Головний детектив області: «Ми флагмани майбутніх реформ, навіть якщо потонемо»

Головний детектив області: «Ми флагмани майбутніх реформ, навіть якщо потонемо»
  • Новий підрозділ з універсальних поліцейських почали формувати на початку року і в травні «причепили до потяга останній вагончик».
  • Так сказав керівник детективів Роман Чирка.  
  • У своєму першому інтерв’ю він пояснив, чому той, хто не потрапив в число його підлеглих, тепер заздрить обраним.
  • А ще розповів, як так сталося, що за роки служби не отримав житла і на автомобіль ще збирає.

В більшості юристи різних профілів пройшли відбір в новий підрозділ універсальних поліцейських — детективний. Їх зібрали по конкурсу з різних управлінь і відділів Нацполіції. В процентному співвідношенні колишніх оперативників і колишніх слідчих 60 на 40. Більшість, значить, оперативників. Але всі вони фактично нові слідчі, які можуть і керувати слідчим процесом, і злодіїв власноруч ловити.

— Юридична назва нашого підрозділу — відділ по розслідуванню особливо тяжких злочинів, — каже начальник детективів Роман Чирка.

За його словами, в більшості країн Європи немає вже слідчих і оперативних працівників. Їх замінили універсальні поліцейські — детективи.

Відео дня

— У нас законодавство дозволяє проводити слідчому негласні розшукові слідчі дії. Все те, що оперативник проводив в межах оперативно-розшукової справи. То ж зараз фактично робота оперативної служби (відкидаємо спеціальні оперативні підрозділи) стає рудиментом, — говорить Роман Чирка. — Тому керівництво Нацполіції запровадило цей пілотний проект. В кожній області створені підрозділи детективів. Ми флагмани наступних реформ. Як себе покажемо, так складуть бачення й подальший розвиток всієї правоохоронної системи.

Розслідують трійками

Детективи над розслідуванням злочинів працюють у групах по троє та у визначених напрямках. Таких напрямків Роман Чирка назвав п’ять:

  1. загальний кримінал (пограбування з проникненням в житло, квартирні крадіжки зі шкодою в особливо великих розмірах та злочини, скоєні організованим групами),
  2. корупційні злочини (90% усіх злочинів у сфері службової діяльності і корупції розслідують детективи),
  3. господарський кримінал (привласнення, розкрадання майна або шахрайства в особливо великих розмірах),
  4. боротьба з наркозлочинністю (виключно збути в великих розмірах),
  5. незаконна торгівля людьми (звідництво, сутенерство).

— Співробітників розбили по групах, — говорить керівник детективів. — В середньому один колишній слідчий і два колишніх оперативних співробітника. Вони діляться між собою досвідом. Старший групи розподіляє, в залежності від умінь і навиків кожного учасника, хто чим займається. Слідчий проводить, припустимо, виключно слідчі дії, інший співробітник проводить негласні розшукові-слідчі дії. Але якщо виявляється якась інформація в ході розслідування, то без проблем колишній опер, а нинішній слідчий — тобто два в одному — тут же написав рапорт, вніс в ЄРДР і починає працювати. Економія часу.

Тільки особливо тяжке

Всього по штату в детективному підрозділі 18 людей разом з начальником і двома замами (один по слідству, другий по оперативній діяльності). Зараз вони розслідують 60 кримінальних проваджень і ще 20 вже передали до суду. Це все особливо тяжкі злочини. Тільки скоєні відносно особи (убивства, зґвалтування, тяжкі тілесні) розслідувати детективам не дають. З такими справами розбирається, як і раніше, «убойний» відділ слідчого управління.

Я хоч і слідчий з великим стажем, для себе за цей рік відкрив дуже багато нового в оперативній роботі

— Кожний з наших напрямків щодня звучить з екранів телевізорів: розкрадання, привласнення, наркотики, корупція. Все саме болюче, — каже Роман Чирка. — Для кожного напрямку з управління захисту економіки, карного розшуку, управління протидії наркотиками та інших підрозділів відібрали співробітників по конкурсу. Намагалися підібрати сюди найкращих. І це вийшло. З керівниками таких відділів по Україні спілкуємося, ділимося між собою досягненнями, інформацією. І Вінницька область досить непогано іде, з гарними результатами. Ну, і самим слідчим цікаво працювати. Я хоч і слідчий з великим стажем (14 років — авт.), для себе за цей рік відкрив дуже багато нового в оперативній роботі.

Більше можливостей

— Про оперативну кухню кожний колишній слідчий чув, щось там трохи знав, але прямо не стикався. Зараз, в колишніх оперів отакі от очі: «ось яка вона, слідча кухня!», в слідаків такі ж очі: «ага, а ми не знали, що таке можна зробити!», — розказує головний детектив області, відповідаючи на питання «Чи відчули детективи, що мають більше можливостей?». — Так, однозначно відчули! І Сьогодні універсальні поліцейські націлені на боротьбу з організованою злочинністю. Це сто відсотків. І результат є.

