Що таке «чорний ящик» та чому інтернет інколи — це зло? 8 порад з безпеки у кіберпросторі

Що таке «чорний ящик» та чому інтернет інколи — це зло? 8 порад з безпеки у кіберпросторі
  • Де краще не писати про себе зайвого і як так купувати в інтернеті, щоб не натрапити на обман?
  • Про віртуальні шахрайства розпитали у вінницьких кіберполіцейських.
  • Вони назвали для читачів «20 хвилин» реальні способи захисту від злочинців у мережі.

Більше, ніж половина українців (55%) користуються послугами інтернет-магазинів задля економії часу. Таку цифру називає начальник поліцейського відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Олександр Ульяненков та каже, що зростаючий попит на покупки через інтернет-магазини не залишився непоміченим шахраями.

— Щороку в Україні жертвами віртуального обману стають більш 100 тисяч людей. І форуми споживачів інтернет-торгівлі заповнені скаргами на те, як «замовили одне, привезли зовсім інше, а поміняти відмовилися», а то й зовсім не надіслали замовлений товар і не повернули гроші, — говорить Олександр Ульяненков. — Так, ціни на мережеві товари часом виявляються в кілька разів вище, ніж у звичайних магазинах. Але якщо вас щось не влаштувало в товарі, реалізувати своє право на його повернення дуже часто просто неможливо.

Спеціального закону, що регулює роботу інтернет-магазинів немає. Єдиний обов’язок продавця в мережі: вказувати на сайті повну назву фірми, її телефон та юридичну адресу

Відео дня
blockquote>

— Відповідно до Закону України «Про телекомунікації», — продовжує начальник кібервідділу, — інтернет – це всесвітня інформаційна система загального доступу, яка логічно зв'язана глобальним адресним простором та базується на Інтернет-протоколі, визначеному міжнародними стандартами. Не так давно у вітчизняній мережі був виявлений сайт-двійник одного відомого інтернет-магазину, який торгує побутовою технікою. Пірати дуже точно скопіювали стиль, вивісили аналогічний каталог товарів і вели торгівлю. Такий вид шахрайства на Заході іменується fishing (ловля на гачок): покупець, нічого не підозрюючи, заходить на піратський сайт-двійник, вибирає товар і оплачує його. Після цього товар не приходить, а гроші не повертаються. Саме це є найтиповішою схемою шахрайства в інтернеті, пов’язаною із віртуальними магазинами.

Далі — цитуємо поради кіберполіції, які стосуються віртуальних магазинів та інших поширених сьогодні шахрайських схем в мережі.

Інтернет-покупки 

Купуйте товари тільки на відомих та перевірених сайтах. Не варто довіряти дуже низькими цінам. Вони можуть бути просто приманкою. Спеціального закону, що регулює роботу інтернет-магазинів немає. Єдиний обов’язок продавця в мережі: вказувати на сайті повну назву фірми, її телефон та юридичну адресу. Тому намагайтесь перевіряти наявність цих даних.

Інвест-банки

Інвест-банки — це віртуальні фінансові піраміди. Тут вам запропонують вкласти гроші під хороші відсотки. На величину обіцяних відсотків зазвичай не шкодують сил і пропонують від 30 до 1000 в місяць, в залежності від нахабності організатора банку.

Кіберполіція радить познайомитися із цим сайтом: https://security.webmoney.ru

Операції з грошима відбуваються через ту ж анонімну систему платежів Webmoney. Сценарій роботи таких «банків» типовий. Спочатку вони платять своїм вкладникам якісь відсотки для привернення уваги та запалу. Потім, коли в гаманці набереться більш-менш значна сума, організатори разом з цією сумою зникають.

Будьте обережні, перед тим як запускати невідомі програми, запропоновані в електронному листі або на сайті. Обов’язково перевірте їх антивірусом. Якщо вирішили завести електронний гаманець, будьте обережні й розбірливі у виборі місця його зберігання. Існує сайт в системі WebMoneyTransfer. З метою уникнення такого виду інтернет-шахрайства кіберполіція радить ознайомитися із ним: https://security.webmoney.ru.

«Викрадення» персональних даних

Це привласнення особистої інформації без відома її власника з метою здійснення шахрайства або крадіжки. Подібні злочини відбуваються приблизно так:

  1. Використовуючи вкрадені дані (ім’я, дату народження, номер соцстрахування), злочинці відкривають рахунок і оформляють нову кредитну карту. Всі несплачені рахунки шахраїв погашає його жертва.
     
  2. Шахраї телефонують емітенту кредитної карти жертви і, прикриваючись її ім’ям, змінюють поштову адресу рахунку. Потім зловмисники починають активно витрачати гроші. Але відразу виявити проблему неможливо, так як рахунки надсилаються на нову адресу.

