«Було цікаво, чи зможу». Молодий технар обібрав Ощадбанк на 225 тисяч гривень

«Було цікаво, чи зможу». Молодий технар обібрав Ощадбанк на 225 тисяч гривень
  • Середньої технічної освіти вистачило, щоб обдурити банківську систему безпеки.
  • Вінничанин створив програму підбору секретних кодів до карток і списував гроші.
  • Як юнак розказав про своє хакерство на суді і скільки років за нього отримав?

За несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи Ощадбанку і платіжної системи Portmone.com отримав два роки тюрми вінничанин з середньою технічною освітою. Вирок спеціалісту з обслуговування комп’ютерних систем та мереж Вінницький міський суд виніс наприкінці жовтня. І, як читаємо в рішенні, саме технічна освіта допомогла хлопцеві списати з чужих банківських карток майже 225 тисяч гривень.      

Як юнак провернув злочин проти банку? Читаємо обвинувачення: технар створив шкідливу програму, яка дозволяла, знаючи номер і строк дії платіжної картки, встановлювати її код захисту, щоб далі здійснити платіж через інтернет. Йдеться про секретний тризначний код, який пишуть на звороті картки. Таких вірусна програма зламала 15. Принаймні, стільки номерів карток перелічили у вироку, як такі, що обнулили в злочинний спосіб.  

Для програми підбору захисного коду хакеру потрібні були дані про клієнтські рахунки. І, як сказано у вироку, юнак скористався допомогою невідомого працівника Ощадбанку. Отримав відомості про картки — і програма керувала чужими рахунками від імені клієнтів у системі розрахунків банку.

Відео дня

Юнак скористався допомогою невідомого працівника Ощадбанку. Отримав відомості про картки — і програма керувала чужими рахунками від імені клієнтів у системі розрахунків банку

Приблизно рік тому хакер перевів гроші з чужих ощадбанківських карткових на 16 інтернет-ресурсів. Перераховував їх на різноманітні сервіси, електронні гаманці, також робив інтернет-покупки. Загальна сума витрат трохи не дотягнула до 225 тисяч гривень.

«Своїми умисними діями підсудний заподіяв AT «Ощадбанк» значну матеріальну шкоду, на загальну суму 224 613,60 грн., яка більше ніж в 100 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян», — написав суд у вироку та додав, що обвинувачений підірвав ділову репутацію державної установи та примусив банк відшкодовувати потім кошти клієнтам.

Де взяв банківські дані?

Вину технар визнав повністю і розкаявся. Цей факт прописав суд у вироку і застосував як пом’якшувальну обставину під час вибору міри покарання. Але далі читаємо пояснення підсудного, що «щиросердно зізнався» й бачимо: його версія подій не зовсім сходиться з обвинуваченням.

Цитата з судового рішення: «про гонорар за роботу не домовлялися, обвинувачений взагалі не знав, що йому заплатять за створення програми»

За словами підсудного юнака, колишній одногрупник, який не довчився, покинув навчання, списався з ним в соцмережах і попросив написати програму. Нібито цей одногрупник й був ініціатором злочину. Працював він, як розповів хлопець, в кол-центрі Ощадбанку і знав, що система банку ніяк не обмежує підбір захисного коду, а тому не буде блокувати картку на багаторазові спроби його підбору…

Далі вінничанин дійсно зізнається, що написав програму для підбору секретного коду. Говорить суду, що він разом із одногрупником її випробував — діяла. Каже, що програму він після цього передав товаришу і грошей з карток не знімав. Навіщо ж все це тоді йому було треба? Свою мотивацію юнак пояснив так: було самому цікаво, чи зможе таке зробити.

Тільки після реалізації задуму з викрадення грошей із карток, продовжує далі розповідати підсудний, замовник програми заплатив йому 100 тисяч гривень. Цитата з судового рішення: «про гонорар за роботу не домовлялися, обвинувачений взагалі не знав, що йому заплатять за створення програми».

Тим не менше, саме до нього тепер, а не до його товариша-замовника (вигаданого чи справжнього, так і не роз’яснив суд), мають намір позиватися про відшкодування майже 225 тисяч гривень. Про це заявила на засіданні представниця Ощадбанку. Вона наполягала на суворому покаранні для обвинуваченого, бо він не захотів добровільно компенсувати банку шкоду.

Хлопця реально посадять

«Суд вважає, що виправлення та запобігання вчиненню нових злочинів підсудним не можливе без ізоляції його від суспільства, а тому йому слід призначити покарання у виді 2-х років позбавлення волі», — цитата з вироку.   

Також в рішенні сказано, що підсудний випускник технікуму раніше бував в лікарні імені Ющанка і має змішаний розлад особистості. Йому проводили судово-психіатричну експертизу. Суд цитує висновок: «в період вчинення кримінального правопорушення на хронічне психічне захворювання не страждав, перебував поза будь-яким тимчасовим хворобливим розладом психічної діяльності, міг усвідомлювати свої дії та керувати ними, застосування примусових заходів медичного характеру не потребує».

За створення та використання програми-шкідника для несанкціонованого втручання в роботу системи банку і заподіяну значну шкоду головатий технар реально сяде за грати. Вирок набуде законної сили через місяць, якщо ніхто не подасть апеляції. А у випадку оскарження — юнак буде на волі щонайменше до рішення апеляційного суду.   

Доречі, максимальна санкція другої частини статті, за якою судили хакера (стаття 361-1 Кримінального кодексу України), передбачає аж до 5-ти років тюрми з конфіскацією знарядь злочину (техніки, за допомогою якої був скоєний злочин). Тож вирок, як бачимо, винесли вінничанину несуворий.

 

Читайте також:

Як аферисти крадуть наші документи? Вінничанка розповіла про шахрайську схему

Світить довічне. Як свідки доводять вину арештованих за вбивство Сергія Чмири

Захисник засудженого за ДТП на Київській хлопця сказав: посадили невинуватого

«Калічать в коледжі регулярно». Вінничанин розказав про булінг в м'ясо-молочному

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Natik Natik

    Треба було не ощад, а якогось депутата там би мовчали , бо гроші не задекларовані.
  • Liana Ne

    Жаль,что пошёл по такому пути..
  • Daily

    в 91 ощадбанк обібрав мільйони людей  нічого страшного.
  • Larisa Nikolaevna

    Гений,жаль что знания использует в криминальных целях😢
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up