«Бюджет треба повністю переробити». На слуханнях розглянули плани Вінниці на 2024 рік

«Бюджет треба повністю переробити». На слуханнях розглянули плани Вінниці на 2024 рік
Скріншот з трансляції громадських слухань
  • У п’ятницю 15 грудня відбулися громадські слухання, де вінничанам представили проєкти бюджету та програми економічного та соціального розвитку міста на 2024 рік.
  • Хоча ці два документи схвалили більшістю голосів, чимало учасників слухань висловлювалися, що бюджет громади на наступний рік потрібно ледь не повністю переробити. Чому?

Міська скарбничка на 2024 рік складатиметься з 6 мільярдів 354 мільйони гривень. Витрати — 6 мільярдів 551 мільйон. 

Найбільше коштів з бюджету витратять на освіту — майже 2,5 мільярда гривень. На оборону також виділяють вагому частку скарбниці: 610 мільйонів, які витратять на закупівлю технічних засобів, таких як транспорт, БпЛА, хімічні грілки, тепловізори та інших речей, за запитами військових.

Програма капітального будівництва на наступний рік доволі скромна, у порівнянні з довоєнними роками: найбільші її частини утеплення закладів освіти (79,6 млн грн) і будівництво протирадіаційних укриттів (222 млн грн).

Відео дня

А що найбільше цікавило вінничан на слуханнях? Ми коротко записали, які питання ставили вінничани посадовцям на слуханнях. І також як на ці питання чиновники відповідали.

Треба більше грошей на ЗСУ

Чимало питань стосувалися якраз матеріальної та фінансової підтримки ЗСУ з бюджету Вінницької громади.

— У 2024 році виділяєте 600 мільйонів гривень з бюджету на допомогу війську, це чудово. Але, ці розрахунки ви робили станом на жовтень. Нині потреби військових значні більші. М’ясні штурми від окупантів не припиняються, а тільки посилюються. Тому прошу переглянути цей бюджет з урахуванням цих обставин, — сказав Михайло Попович. 

— Хочу наголосити, що 3,3 мільярда з 6,5 мільярда гривень в бюджеті Вінниці-2024 — це захищені видатки. Це освіта, медицина, оплата за комунальні послуги. І їх не можна чіпати за законом, — відповів Андрій Очеретний. — Наразі у проєкті бюджету закладено, що ми виділяємо 610 мільйонів гривень на підтримку ЗСУ. Я хочу запевнити, що ми продовжимо працювати над тим, щоб збільшити видаткову частину саме на підтримку наших військових.

Вінничанка Катерина Шрамко запропонувала поставити бюджет громади-2024 на військові рейки. 

— Я вважаю, що не нормально те, що з бюджету громади виділяють на підтримку оборони лише 10% від загальної суми. Потрібно, значно, значно більше, — зазначила Катерина Шрамко.

— Вінницька громада як і будь-яка громада в Україні має турбуватися про своїх жителів, — відповів заступник міського голови Андрій Очеретний. — 39% з бюджету йде на освіту. Термомодернізація закладів освіти у 2024 році буде переважно за кошти банків. Також, ви напевно бачили, що 2,5 мільйона гривень ми виділяємо на проєкт мосту Янгеля — Лук’яненка (колишня Ватутіна). Так от цей проєкт ми будемо пропонувати закордонним партнерам, аби ті профінансували будівництво цього шляхопроводу у Вінниці. І багато інших речей ми хочемо зробити за рахунок безповоротної фінансової допомоги. Але, знову ж таки, ми не можемо увесь бюджет перевести на військові рейки.

— Як мені пояснювати нашим військовим, яких ми підтримуємо, що влада не може профінансувати їхні нагальні потреби? Знову все за кошти простих громадян і бізнесу? Я поки прошу — перегляньте бюджет в бік збільшення видатків на ЗСУ. Бо цей бюджет Вінниці — це бюджет мирного міста, — продовжила Катерина Шрамко.

— Скільки на вашу думку потрібно коштів на підтримку ЗСУ? Щоб нам це розуміти, я прошу, передайте нам запити від бригад, на ім’я міського голови, щоб ми розуміли, які додаткові потреби. Щоб ми змогли на них виділити фінансування, провести закупівлі та передати на напрямки, — відповів Андрій Очеретний. — А те, що ми начебто розглядаємо бюджет мирного міста, то це не так. Ми ніколи не мали таких видатків, як зараз.

Про будівництво «офісів» та «піар» влади

Подальші питання вінничан також були щодо недоцільних, на їх думку, витрат.

— Навіщо витрачати 31 мільйон гривень на інноваційний парк «Кристал»? Я вважаю, що це будуть офіси. Навіщо витрачати бюджетні гроші під час війни на будівництво офісів, коли їх по місту повно і їх можна уже орендувати? А ці бюджетні кошти можна було передати на оборонні цілі, — запитала вінничанка Ольга.