Про «чорний ящик»

Шахраї почали використовувати у своїх аферах так званий «чорний ящик», що запам’ятовує номери кредитних карток відвідувачів ресторанів і магазинів. Ці скриньки використовуються зловмисниками для виготовлення фальшивих кредитних карток.

Вашу особисту інформацію можуть намагатися отримати різними способами. На деяких інвестиційних сайтах вашу особисту фінансову інформацію можуть запитувати для визначення відповідності вашого статусу акредитованого інвестора. Іноді використовується пояснення такого роду: зазначена інформація необхідна для складання пріоритетного списку потенційних інвесторів.

Оформляєте кредитку, то обов’язково замовте СМС-сповіщення про рух коштів на рахунку та встановіть добовий ліміт зняття коштів

Щоб не стати жертвою обману, ретельно перевіряйте будь-яку отриману інформацію. Особливо будьте уважні до отриманих електронною поштою листів від якогось інтернет-провайдера або постачальника інформації з проханням оновити або знову ввести дані про свою кредитну картку для подальшої оплати послуг. Необхідно виявляти максимальну обережність, повідомляючи комусь особисті відомості.

При оформленні кредитних карт обов’язково замовляйте СМС-сповіщення про рух коштів на рахунку та встановлюйте оптимальний для вашого користування добовий ліміт зняття коштів.

Інтернет-благодійність

Дошки новин у соцмережах і форуми в інтернеті просто завалені історіями, що змушують задуматися над сенсом людського буття, співчувати. Як правило, в таких оповіданнях головними темами стають проблеми зі здоров’ям (рідше — з житлом, роботою, особисті неприємності). Деякі історії виявляються дійсно правдивими. Але це поодинокі випадки і зустріти їх можна, як правило, на сайтах спеціалізованих організацій: благодійних фондів, фондів допомоги, благодійних проектів.

8 правил кібербезпеки

  • Не використовуйте ПІН під час замовлення товарів або послуг через мережу інтернет, а також  за телефоном/факсом.
     
  • Не повідомляйте інформацію про платіжну картку або картковий рахунок через мережу інтернет, наприклад ПІН, паролі доступу до рахунків, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, персональні дані тощо. 
     
  • Для оплати товарів (послуг) через мережу інтернет використовуйте окрему платіжну картку (так звана "віртуальна картка") з граничним лімітом, яка передбачена тільки для цього та не дає змоги здійснювати з її використанням операції в торговельній мережі та зняття готівки.
     
  • Необхідно використовувати сторінки в мережі інтернет (сайти/портали) тільки відомих і перевірених інтернет-магазинів.
     
  • Обов`язково переконайтесь у правильності зазначення адреси сторінок у мережі інтернет (сайтів/порталів), до яких підключаєтесь і через які збираєтеся здійснювати оплату товарів (послуг), оскільки схожі адреси можуть використовуватися для здійснення незаконних дій або сумнівних операцій з використанням персональних даних платіжної картки.
     
  • Здійснювати оплату товарів (послуг), придбаних через мережу інтернет, тільки зі свого комп`ютера з метою збереження конфіденційності персональних даних та/або інформації про картковий рахунок. Якщо оплата товару (послуги) здійснюється через чужий комп’ютер, після завершення всіх розрахунків переконайтеся, що персональні дані та інша інформація не збереглися (знову відкривши сторінку продавця, на якій здійснювалась оплата товару). 
     
  • Слід встановити на свій комп’ютер антивірусне програмне забезпечення і регулярно здійснювати його оновлення та оновлення інших програмних продуктів (операційної системи, прикладних програм). Це захистить вас від проникнення неліцензійного програмного забезпечення (вірусів).
     
  • Також, не відправляйте гроші незнайомцям — вашою довірою можуть скористатися шахраї. Рекомендуємо зустрітися з продавцем особисто і передати гроші з рук у руки, попередньо перевіривши товар — це самий надійний спосіб. Якщо ж ви перебуваєте в іншому місті, скористайтеся послугами доставки, яка дасть можливість попередньо перевірити товар. Наприклад, отримати товар післяплатою.




Читайте також:

«Було цікаво, чи зможу». Молодий технар обібрав Ощадбанк на 225 тисяч гривень

У силовиків довший робочий день. А що для нас значить посилений варіант несення cлужби?

Булінг є, але не документується. Що радять в ювенальній поліції батькам і дітям?

Причини і наслідки дитячих втеч. Підняли штрафи за помилки у вихованні (ІНФОГРАФІКА)
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up