Роман Чирка, щоб стати керівником детективів області, також проходив конкурс. Питаємо, коли отримав призначення і коли підрозділ детективів був укомплектований повністю.

— Починається все, як потяг іде. Спершу голова, а потім вже всі вагони, — говорить Роман Чирка. — Голова з’явилася офіційно 30 січня цього року, а останній вагончик ми причепили в травні місяці.

Три досягнення

Просимо головного детектива назвати три досягнення за без малого рік роботи на цій посаді. І він каже:

— Саме перше, що вдалося, — це зібрати команду. Є команда, яка готова виїжджати максимум за 15 хвилин. Були такі випадки, що збирали термінові виїзди на реалізацію. В нас є своя група в месенджері, 15 хвилин — і всі готові, всі чітко знають, хто чим займається, тобто злагоджена робота. А після реалізації у нас немає такого, що от все, затримали, відпочиваємо. Ще маса є процесуальних моментів, пов’язаних з легалізацією результатів проведення обшуків, затримань, оглядів місця події. Так само злагоджена робота: один слідчий допитує, другий готує клопотання, третій іде в суд, четвертий в прокуратуру, п’ятий вже готує клопотання в апеляційний суд. Тому перше — це команда.

Сьогодні універсальні поліцейські націлені на боротьбу з організованою злочинністю

Також Роман Чирка каже, що одразу детективам давали тяжкі злочини, потім — тільки особливо тяжкі. Сьогодні універсальні поліцейські націлені на боротьбу з організованою злочинністю. Зміна пріоритету – це для нього другий плюс.

— І третє — маємо бажання не підвести сподівання, — продовжує Роман Чирка. — Зараз всі рівняються на нас. І дуже буде прикро, коли той, хто іде першим, потоне. Тоді всім буде прикро. Маємо відповідальність.

Чи не дивляться із заздрістю інші співробітників на детективів? Чи не кажуть «вони в групах працюють, їм легше»?

— Потяг сформувався і пішов. Все — місць немає, — говорить Роман Чирка. — А в перспективі передбачається, що все таки за детективами буде майбутнє. Думаю, через років десять всі будуть детективами. Може, й раніше.

Продав машину, щоб зробити ремонт в квартирі батьків

Головний детектив області не має власного житла. В декларації вказав квартиру з правом користування.

— Все банально просто, — пояснює Роман Чирка. — Коли останній будинок здавався (я тоді працював в Замостянському райвідділі), відкрито зібрався весь колектив: в кого які проблеми, хто дійсно не має житла. Я одружений, з батьками жив. Кинули жереб, кому попало, той і отримав. Мені не попало. І після цього ми позбирали, батькам купили однокімнатну квартиру, а вони нам залишили свою трикімнатну, бо дитина є. Тож живемо в квартирі батьків. Ситуація стандартна, мабуть, для тисяч сімей в Україні, коли батьки допомагають дітям.

Крім інформації про зарплату декларанта та 30 тисяч гривень заощаджень у готівці, більше ніяких даних у його звіті про майно і доходи немає.

— Була колись машина, — зітхнув керівник відділу детективів. — Але мені довелося її продати, щоб зробити ремонт в квартирі, залишеній батьками. До того ремонт там робився ще в 90-х. Тепер на нову машину збираю, збираю.

Сучасні детективи не люблю, бо в них багато крові. Кривавих і цинічних детективних сюжетів вистачає в житті робочому

По місту, як каже Роман Чирка, він пересувається пішки або громадським транспортом. Також у відділі є службовий автомобіль. Один на всіх. Керівництво обіцяє надати найближчим часом детективам другий.

— В особистих цілях інколи використовую авто батька, — каже Роман Чирка. — В основному, щоб завезти доньку на змагання з художньої гімнастики, якщо вони в іншому місті.

Питаємо, коли востаннє був в ресторані начальник детективів. Каже, дитячий день народження святкували місяці півтора-два назад. А що читає головний детектив області? Історичні детективи. З авторів виділяє Акуніна.

— В цьому жанрі є своя загадочка, заковичка, і написано гарно, досить легко читається, якось по-доброму, — пояснює Роман Чирка. — Сучасні детективи не люблю, бо в них багато крові. Кривавих і цинічних детективних сюжетів вистачає в житті робочому.


Читайте також:

У силовиків довший робочий день. А що для нас значить посилений варіант несення cлужби?

Начальник Лівобережної поліції Андрущак: «Квартиру дала держава, на машину склав»

«Я не вміщаюся в маленькі машини». Інтерв’ю з керівником вінницького КОРДу

Що таке «чорний ящик» та чому інтернет інколи — це зло? 8 порад з безпеки у кіберпросторі
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Бен Франклин

    Санич маладєц!!!
  • лишь бы как

    с этого дня сплю спокойно
  • Iнна Б.

    До чого iронiя?Нормальна людина, страж роботи великий. Нашому народу аби обгадити
  • Задунайский Торонтуй

    Ему бы в цирке...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up