Штрафи для водіїв можуть зрости вже з 17 березня. На що збільшили суми покарань?

Штрафи для водіїв можуть зрости вже з 17 березня. На що збільшили суми покарань?
Закон 1231-IX Верховна Рада ухвалила ще 16 лютого. Нардепи затвердили не тільки нові суми штрафів, а й зміни в правах і обов’язках учасників дорожнього руху.
  • Порушувати правила дорожнього руху стане дорожче. Наприклад, 17 тисяч доведеться заплатити за п’яне кермування, 510 гривень за непристебнутий ремінь, від 340 гривень — за порушення швидкісних обмежень.
  • Президент Зеленський підписав ці зміни, але вони ще не діють. У МВС очікують, що нові норми запрацюють з 00.01 17 березня.

Президент України Володимир Зеленський 12 березня підписав закон щодо посилення відповідальності за порушення безпеки дорожнього руху № 1231-IX. Про це повідомляють на офіційному ресурсі президента.

Документ передбачає збільшення ряду штрафу за порушення правил дорожнього руху, зокрема за п’яне кермування, розмови по телефону без гарнітури, поїздки без пристебнутих пасків безпеки, проїзд на червоний сигнал світлофору та багато іншого. Збільшили суми штрафів не тільки для водіїв, а й для велосипедистів та пішоходів.

Нові права і обов’язки

Закон 1231-IX Верховна Рада ухвалила ще 16 лютого. Його підтримали 282 голосами. Нардепи затвердили не тільки нові суми штрафів, а й зміни в правах і обов’язках учасників дорожнього руху. 

Відео дня

Наприклад, всі документи — техпаспорт, посвідчення водія, автоцивілка — може бути в «Дії», бо Верховна Рада прирівняла електронні документи до паперових оригіналів. До того ж водій не зобов’язаний передавати поліцейському свої документи: достатньо показати їх у своїх руках.

Однак поліцейським, для освідування водія на сп’яніння, не потрібно буде шукати двох понятих — як водій дихає у «Драгер» можна відзняти на відео.

Ще новим законом прибрали можливість в судах закривати провадження по статті 130 Адмінкодексу за «малозначністю» чи віддавати «на поруки трудового колективу».  Термін стягнення за «п‘янку за кермом» продовжили з трьох місяців до одного року.

На що зросли штрафи

Але найбільше змін в правилах дорожнього руху відбулося саме в частині нових сум штрафів. Зокрема, за п’яне кермування:

  • перше порушення протягом року — 17 тисяч гривень (зараз — 10,2 тисячі гривень); 
  • повторне порушення протягом року — 34 тисячі гривень (або адмінарешт на 10 діб), позбавлення права керування на три роки з оплатним вилученням автомобіля чи без такого; 
  • третє порушення за рік — 51 тисяча гривень (або адмінарешт на 15 діб), позбавлення права керування на 10 років з конфіскацією автомобіля.

За перевищення швидкості: 340 гривень за перевищення на 20-50 км/год (було 255 грн); 3400 гривень за перевищення в населених пунктах, якщо воно склало більше, ніж 50 км/год (було 510 грн).

510 гривень штрафу будуть призначати за такі правопорушення: непристебнутий ремінь безпеки; розмова по телефону за кермом без гарнітури; відсутність шолома в мотоцикліста; непідсвічений номерний знак; порушення правил проїзду перехресть, зупинки; порушення правил обгону; проїзд на «червоний» сигнал світлофору.

Правозахисник та експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв склав повний перелік змін, який можна переглянути в цьому документі:

Норми закону вже діють?

Ні. Хоча президент України підписав закон, його норми набудуть чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Закони, які ухвалюють у Верховній Раді, мають бути опубліковані в газеті «Урядовий кур’єр». Ми передивилися останні номери цього видання, і там не було опубліковано тексту закону 1231-IX. Попри те, що газета є щоденною, свіжі номери не виходять по понеділкам і неділям. 

Тому, якщо закон про посилення відповідальності за порушення ПДР опублікують завтра, 16 березня, то нові штрафи, права і обов’язки набудуть чинності з 17 березня.

Такої ж думки і в МВС: нові норми закону мать запрацювати з 00.01 17 березня, про що говорив заступник міністра МВС Антон Геращенко.

Цими вихідними, нагадаємо, на Поділлі сталася резонансна аварія. Біле BMW, тікаючи від поліції, перевернулось на перехресті.

 

Читайте також:

Водіям на замітку. Зміни в правилах дорожнього руху, які ви могли пропустити

Достатньо буде трьох ознак. Як уряд пропонує боротись з неофіційною роботою

Завтра у вінницьких школярів закінчуються весняні канікули. Як проходитиме навчання?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Якісне взуття від виробника

    👍
  • Михайло Верстюк

    Ще будуть дубінками били то ще некінець
  • Олег Гончарук

    Все для людей руки вгору виходь з машини
  • Николай Кубасов

    Збільшення штрафів навряд чи покращить ситуацію на дорогах.Тут треба приймати інші рішення.Більш продуктивні,та радикальні.Але,до того часу,поки безпекою руху займається чиновник-бізнесмен,який далекий від практики руху,але вирішує все-то змін на краще не буде.Тільки пограбування водія без будь-яких результатів.Це моя думка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up