— Це приміщення ми будуємо у співфінансуванні з державою та закордонними партнерами. У січні ми очікуємо ще грант (безповоротна фінансова допомога - авт.) 700 тисяч євро від німецької організації GIZ на цей об’єкт, — відповів заступник міського голови Андрій Очеретний. — І це не офіси будуть: це простір для розвитку бізнесу, і уже три суб’єкти господарювання зареєструвалися у «Кристалі». А розвиток бізнесу в громаді — це додаткові податкові надходження і робочі місця. Наприклад, тільки релокований бізнес створив у місті понад 1600 робочих місць.

— На вулиці Степана Бандери, 6 тривають ремонтні роботи за 24 мільйони гривень. Тобто, там, де знаходився раніше ляльковий театр. І таку величезну суму витрачають на 100-150 квадратних метрів площі. Чи не простіше було б купити дім під потреби міської влади, який коштував би мінімум в половину дешевше? — сказав інший учасник слухань.

— Там понад 340 квадратних метрів площі. Мова йде про адаптацію цих приміщень під Ветеранський хаб. І в цю вартість робіт входить ще облаштування укриття в підвалі, придбання меблів, обладнання, підйомників тощо. Обирали це приміщення, оскільки воно знаходиться в центральній частині міста, і знаходиться поблизу маршрутів громадського транспорту, — відповів заступник міського голови Сергій Матусяк.

— Понад 50 мільйонів гривень збираються витратити на підтримку комунальних ЗМІ. У яких тільки одна мета — хвалити владу та міського голову. Навіщо така сума? — запитав Валерій Палій.

— Орган місцевого самоврядування має право фінансувати заходи з висвітлення своєї діяльності. Це право закріплене у законодавстві, щоб громадяни знали, що відбувається у громаді, — відповіла директорка департаменту у справах ЗМІ Наталія Конончук.

«Пологового на Коцюбинського, 50 не буде»

Також декілька питань зачіпали медичну сферу.

— Я хочу дізнатися, на яку саме «реконструкцію» будівлі другого пологового будинку, який був закритий і розграбований міською владою, збираються витратити 8,3 мільйона гривень у наступному році? І що там будуть робити? Планували ж звести новий ЖК чи торговельний центр, — знову запитав Валерій Палій.

— Є об’єктивна реальність в тому, що будівля пологового будинку залишається у сфері охорони здоров’я. Обладнання, яке було в другому пологовому будинку було передано «Центру матері та дитини» і використовується за призначенням, — відповів директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. — Будівля по Коцюбинського, 50 не може бути використана як пологовий будинок. Є проєкт з Європейським банком реконструкції та розвитку на реновацію цієї будівлі у 2025-2026 роках. За 8,3 мільйона гривень буде виготовлена технічна, експертиза та проєктна документація. Що буде в цій будівлі замість пологового — я зараз відповісти не можу, оскільки проєкт ще готовий. 

— Мене взагалі дивує ставлення до медицини. Чому на неї спрямовують менше грошей в наступному році, аніж у цьому? Хіба у нас у 2024 році буде менше поранених військових, які потребують реабілітацію? — говорила вінничанка Олена.

— Чому зменшується сума на медицину? Більша частина суми складала державна субвенція. Її виділили у 2023 році на продовження будівництва споруди для Вінницького регіонального кардіоцентру. В цьому році ця субвенція склала 121 мільйон гривень. У наступному році вона буде меншою, і якщо нас забудовник не підведе, то ми у березні плануємо уже відкрити оновлену будівлю,  — відповіла заступниця міського голови Галина Якубович.

Після трьох годин громадських слухань ухвалили підсумок: учасники цього обговорення взяли до відома інформацію про проєкт бюджету та програму економічного і соціального розвитку Вінницької міської громади на 2024 рік.

Надалі посадовці мають опрацювати пропозиції вінничан та передати остаточний проєкт цих двох стратегічно важливих документів на розгляд депутатів Вінницької міської ради.

 

Читайте також:

Яким буде бюджет Вінниці у 2024 році? Рахуємо у «Мавіках»

Понад 590 мільйонів гривень заклали на розбудову Вінниці у 2024 році

Вінниця у цифрах: скільки жителів, які зарплати, що вирощують та виробляють?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Yurii Kohen

    До 13 млн 500 тис за кордоном українців доєднаються після війни їх рідні,десь до 18 млн людей. В Україні залишиться Корупційна Каста: судді, прокурори,чинуші, депутати та жебрацька обслуга ціх паразитів.
  • Валентина

    Більше коштів на ЗСУ
  • людмила шаталова

    хто мені скаже - що то   є   простір  для розвитку бізнесу ?
  • Yriu

    .

keyboard_arrow_up