • Годунко Саша

    Сьогодні красавчики з жеку запустили в мою квартиру 100 вольт згорів котел згорів холодильник вину нема на кого покласти оскільки вони мене раніше включили в площадку за яку я платив і зараз поставили діоди які економлять електрику на підіздах на половину і хз чогось в і мою квартиру пішло сто замість 220 от тепер маю роботу ні тепла ні холоду а в жеку приколюються продукти не пропадуть
  • Anonymous

    Реклама - это когда указано сколько стоит конкретно реле от Промавтоматики. Здесь же даже не указано, что фирма его продает и устанавливает. Хотя, она это делает.
  • Anonymous

    2 телевізора - 4000 грн. комп'ютер - 2000 грн. wifi роутер - 200 грн. 3 зарядки - 150 грн. ___________________________ Всього - 6350 Реле напруги РНм-1-40 (однофазне на 40 Ампер) - 286 грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:12 У Вінниці через несправність зайнялася вантажівка 14:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від 20хвилин 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up