Події, які запам'яталися найбільше. Якими були перші дні нового року, починаючи з 2011-го

Події, які запам'яталися найбільше. Якими були перші дні нового року, починаючи з 2011-го
Фото ілюстративне: Головна ялинка Вінниці
  • Ми переглянули та відібрали найцікавіші новини, які траплялися у Вінниці у перші дні кожного року, починаючи з 2011 і закінчуючи 2024.
  • За 14 останніх років у святковий період наше місто найбільш обговорювало зорепади і снігопади, дешеві авіаквитки до москви, декомунізацію вулиць, страшні вбивства, жорсткий локдаун та багато іншого.

Період новорічно-різдвяних свят — це завжди багато новин. Передовсім святкових. Однак ми вирішили відібрати, на нашу думку, найбільш цікаві й такі, що ілюструють настрій того чи іншого періоду. 

2011

Початок цього року вінничани запам'ятали передовсім потужним метеорним потоком Квадрантіди. Впродовж кількох перших днів року, щогодини нічним небом пролітало 120-150 «зірок», більшість з яких можна було побачити з Вінниці. 

2012

У новорічну ніч Вінницю закурило снігом. Великі, ніби у казці, кучугури протрималися й все 1 січня. Містяни тішилися погоді та ділилися своїми емоціями у соцмережах. 

Відео дня

Тоді ж вирок у вигляді довічного позбавлення волі отримав чоловік, який кількома місяцями раніше вбив двох дітей, віком 2 та 5 років, їхню матір та бабусю. Після цього зловмисник намагався приховати сліди злочину, підпаливши будинок. Трагедія сталася у селі Трибусівка, що в Піщанському районі.

2013

Головною новиною перших днів року для вінничан стала заява тодішнього міністра оборони Павла Лебедєва. Вітаючи військових зі святами, цей політик російського походження анонсував докорінні зміни у Збройних Силах, а саме відмову від призову на строкову службу з 2013 року. За його словами, служити в армії тепер будуть виключно за контрактом. Лебедєв, до слова, втік з України під час Євромайдану.

2014

Рік почався з того, що подешевшали квитки на авіарейс «Вінниця — москва». До того російської столиці з вінницького летовища можна було дістатися за 950 гривень, а з нового року ціни впали на понад двісті гривень, і вартували квитки 703 гривні. На той час цей напрямок справді користувався серед вінничан популярністю, тому з Вінницького аеропорту запровадили регулярні рейси до москви.

2015

У святкові дні неподалік села Озеро Немирівського району працівники тодішньої ДАІ зупинили авто. Водій іномарки намагався утекти та відкрив вогонь по правоохоронцям. У результаті перестрілки був поранений інспектор ДАІ. А водія — вбили. Йому було 19 років. 

Водночас в одному з дворів на вулиці Порогова знайшли кузов старого тролейбуса. Виявилося, що це був єдиний тролейбус ЗИУ-5, який хоча б частково зберігся у Вінниці. Такі машини курсували нашим містом з кінця 60-х. У дворі він служив сараєм. 

2016

Почалося все зі смолоскипної ходи націоналістів центром міста. Вона була присвячена до 107-ї річниці від дня народження Степана Бандери. Ймовірно, це була перша в історії міста масштабна акція вшанування Бандери. У ній взяли участь близько 70 людей.

Тоді ж почали активно декомунізовувати вінницькі вулиці. Зокрема, згідно з рішенням міської ради, у Вінниці вулиця Чкалова стала вулицею Симона Петлюри, Червонофлотська — вулицею Гетьмана Сагайдачного, Фабриціуса — вулицею Джозефа Конрада, Пролетарська — вулицею Гайдамацькою тощо.

2017

Своєрідно привітати зі святами захотів 23-річний вінничанин. Він повідомив про замінування готелю «Південний Буг». Виявилося, що хлопець хотів винайняти кімнату у готелі, але адміністраторка закладу відмовила йому через стан надмірного сп'яніння. Це обурило молодика, і він вирішив помститися, повідомивши поліцію про замінування приміщення готелю. «Мінера» затримали біля того ж таки готелю. 

Додамо, що «Південний Буг» знесли два роки тому. На його місці мали звести кілька хмарочосів, але наразі будівництво заморожене. 

