Пішов «під ніж». Для чого у Вінниці знесли м’ясокомбінат

Пішов «під ніж». Для чого у Вінниці знесли м’ясокомбінат
Розбирають останні корпуси м'ясокомбінату. У середині грудня на його територію завезли пісок, відсів та інші матеріали, щоб почати будівництво
  • Вінницька беконка увійшла в історію. Більшість цехів, в яких протягом 80 років робили ковбаси, зруйнували та вивезли на брухт.
  • У соцмережах писали, що там будуватимуть гіпермаркет «Епіцентр».
  • Дізналися, чому зруйнували підприємство і чим забудують чималий шматок території.

Вінничани на власні очі бачили, як восени 2019 року величезна промзона стала пустирем з будівельним сміттям. Протягом цього часу журналіст намагався зустрітися з міськими чиновниками, щоб ті пояснили, чому знесли підприємство, хто і що там будуватиме і чому не вдалося відродити м’ясокомбінат? 

Натомість у мерії просили почекати, поки буде зроблений ескіз детального плану забудови території. Урешті-решт, зустріч відбулася за декілька днів до нового року. Розказуємо все, що вдалося дізнатися.

Секретне будівництво

У вересні минулого року територію колишнього м'ясокомбінату, що за адресою Батозька, 1 (колишня Кірова - авт.), почали розбирати. Виробнича зона, площею понад 12 гектарів, де був комплекс цехів, обладнання та адмінбудівель, нищилася екскаваторами та вивозилася вантажівками.

Відео дня

М'ясокомбінат у вересні / скріншот з відео Таїси Гайди

Під кінець жовтня від м'ясокомбінату, який вів свою історію з 1930 року, залишилися тільки купи будівельного сміття.

М'ясокомбінат у жовтні / Фото fb.com Andriy Melnyk

А у грудні на територію вже завезли гори відсіву, піску та залізні палі під фундамент.

М'ясокомбінат у грудні / Фото fb.com Andriy Melnyk

«Серед різних варіантів забудови відомо, що на даній території має розміститись гіпермаркет будівельних матеріалів. Але, з огляду на площу, напевно, цим не обмежаться», — пишуть у спільноті «Urban - Про місто».

За чутками, там будує об’єкти товариство «Епіцентр-К»: гіпермаркет і розважальний центр. На підприємстві відмовилися підтверджувати чи спростовувати цю інформацію. На запит «Вінницької агенції журналістських розслідувань» відповіли, що дані про забудову має обмежений доступ і не може бути надана на запит журналістів.

Купили землю за 58 мільйонів

Таке масштабне будівництво не могло пройти поза увагою міської влади. Виконком міської ради, 3 жовтня 2019 року, погоджує продаж землі під колишнім м’ясокомбінатом товариству «Епіцентр-К». Земельна ділянка, площею 12,6251 гектара, за експертним звітом коштує 58,7 мільйона гривень або 465 гривень 68 копійок за м² з ПДВ.

Виходить, що одна сотка землі коштувала 46 568 гривень або 1893 долари. Але середня ціна на ділянки під комерційну забудову в мікрорайоні Замостя — 5250 доларів за сотку. Чи не здешевила мерія при продажі землі?

— Наша з вами думка і припущення з приводу ціни — є суб’єктивними. Бо законодавець наділив експертів-оцінювачів правом розробляти експертний звіт на підставі чітких критеріїв, — каже директор департаменту земельних ресурсів Сергій Кушнірчук. — Щоб уникнути неприємних речей, закон «Про оцінку земель» передбачає, що всі експертні звіти підлягають обов’язковому рецензуванню (перевірці - авт.). Його здійснює незалежний експерт, який взагалі не має стосунку ні до експерта, який зробив звіт, ні до майбутнього покупця. Він робить незалежну оцінку і дає рецензію по роботі експерта-оцінювача.

Крім того, в угоді між виконком мерії та «Епіцентром» йдеться, що цільове призначення викупленої ділянки: для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Чи зможе власник землі змінити цільове призначення, наприклад, під забудову житлом?

— Нині там розробляється план розподілу кварталів та перебудови на значно більшу територію. Якщо наміри товариства відповідали б детальному плану території, то, теоретично, вони можуть змінити цільове призначення ділянки.

Але на сьогодні проектом містобудівної документації ця територія передбачена під забудову комерційною нерухомістю. Тобто, багатоповерхова житлова забудова там не передбачена, — відповів Кушнірчук.

«Це шанс розширити вулиці»

До моменту продажу землі виконавча влада погодила інвестиційну угоду з «Епіцентром». У ній чиновники зобов’язали «Епіцентр-К» демонтувати всі споруди на земельній ділянці до 1 листопада 2019 року і профінансувати розробку детального плану території. Бізнес заплатив за план перебудови кварталів 640 тисяч гривень.

Директор департаменту архітектури та містобудування Яків Маховський розповідає, що в рамках детального плану, куди входить земельна ділянка «Епіцентру», запланували зміни для простору між вулицями Янгеля, Коцюбинського, Пікуса (колишня Папаніна) та залізничною колією. Загальна площа кварталів 45,6 гектара.

— Якщо говорити суто про товариство «Епіцентр-К», то на ділянці площею 12 гектарів буде дві споруди. Перша — це торговий центр з відкритими паркомісцями (487 місць) та озелененням. А друга — це виставковий-багатофункційний центр, адже такої споруди у Вінниці немає. І в цьому центрі буде підземний паркінг на 1120 паркомісць, — каже Маховський. — Усі споруди м'ясокомбінату демонтовані — у нас з'явився шанс розширити вулицю Батозьку, бо в тому районі планується будівництво мосту між вулицями Янгеля і Ватутіна. А ще будуть дві проїзні дороги в бік вулиці Пікуса. Якщо не буде нових шляхів та розширення існуючих доріг, то там будуть суцільні затори.

Детальний план території, обмеженої вулицею Янгеля, площею Привокзальною, залізничними коліями та межею промислових територій в створі вулиці Пікуса / Джерело

На питання про термін забудови чиновники відповіли, що цю інформацію можна відшукати на сайтах архітектурно-будівельних інспекцій. Утім, таких документів ще немає у відкритому доступі: ані про початок підготовчих робіт, ані самого декларацію про початок будівництва. Але враховуючи те, що територія біля залізничних колій повністю очищена від уламків м’ясокомбінату, то цілком ймовірно, її забудова почнеться у першому кварталі 2020 року.

Історія занепаду м’ясокомбінату

М'ясокомбінат розпочав свою роботу 25 вересня 1930 року і довгий час спеціалізувався на виробництві консервів для армії.

Після Другої світової війни завод розширився і виробляв понад 50 найменувань товарів, зокрема, м'ясні продукти, ковбасні вироби варені, твердокопчені, сирокопчені, консерви м'ясні, паштети та багато іншого.

Фото: vn.presspoint.in.ua

Після розпаду СРСР, підприємство реорганізують у відкрите акціонерне товариство, а з 1994 року — стає приватною власністю ПАТ «Івано-Франківськ «Вінницям’ясо».

Фото: vn.presspoint.in.ua

У 2000-х роках підприємство значно знизило обсяг виробництва, разом з цим знижувався і штат працівників, їх було близько 500. Підприємство припинило виробництво м'ясної продукції з середини 2010 року, після введення заборони на експорт його продукції в Росію. І до осені 2019 року більшість обладнання стояло законсервованим в закритих будівлях м’ясокомбінату.

Чому вінницька влада не виявила ініціативи відродити підприємство?

— У червні 2019 року товариство «Епіцентр-К» набуло у власність цілісний майновий комплекс, який раніше займав м'ясокомбінат. Цю власність вони придбали за цивільно-правовою угодою. Власник на свій розсуд може розпоряджатися майном у межах чинного законодавства. Міська влада не вправі впливати на приватну власність, — відповідає директор департаменту земельних ресурсів Сергій Кушнірчук.

Що буде з іншими промзонами?

Вінниця успадкувала від Радянського Союзу чимало промзон. Деякі з них стоять пусткою чи зруйновані, інші — частково працюють та здають свої цехи в оренду.

Підшипниковий завод (ГПЗ-18) / архів «20хв»

Серед них Ламповий завод, ГПЗ, Інструментальний завод, Хімпром, занедбані корпуси Агрегатного заводу, консервний завод тощо. Чи планується їх також знести та забудувати новими об’єктами?

— У Концепції інтегрованого розвитку Вінниця-2030 є наміри на ревіталізацію всіх промзон (зміна призначення з виробничої зони на громадську зону - авт.), що зараз не працюють чи функціонують не за призначенням.

Зокрема, передбачено реконструкцію двох корпусів, які раніше належали заводу «Кристал», під муніципальний інноваційний технопарк. Запланована перебудова території між вулицями Зулінського та Гонти, де раніше були промислові об'єкти. 

Але нам не вдається переформатувати територію, яку займають залишки Підшипникового заводу: там 30 власників, з якими неможливо домовитися. Адже рішення про перебудову промзон залежить, в першу чергу, від власників майна, — каже директор департаменту архітектури та містобудування Яків Маховський.

Опитування

Що думаєте про демонтаж будівель м'ясокомбінату?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (84)
  • Angel Salomija

    Просто тупарі безмозглі, слів нема.Пам'ятаю цей комбінат ще з дитинства
  • Сергій

    Зруйнувати і заробити, набагато легше ніж побудувати. Ще один приклад Крижопільський район с.Соколівка. Сахарний завод, який славився на всю Україну. За 2 роки порізали і розпродали. https://www.facebook.com/groups/255610621630126/permalink/707486506442533/

  • Vladimir

    давайте реально подивимось скільки за роки незалежності було збудовано виробництв? ЗАраз експлуатується тільки те що будувалось ще за часів Радянського Союзу. Все що будується після це виключно "базари" які закамуфльовані під ТРЦ. Що будуть продавати Гереги? Все теж китайське лайно яким торгує  Єпіцентр. Що ми залишимо нащадкам коли все зруйнуємо? Криті ринки?
  • Сергей Пахольчак

    Жалко,но ничего не сделаешь!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up