Вінницькі лісівники закликають людей бути обережними під час збирання та приготування грибів. Які гриби є отруйними та як приготувати їстівні гриби, щоб не потрапити у лікарню потім?
У 2017 році від отруєння грибами в Україні постраждало більше 200 осіб. На Вінниччині зафіксовано 38 випадків, з них – 13 групових отруєнь,внаслідок яких постраждали 26 дорослих та 10 дітей. Причина отруєнь - вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування грибних страв.
Кінець травня-червень традиційно є початком сезону «грибного полювання». Щоб не потрапити у «чорний» список у цьому році, ми підготували для вас корисні поради.
На території України поширені отруйні, дуже отруйні та смертельно отруйні гриби.
Отруйні гриби:
Дуже отруйні гриби:
Смертельно отруйні гриби:
Для того, аби вберегти від небезпеки отруєння, необхідно чітко дотримуватися основних правил збирання та приготування грибів:
Ознаки отруєння грибами:нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Потерпілий повинен прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).
Вінницькі лісівники нагадують: гриби – смачні і корисні, але можуть бути і дуже небезпечними! Якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи знайдений гриб викликає сумніви, не варто ризикувати своїм здоров’ям та життям! Дотримуйтесь правил приготування грибів. При перших ознаках отруєння не втрачайте дорогоцінного часу і одразу ж викликайте швидку медичну допомогу.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер