На понад 140 мільйонів гривень Вінниця замовила товарів для ЗСУ. Що саме?

На понад 140 мільйонів гривень Вінниця замовила товарів для ЗСУ. Що саме?
Строки постачання продукції різні. Наприклад, «мавіки» потрібно передати до 15 лютого, а FPV-дрони — до 15 березня
  • Прямо на початку 2024 року, 1 січня, вінницька мерія оголосила нові закупівлі товарів для потреб військових. 
  • Йдеться про декілька тисяч FPV-дронів, дві сотні тепловізорів та десятки пошукових прожекторів, блоків багатоканальної зарядки.
  • Дізнавалися технічні характеристики пристроїв та якою є насправді їх ринкова ціна.

Поки хтось відпочивав від новорічного застілля, хтось уже працював: 1 січня виконком Вінницької міської ради оголосив шість закупівель товарів, які передадуть нашим Захисникам і Захисницям.

Найбільші витрати — на «пташки»

Зокрема, замовили закупівлю 30 безпілотних авіаційних комплексів «Колібрі». З технічного завдання читаємо, що у кожен з комплектів має складатися з: пульту керування, відеошолому та 20 FPV-дронів. Тобто, купуючи для ЗСУ 30 комплектів, військовим передадуть 600 «пташок» загалом. 

Кожен FPV-дрон зможе переносити корисну вагу не менше двох кілограмів, літати на висоті від 40 метрів з максимальною швидкістю 185 кілометрів на годину. У повітрі FPV зможе знаходитися до 15 хвилин, чого має вистачити для виконання бойового завдання — розвідки, ураження живої сили та бронетехніки. Очікувана загальна вартість 30 комплектів «Колібрі» — 16 мільйонів 410 тисяч гривень. Тобто, один комплект максимум може коштувати бюджету громади 547 тисяч гривень.

Відео дня

Окремим тендером виконком міськради замовив ще 3 тисячі FPV-дронів типу «Колібрі». Тут вже йдеться про суто дрони, без шоломів та пультів керування.

Технічні характеристики такі самі, як у попередній закупівлі: пташки мають літати на висоті від 40 метрів з максимальною швидкістю 185 кілометрів на годину; переносити до 2 кілограмів корисного навантаження, у повітрі FPV знаходитися не менше 15 хвилин.

За усю партію готові заплатити до 80,4 мільйона гривень. Або 26,8 тисячі гривень за одиницю.

Коли оберуть постачальників на обидва ці тендери, то вони матимуть час до 15 березня 2024 року, щоб передати усю замовлену продукцію.

Ну і вже традиційно міська влада закуповує для військових «мавіки». Посадовці хочуть придбати 50 комплектів DJI Mavic 3T з пультами дистанційного керування. Такі коптери планують використовувати уже для розвідки — вони здатні знімати фото та відео позицій противника, мають тепловізор.

Очікувана вартість за всю партію «мавіків» — 10 мільйонів гривень або 200 тисяч за один комплект. В інтернет-магазинах DJI Mavic 3T продають за ціною від 199 тисяч гривень.

Постачальник має відносно швидко передати замовнику продукцію — матиме час до 15 лютого 2024 року.

Прожектори для ППО, акумулятори і тепловізори

Інші три тендери призначені для «наземного» використання.

Мерія хоче придбати 40 блоків багатоканальної зарядки Bandera Power 225 S. З тендерної документації читаємо, що у кожен пристрій входить: акумулятор, з місткістю не менше 75 тисяч мА*годин; кабелі та зарядки, ліхтар, сумка. У блокові є чотири USB-роз’єми, одна 12В розетка та дві розетки на 220В.

Очікувана вартість — 1 мільйон 180 тисяч 720 гривень. Тобто, за один блок зарядки міська влада готова заплатити до 29 тисяч 518 гривень. На сайті виробника блоки 225 S продають за ціною 39 тисяч 690 гривень, а для ЗСУ ціна пільгова — 29 тисяч 520 гривень.

Майбутній постачальник продукції матиме строк — до 1 березня 2024 року, щоб надати усю куплену продукцію.

Також оголосили закупівлю 40 пошукових прожекторів Bandera Flashlight BFL 280.1X для потреб ЗСУ. Технічна специфікація пристрою: світловий потік — 10 тисяч 100 Люменів, прожектор здатний світити на відстань до 3 кілометрів, здатний працювати при напрузі від 170 до 265 Вольтів, є можливість розширити світлову пляму. У комплект, крім прожектора, входить сумка з вологостійкого матеріалу, паспорт.

Очікувана вартість усієї партії — 1 мільйон 398 тисяч гривень. Виходить, що один прожектор може коштувати максимум 34 тисячі 950 гривень. На сайті виробника ринкова ціна не вказана, але в інтернет-магазинах такі продають за 41 тисячу гривень.

Майбутній постачальник продукції матиме строк — до 1 березня 2024 року, щоб надати усю куплену продукцію.

Та остання з нині оголошених закупівель для потреб ЗСУ — 200 тепловізійних монокулярів MT-EVO-SHOT-S-1900.

За технічною документацією виріб зможе виявляти людей на відстані до 1,9 кілометра. Мають захист IP67 —  захищені від пилу та небезпечного контакту та витримують занурення у воду на 30 хвилин на глибину до 1 метра без будь-яких пошкоджень.

У кожен комплект входить наочник, кришка об’єктива, два акумулятори, блок зовнішнього живлення, сумка, зарядний пристрій.

Очікувана вартість за 200 монокулярів — 31 мільйон 952 тисяч гривень. Або 159 тисяч 760 гривень за одиницю. А ціна від виробника складає 186 тисяч гривень.

Постачальник, після того, як його оберуть на тендері, матиме час до 1 березня, щоб передати усю продукцію замовнику.

І загальна сума

Порахувавши усі витрати, виявили, що міська влада на ці шість тендерів готова витратити до 141 мільйона 340 тисяч 720 гривень. Це, напевно, є рекордною сумою разових витрат на ЗСУ, які мерія проводила через закупівлі в «Прозорро».

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що у бюджеті громади на 2024 рік 610 мільйонів гривень заклали на потреби військових.

 

Читайте також:

Соцзахист військових та їх сімей у Вінниці: що дають і як отримати виплати

Гроші за лайки, збори на ЗСУ, соцдопомога: розповідаємо про схеми шахрайств в Інтернеті

Хто найбагатший серед мерів міст на Вінниччині? Ми подивилися їх декларації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • AlliZ Z

    покупают прибор который стоит на 1000доларов дороже чем аналогичный у других производитетелей..... 200000 доларов на глазах ложат в карман....и никого это не смущает
  • Лариса Сімшаг

    Зі відеозвітом яким саме підрозділам передали

    Лариса Сімшаг reply Лариса Сімшаг

    Evgenij Viktorovich, от щоб передавали хлопцям там, а вони, думаю, назад не віддадуть і відео нам було

    Евгений Викторович reply Лариса Сімшаг

    Лариса Сімшаг вони машини з фото і відео передавали але з 30 тільки 5 залишили а 25 десь забрали

    Лариса Сімшаг reply Лариса Сімшаг

    Evgenij Viktorovich, щоб закупили дрони й справді передали на 0, не залишилися на якихось складах- передачу військовим, а не перерахунок яим передали

    Евгений Викторович reply Лариса Сімшаг

    Лариса Сімшаг ?
  • ꧁ ঔৣ ✈️ 𖤍 ❄️🎄🇩🇪ヅN̸e̸o̸p̸l̸a̸n̸ ヅ🇩🇪🎄❄️𖤍 ✈️ ঔৣ ꧂ᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠ๊๊

    УРА! ТАК І ПРОДОВЖУЙТЕ!!

    AlliZ Z reply ꧁ ঔৣ ✈️ 𖤍 ❄️🎄🇩🇪ヅN̸e̸o̸p̸l̸a̸n̸ ヅ🇩🇪🎄❄️𖤍 ✈️ ঔৣ ꧂ᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠ๊๊

    Да ... продолжайте воровать...
  • Леся

    Які молодці

keyboard_arrow_up