Продовження історії з «поліцаями»: буде карна справа про побиття жінки спецпризначенцями

Продовження історії з «поліцаями»: буде карна справа про побиття жінки спецпризначенцями
Олена та Леонід розповіли, як їх удома побили поліцейські. Нібито приїхали на виклик сусіда після побутової сварки, але нічого не пояснили. Пов'язали - і в райвідділ
  • Адвокатка подружньої пари вінничан, які заявили про побиття поліцейськими під час незрозумілого затримання, подала до суду скаргу.
  • І суд зобов’язав відкрити кримінальне провадження про тілесні ушкодження, в яких досі правоохоронці не бачили складу злочину.
  • Паралельно свою перевірку пообіцяла провести поліцейська правозахисниця, щойно вийшла стаття на «20 хвилин» про Олену і Леоніда.

«Це не поліцейські, це поліцаї!», — так говорила Олена Левчишина про спецпризначенців, які затримали її та чоловіка в них удома ввечері 3 жовтня. Жінка стверджує, що під час цього затримання вона отримала синці по всьому тілу. А її чоловік Леонід Бобрук розповів: йому залили очі газовим балончиком, а потім тягли у машину за наручники на заламаних назад руках.

Ця подружня пара протягом двох з половиною місяців вимагала відкрити кримінальне провадження проти співробітників, які застосували до них силу, причому навіть не пояснюючи, за що забирають в райвідділ. Там, на Пирогова,4, на них обох склали адмінпротоколи про злісну непокору. Як усе було Олена і Леонід розповідали в редакції минулого тижня:

 

На Леоніда, нагадаємо, вже наклав штраф за непокору поліцейським суд першої інстанції. Чоловік подав апеляцію. «Адмінка» ж Олени ще на стадії судового розгляду, бо жінка підключила адвоката і спростовує опір силовикам.

Відео дня

Жінка на доказ побиття її поліцейськими надала фото своїх синців і результати експертного дослідження, яке каже про завдані їй легкі тілесні ушкодження. Втім, поліцейський слідчий складу злочину в діях своїх колег не побачив і не відкрив кримінального провадження за завою Олени.

— Коли це подружжя затримували, то вони обоє були в нетверезому стані, неадекватно себе поводили, із ножем чинили супротив. До них застосували заходи фізичного впливу. Для цього були всі законні підстави. Але їх ніхто не бив, — сказала редакції речниця обласного главку Нацполіції Анна Олійник. — З цього приводу проводилася службова перевірка. Дії працівників поліції були визнані правомірними.

Та вчора, 13 грудня, Вінницькій міський суд прийняв рішення, через яке тепер все-таки мають відкрити карну справу проти співробітників поліції. Про це редакція дізналася від чоловіка Олени Леоніда Бобрука. Це також сьогодні підтвердила й адвокат родини Тетяна Кашпрук.

— Учора в суді оголосили резулятивну частину рішення, а повний текст ще не готовий. Щойно його отримаю, буду звертатися в поліцію та дізнаватися, чи внесли вони відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, — говорить Тетяна Кашпрук. — Було явно перевищення повноважень поліцейськими, але поки що ми вимагали відкриття провадження про тілесні ушкодження. Далі буде видно.

Олену та Леоніда, нагадаємо, затримали після святкування дня народження чоловіка. Обоє були напідпитку, коли до них постукала поліція. Офіційна причина візиту — скарга сусіда. Вже пізніше, на судах по «адмінках», чоловік та жінка дізнатися поліцейську версію подій: що Олена нібито ходила до сусіда погрожувати, із сокирою, тому з ними наряд зі спецпризначенців повівся так жорстко.

І тільки днями подружжя дізналося, що Олена — фігурантка кримінального провадження про погрози вбивством.

— Ніякої сокири в нас і не шукали, — сказав після такої новини Леонід. — Це в поліції тепер все видумують, щоб хоч якось виправдати свої дії.

Натомість і в поліції говорять щось схоже. Кажуть, що причетні до серйозного правопорушення обрали такий спосіб захисту — зводити наклеп на правоохоронців.

— Я бачила статтю, зберегла собі, буду займатися цим питанням, — сказала вчора, 13 грудня, на брифінгу з дотримання прав людини поліцейська правозахисниця Заріна Маєвська.

Вона, як представниця управління захисту прав людини Нацполіції України у Вінницькій області пообіцяла провести перевірку за фактом публікації.

Заріна Маєвська також розповіла, що тільки в листопаді отримала 117 скарг про різного роду порушення прав людини в поліції. У двох випадках люди скаржилися на незаконне застосування фізичної сили.

Чим завершилися перевірки правозахисниці у формі та як слідство дотримується принципу законності — слухайте на відео в коментарях відповідальних за цей напрямок роботи правоохоронців: 


Читайте також:

В поліції пояснили, коли і на яких умовах можуть вилучати майно людей на потреби силовиків

«Це не поліцейські, це поліцаї!» Подружня пара розказала, як їх затримували спецпризначенці

Головний детектив області: «Ми флагмани майбутніх реформ, навіть якщо потонемо»

Головний детектив області: «Ми флагмани майбутніх реформ, навіть якщо потонемо»
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Multa Bona

    Начало ситуации этих добрых людей
    https://youtu.be/4A1kMIoRUNY

    https://youtu.be/4cQ-V2O2moY

    https://youtu.be/cLOTs04yquE

  • Lyudmila Bronetko

    ГОНЧАРУК Н., а зачем  ей розбираться, не к её ребёнку приходит пьяная, не одекватная  мра.. с тапором. Какая у неё была бы реакция... Выставила этих
    тва... Бедными овечками...
  • Вася

    Знаючи цю історію хочу відзначити, що поліція вчинила все правильно.( Я не поліціянт )
  • [email protected]

    Відверто кажучи Наталія Гончарук любить сенсації, а розбиратись в чому справа це не її. (хіба що трохи перекрутити факти, щоб точно сенсація вийшла і головне заголовок)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up