Яким буде бюджет Вінниці у 2024 році? Рахуємо у «Мавіках»

Яким буде бюджет Вінниці у 2024 році? Рахуємо у «Мавіках»
  • У наступному році бюджет громади складатиме 6 мільярдів 354 мільйони гривень. Натомість витрати — 6 мільярдів 551 мільйон.
  • Які найбільші витрати? Скільки спрямують на підтримку ЗСУ? Та щось залишиться на ремонти і будівництва?
  • Ми проаналізували видатки та «перерахували» їх у закупівлю квадрокоптерів.

На сайті міськради опублікували проєкт бюджету вінницької громади на 2024 рік. Ми переглянули цей документ та виділили ключове. І також порахувати, скільки дронів можна купити за кошти бюджету. А саме, якби мерія «пожертвувала» видатками, наприклад, з освіти, щоб придбати на всі ці гроші «Мавіки».

Половину бюджету зберуть із «гаманців» вінничан

Отож, з проєкту читаємо, що увесь бюджет громади на 2024 рік має скласти 6 мільярдів 354 мільйони 678 тисяч 35 гривень. Це доходи нашої міської скарбнички.

Левова частка від бюджету — це наші з вами гроші. 3 мільярди 115 мільйонів гривень у місцевий бюджет планують зібрати з податку на доходи фізосіб: тобто, з наших зарплат.

Відео дня

Ще 1,5 мільярда гривень хочуть зібрати через місцеві податки та збори: плата за землю, за нерухомість, єдиний податок з підприємців, плата за оренду комунального майна тощо. 

Ну і плюс 459 мільйонів гривень планують зібрати на акцизах з пального, тютюну, алкоголю.

То якби увесь бюджет, до останньої копійки, витратили б на придбання дронів — скільки б купили «пташок»?

За приклад беремо Mavic 3T з тепловізором. З порталу hotline.ua, дізналися що, найнижча ціна на цей квадрокоптер зараз складає 198 тисяч гривень.

Беручи таку ціну та всі гроші Вінниці отримуємо, що вінницька громада могла б придбати 32 тисячі 94 дронів на потреби армії (6,354,678,035 : 198,000).

Найбільші витрати: комуналка і зарплати

Втім, увесь бюджет громади на дрони не можна витратити. Є захищені видатки, що визначені законодавством: зарплати бюджетників, плата за комунальні послуги, придбання медикаментів тощо.

Повертаючись до загальних витрат нашої скарбниці, то на 2024 рік вони є більшими, ніж наші «накопичення»: 6 мільярдів 551 мільйон 732 тисячі 327 гривень. Різницю між доходами та витратами покриють через повернення цінних паперів (грошей з військових облігацій, які міська влада купувала раніше): 199 мільйонів гривень.

Що серед найбільших витрат? Традиційно, зарплати бюджетникам.

Так, на оплату праці апарату міськради та працівникам виконавчих органів (904 штатних одиниці) витратять 368 мільйони 739 тисяч 252 гривні. Але, на зарплати освітянам витратять у п’ять разів більше: 1 мільярд 561 мільйон 534 тисяча гривень за увесь 2024 рік.

І, якщо ви думали, що у вас дорога комуналка, то тепер ви дізнаєтесь, скільки на рік місто витрачає на оплату енергоносіїв та комунальних послуг: 309 мільйонів 566 тисяч гривень!

До того ж на виконання вимог воєнного стану, 2,9% від загального фонду нашого бюджету, міська влада відклала на «чорний день» — 161 мільйон 425 тисяч гривень. Їх з резервного фонду громади витрачатимуть, наприклад, на ліквідацію надзвичайних ситуацій, на гуманітарну допомогу тощо.

Скільки витратять на підтримку ЗСУ

Днями членам вінницьких профспілок представили проєкт бюджету на 2024 рік, де розповіли, що з початку повномасштабного вторгнення Вінницька громада спрямувала на потреби військових 1 мільярд 183 мільйони 700 тисяч гривень. 

Найбільшу частку з цих грошей (1,7 мільярда гривень) витратили на купівлю військових облігацій, аби держава, з цих коштів, профінансувала потреби оборонців та ключові напрямки економіки України.

Директорка департаменту фінансів міськради Антоніна Лесь розповіла, що у 2024-му планується спрямувати на видатки оборони майже 1 мільярд гривень. 

Нині ж цих коштів 600 мільйонів спрямовують на виконання «Програми заходів забезпечення обороноздатності військових частин та інших військових формувань Вінницького гарнізону, тероборони та мобілізаційної підготовки на території Вінницької громади на 2021-2025 роки». Які саме заходи? Перш за все, матеріальна підтримка військових частин. А яких саме? Не вказано, зі зрозумілих на те причин.

Що залишилося на розбудову і міські ремонти

А на розвиток міста хоч залишилося грошей? Зрозуміло, що зараз, поки триває війна, не до масштабних перебудов проспектів та нових будівництв. Втім, деякі проєкти все ж планують реалізувати у 2024 році:

Більше про заплановані капремонти та будівництва у Вінниці читайте в матеріалі: Понад 590 мільйонів гривень заклали на розбудову Вінниці у 2024 році — проєкт рішення.

Свої зауваження можна висловити на слуханнях

У Вінниці відбудуться громадські слухання, на яких представлять звіт з виконання Програми розвитку міської громади у 2023 році, а також проєкти програми розбудови і бюджету Вінницької міської громади на 2024 рік.

Слухання проведуть 15 грудня, о 15.00, в укритті на 600-річчя, 21 (підземне приміщення - спортивна зала). До участі запрошують усіх зацікавлених вінничан.

«Жителям Вінницької міської територіальної громади, які братимуть участь у громадських слуханнях, при собі необхідно мати паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України - для осіб, недавно прийнятих до громадянства України)», — пишуть на сайті міськради.

 

Читайте також:

Бюджет Вінниці-2023. На що витратять 5 мільярдів гривень наших грошей?

Розвиток Вінниці у воєнний час: що було зроблено у 2022-му та які плани на 2023 рік

Майже 400 мільйонів гривень Вінниця витратить на укриття — Хто освоює ці кошти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up