2018

А цей рік почався з того, що шлюб 22-річного призовника з його ж таки 80-річною бабусею визнали законним. У військкоматі забили на сполох та не вірили у щирість молодят, але правоохоронці сказали, що порушення в цьому немає. Літня пані мала інвалідність першої групи, відповідно новоспечений чоловік став її опікуном і звільнився від строкової служби, куди мав заступити у день взяття шлюбу. 

Тоді ж у міській раді дозволили розробити проєкт нового торгового центру на Соборній, 29. Новобуд мав з'явитися на місці колишнього готелю «Центральний», який знаходився навпроти костьолу капуцинів. Чиновники не вбачали в готелі історичної цінності і його швидко знесли. Натомість там досі нічого не побудували.

2019

Подія, що трапилася у новорічну ніч шокувала не лише Вінницю, але й всю країну. Чоловік, на ім'я Анатолій Малєц вбив двох своїх маленьких дітей, колишню дружину та її матір. Після цього він намагався приховати сліди злочину та інсценував пограбування. Чоловіка затримали того ж дня. Минулого року він отримав покарання у вигляді довічного позбавлення волі. 

2020

Неприємним був початок року й для вінничанина, який знайшов гранату, прив'язану до своїх воріт. На місці працювала поліція та вибухотехніки. «Діду Морозу», який залишив боєприпас, світило до семи років позбавлення волі. 

На початку року також повністю перестала існувати вінницька беконка, або ж м'ясокомбінат. Землю продали товариству «Епіцентр-К». Земельна ділянка, площею 12,6251 гектара, за експертним звітом коштувала 58,7 мільйона гривень.

2021

Нарешті рік почався з чогось позитивного — у Вінниці запрацював «Парк динозаврів». Атракція з роботизованими доісторичними істотами відкрилася у Подільському зоопарку. У перший же день перед входом вишукувалася кілометрова черга з відвідувачів, охочих побачити динозаврів. Карантинних вимог там не дуже дотримувалися, дистанція між людьми була мінімально.

У перші дні того року всі активно готувалися до початку жорсткого локдауна. Нагадаємо, це був період, коли заборонялася робота кафе, ресторанів і барів; магазинів непродовольчих товарів; кінотеатрів, фітнес-клубів, спортзалів, театрів і ТРЦ; закладів освіти, крім дитячих садків; масових заходів тощо. 

2022 

Оговтавшись під пандемії коронавірусу, вінничани вперше за кілька років змогли повноцінно святкувати свята. Чимало містян зустрічало Новий рік біля головної ялинки міста у Центральному парку імені Леонтовича. Гуляння не вщухали до ранку. 

Тоді ж Вінницька міська рада анонсувала перевірку захисних споруд цивільного захисту, найпростіших укриттів та підвальних приміщень і приведення їх у готовність до укриття мешканців Вінницької МТГ. У повітрі справді відчувався запах великої війни, але укриття, до слова, тоді ніхто до ладу так і не привів. 

2023

Перший Новий рік воєнної України. Для багатьох цей день почався зі згадки про полеглих Героїв та Героїнь. Кожен день з'являлися нові некрологи про вінничан, які поверталися додому на щиті. 

Прикра подія сталася в одному з храмів міста, коли вранці, 2 січня, невідомий чоловік проник у приміщення і почав влаштовувати безлад, перевертаючи все на своєму шляху. Священник на той момент перебував у вівтарі. Почувши звук, він попрямував до чоловіка, після чого зробив кілька зауважень, проте той не реагував на них. Далі невідомий кинувся на протоієрея Антонія Ковтонюка та порізав йому горло. Священник вижив.

2024

Перші дні року минулися без обстрілів Вінниці та області, хоча саме в цей час наша ППО відбила наймасштабнішу у світі комбіновану ракетну атаку з застосуванням гіперзвукової зброї. Жодна країна світу ніколи не воювала з подібною зброєю. Жодна країна світу не відбивала такі атаки. 

Та у Вінниці не обійшлося без інших пригод. У новорічну ніч до поліції надійшло чотири повідомлення про запуск салюту. Громадянам, які порушили заборону використання піротехнічних засобів та налякали багатьох інших мешканців міста, загрожує до п'яти років обмеження волі. 

Читайте також:

Сили оборони півдня мінуснули $250 млн у росіян: радіолокаційної станції «Ястреб-АВ» більше не існує

На понад 140 мільйонів гривень Вінниця замовила товарів для ЗСУ. Що саме?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up